.
Kvalitātes vadīšanas metodes
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:7.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:02.02.2024 12:30:59
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | SBUEK_036 | LKI līmenis: | 6. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Vadībzinātne | Mērķauditorija: | Vadībzinātne; Uzņēmējdarbības vadība | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Olga Veilande | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Sociālo zinātņu fakultāte | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Dzirciema iela 16, Rīga, szfrsu[pnkts]lv | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 7 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 14 | ||||
Nodarbības (skaits) | 5 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 10 | ||||
Kopā kontaktstundas | 24 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Pamata zināšanas uzņēmējdarbībā, cilvēkresursu vadībā, matemātikā, statistikā, mikroekonomikā. | ||||||||
Mērķis: | Veidot studentiem izpratni par kvalitātes vadību, tās novērtēšanas metodēm, kvalitātes nodrošināšanas un pilnveidošanas sistēmu nepieciešamību, visaptverošās kvalitātes pārvaldības (TQM) principiem. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Kvalitātes nodrošināšana un vērtēšana organizācijās. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
2 | Visaptverošā kvalitātes vadība (TQM), kvalitātes raksturotāji. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
3 | Kvalitātes procesu vadīšanas metodes. | Lekcijas | 2.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
4 | Kvalitātes izmaksu vadība. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
5 | Starptautiskie kvalitātes standartu veidi. Kvalitātes izcilības modeļi. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
6 | Organizācijas kvalitātes vadības sistēmas efektivitātes mērīšana un uzlabošanas pasākumi. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Studējošo patstāvīgais darbs tiek organizēts individuāli (sagatavojoties nodarbībām un gatavojot mājasdarbus) un mazās darba grupās (semināru nodarbībās, grupu darbi). Patstāvīgie uzdevumi: 1. Studēt ar studiju kursa tēmām saistīto literatūru (papildus izglītojoties lasot jaunākās publikācijas un rakstus saistībā ar kursa tēmām); 2. Gatavojoties semināru nodarbībām; 3. Izstrādāt referātu par noteikto tēmu un sagatavoties tā prezentēšanai. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Līdzdalība lekcijās – 20%, mini projekts – 30%, un eksāmens – 50%. | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens (Rakstisks) | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | |||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Sekmīgi apgūstot šo kursu, studenti izpratīs kvalitātes vadības pamatprincipus, pārzinās kvalitātes vadīšanas metodes, to pielietošanu mūsdienu biznesa vidē dažādu biznesa procesu, struktūrvienību un organizāciju darbībā. | ||||||||
Prasmes: | Studenti spēs patstāvīgi identificēt un novērtēt kvalitātes vadības problēmsituācijas, riskus, izvēlēties piemērotas kvalitātes vadīšanas metodes, veikt kvalitātes analīzi, aprēķināt kvalitātes izmaksas biznesa procesos, izvērtēt iegūtos rezultātus un interpretēt datu ticamību, spēs prezentēt iegūtos rezultātus rakstiski un mutiski nozares speciālistiem, sabiedrībai. | ||||||||
Kompetences: | Studenti pratīs savas kompetences ietvaros zinātniski pamatot organizācijas kvalitātes vadīšanas nepieciešamību mūsdienu darba tirgū, spēs izstrādāt, ekonomiski pamatot un ieviest kvalitātes uzlabošanas risinājumus, pratīs loģiski noformulēt nepieciešamos organizācijas kvalitātes uzlabojumus. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Foster T. Managing Quality: Integrating the Supply Chain. 6th ed.. Pearson Edu. New Yersey, 2017, 480 p. | ||||||||
2 | Babris S., Kaļķis H., Mūrnieks J., Piekuss U. LEAN risinājumi efektīvākam biznesam. Rīga: SIA “Madris”, 2016., 190. lpp. | ||||||||
3 | Kaļķis H. Biznesa ergonomikas vadība. Rīga: Gūtenbergs Druka. 2014., 155 lpp. | ||||||||
4 | Freivalds A. Niebel B. Niebel's Methods, Standards, & Work Design. 12th Edition, McGraw-Hill, 2009., 736.p. | ||||||||
5 | Kaļķis V. Darba vides risku novērtēšanas metodes. Rīga, 2008. - 245 lpp. | ||||||||
6 | Besterfield D.H. Quality Control. New Jersey: Pearson Education, 2004. - 520 p. | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Juran, J.M. Godfrey, A.B. Juran`s Quality Handbook, 5th Edition, McGraw-Hill, 2000. - 1872 p. | ||||||||
2 | Deming W.E . Out of Crisis, Boston:M IT CAES. 1986. - 532 p. | ||||||||
3 | Pildavs J., Ruperte I. Kvalitātes vadīšana.- Rīga: Kamene, 1999.- 41 lpp. | ||||||||
4 | Pildavs J. Kvalitātes vadīšanas teorijas pamati.- Rīga: Kamene, 2004. - 56 lpp. | ||||||||
5 | Kalējs O. Kvalitātes vadības sistēma un tās izveidošana pakalpojumu jomā.- Rīga: LatConsul, 2005. - 121 lpp. | ||||||||
6 | Kvalitātes sistēmu ieviešana uzņēmumos.- Rīga: KIF „Biznesa komplekss”, 2000. - 80 lpp. | ||||||||
7 | Utehins G. Produkcijas standartizācija un sertifikācija.- Rīga: KIF „Biznesa komplekss”, 1995. -50 lpp. | ||||||||
Citi informācijas avoti | |||||||||
1 | www.iso.org, ISO - International Organization for Standardization | ||||||||
2 | http://www.efqm.org, The EFQM Excellence Model | ||||||||
3 | http://www.qualitymag.com, Quality Magazine for professionals | ||||||||
4 | www.leiput.lv, SIA Leilands un Putnis mājas lapa | ||||||||
5 | www.efektivs.lv, Biznesa Efektivitātes asociācija | ||||||||
6 | www.ergonomika.lv, Latvijas Ergonomikas biedrība |