Pārlekt uz galveno saturu

Aptaukošanās un tās ārstēšana

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:7.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:08.02.2023 16:27:17
Par studiju kursu
Kursa kods:SUUK_004LKI līmenis:6. līmenis
Kredītpunkti:2.00ECTS:3.00
Zinātnes nozare:Klīniskā medicīnaMērķauditorija:Sabiedrības veselība
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Lolita Vija Neimane
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Sporta un uztura katedra
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:Rīga, Cigoriņu iela 3, spkatrsu[pnkts]lv, +371 67611559
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)6Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas12
Nodarbības (skaits)5Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)4Kopā nodarbību kontaktstundas20
Kopā kontaktstundas32
Nepilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)6Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas12
Nodarbības (skaits)5Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)4Kopā nodarbību kontaktstundas20
Kopā kontaktstundas32
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Anatomijā, normālajā fizioloģijā.
Mērķis:
Apgūstot kursu studenti iegūst padziļinātu izpratni un zināšanas par aptaukošanos un tās ārstēšanu. Kursa nozīmību nosaka straujais aptaukošanās pieaugums Latvijā pēdējos gados. Viens no kursa galvenajiem mērķiem ir dot zināšanas par aptaukošanās etioloģiju, aptaukošanās klasifikāciju, metabolo sindromu, aptaukošanās ietekmi uz veselību un dzīvildzi. Īpaši uzsvērta kā ļoti nozīmīga šobrīd Latvijā bērnu un pusaudžu aptaukošanās. Tiek izklāstītas aptaukošanās ārstēšanas metodes (uztura terapija, alternatīvās diētas, medikamentozā un ķirurģiskā ārstēšana), kā arī Latvijas Diētas ārstu asociācijas izstrādātie ieteikumi aptaukošanās ārstēšanā.
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Aptaukošanās, tās etioloģija un epidemioloģija, ar to saistītie riski veselībai.Lekcijas1.00auditorija
2Aptaukošanās klasifikācija. Tauku noteikšanas metodes.Lekcijas1.00auditorija
3Aptaukošanās ārstēšana. Svara samazinošo diētu salīdzinājums, balstoties uz pierādījumiem. Aptaukošanās medikamentozā un ķirurģiskā terapija.Lekcijas1.00auditorija
Nodarbības2.00auditorija
4Bērnu un pusaudžu aptaukošanās.Lekcijas1.00auditorija
5Svara redukcijas nostiprināšana, jo - jo efekta novēršanas pasākumi.Lekcijas1.00auditorija
6Individuālas ēdienkartes izstrādes pamatprincipi pacientam/klientam, kam jāsamazina svars.Lekcijas1.00auditorija
Nodarbības2.00auditorija
7Ieskaites nodarbība.Nodarbības1.00auditorija
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Aptaukošanās, tās etioloģija un epidemioloģija, ar to saistītie riski veselībai.Lekcijas1.00auditorija
2Aptaukošanās klasifikācija. Tauku noteikšanas metodes.Lekcijas1.00auditorija
3Aptaukošanās ārstēšana. Svara samazinošo diētu salīdzinājums, balstoties uz pierādījumiem. Aptaukošanās medikamentozā un ķirurģiskā terapija.Lekcijas1.00auditorija
Nodarbības2.00auditorija
4Bērnu un pusaudžu aptaukošanās.Lekcijas1.00auditorija
5Svara redukcijas nostiprināšana, jo - jo efekta novēršanas pasākumi.Lekcijas1.00auditorija
6Individuālas ēdienkartes izstrādes pamatprincipi pacientam/klientam, kam jāsamazina svars.Lekcijas1.00auditorija
Nodarbības2.00auditorija
7Ieskaites nodarbība.Nodarbības1.00auditorija
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Patstāvīgā darba organizācija: Individuālais darbs: izanalizēt metaanalīzi vai pārskatu par studiju kursa tēmu; savas ēdienkartes analīze un personas, kam ir liekais svars/aptaukošanās analīze; prezentēt darba rezultātus, kas iegūti studiju kursa laikā, strādājot ar klientu, kam ir likā svara problēmas. 1) Sniegt zināšanas par aptaukošanās slimību ārstēšanu no praktizējoša dietologa viedokļa, 2) Sniegt ieskatu svara zaudēšanas diētās gan vēsturiski, gan mūsdienās, 3) Sniedziet vērtējumu un kritiku populārākajām diētām, uzsverot uz pierādījumiem balstītas medicīnas nozīmi.
Vērtēšanas kritēriji:
Semestra laikā ir plānotas lekcijas, semināri un interaktīvas diskusijas. Kredītpunktu iegūšanai ir jāpiedalās 4 semināros un gala pārbaudījumā, kurā studenti prezentē eksperimenta rezultātus, kurā ir veiktas ķermeņa svara korekcijas. Studiju kursa gala atzīmi veido piedalīšanās semināros (60%) un ieskaites prezentācijas rezultāts (40%).
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):Eksāmens
Studiju rezultāti
Zināšanas:Apgūstot kursu studenti spēj formulēt un izskaidrot aptaukošanās riska faktorus, sniegt piemērus, kuru slimību attīstībā noteicošais faktors ir aptaukošanās un liekais svars. Sniegt skaidras prezentācijas par svaru samazinošām diētām. • izvērtēt uzturu kā riska faktoru vai veselību veicinošu faktoru; • interpretēt nepieciešamās enerģijas, uzturvielu kombinācijas un fizisko aktivitāšu nozīmi liekā svara un aptaukošanās attīstībā, kā arī tā samazināšanā. Tiks arī dota izpratne par nepieciešamās enerģijas, uzturvielu kombinācijām un fizisko aktivitāšu nozīmi liekā svara un aptaukošanās attīstībā, kā arī tā samazināšanā. Tiks arī izprasti un izskaidroti metabolā sindroma veidošanās mehānismi.
Prasmes:Kursa apguves gaitā studenti prot analizēt ēdienkarti, ņemot vērā veselīga uztura ieteikumus veselam indivīdam un indivīdam ar lieko svaru, ņemot verā vecumu, dzimumu un fizisko aktivitāšu koefiecientu. Studenti arī iegūs pārliecinošas zināšanas par veselīgu uzturu un tā pielietojumu.
Kompetences:Studenti pārzinās pārtikas produktu sastāvu un to enerģētisko vērtību, ieteicamāko produktu klāstu svaru samazinošām diētām.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Katz, David L. Nutrition in clinical practice: a comprehensive, evidence-based manual for the practitioner / with Rachel S.C. Friedman, Santa Rosa, and Sean C. Lucan. New York. 3rd edition. Philadelphia : Wolters Kluwer, [2015] xxi, 730 lpp.
2Handbook of nutrition and food / edited by Carolyn D. Berdanier, Johanna T. Dwyer, David Heber. 3rd edition. Boca Raton : CRC Press, Taylor & Francis Group, [2013], c2014. xxi, 1113 pages
3Medical nutrition and disease : a case-based approach / editor-in-chief, Lisa Hark, Darwin Deen ; senior editor, Gail Morrison. 5th edition. [2014]. 1411 xiv, 584 lpp.
4Clinical nutrition / edited on behalf of the Nutrition Society by Marinos Elia ... [et al.] ; foreword by Dame Sally C. Davies. 2nd edition. Chichester, West Sussex : Wiley-Blackwell, 2013. xiv, 526 lpp. Nutrition Society textbook series
5Krause's food & the nutrition care process / [edited by] L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump, Janice L. Raymond. 13th edition. St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders, c2012. xix, 1227 lpp.
6Uztura mācība / Zigurds Zariņš, Lolita Neimane, Edgars Bodnieks. Sestais, pārstrādātais un papildinātais izdevums. Rīga : LU Akadēmiskais apgāds, 2021 422 lpp.
7Oxford handbook of nutrition and dietetics / [edited by] Joan Gandy, Angela Madden, Michelle Holdsworth. 2nd edition. Oxford ;New York : Oxford University Press, USA, 2012 xxi, 818 lpp. Oxford handbooks. Oxford medical publications
8Using price policies to promote healthier diets / World Health Organization. Regional Office for Europe. Copenhagen : WHO Regional Office for Europe, 2015. vi, 42 lpp.
9E – grāmata Physical Activity, Fitness, Nutrition and Obesity During Growth Bentham Science Publishers, 2015. ISBN: ISBN number:9781608059478
10Early Years Nutrition and Healthy Weight Stewart, Laura; Thompson, Joyce. John Wiley & Sons, Incorporated, 2015. ISBN: ISBN number:9781118792445
11Food, Nutrition and Eating Behavior. By: Israeli, Sigal; Merrick, Joav. New York: Nova Science Publishers, Inc. 2014. eBook.
12http://www.pennutrition.com.db.rsu.lv/Home.aspx
13http://www.ldusa.lv/
14http://www.obesity.org/obesity/resources/facts-about-obesit…
15http://www.espen.org/
16http://www.rsu.lv/biblioteka/resursi/brivpieejas-e-resursi/…
Papildu literatūra
1Lejnieks, Aivars, Viss par sāli : pārmēra sāls lietošanas kaitējumi veselībai / Aivars Lejnieks, Andrejs Kalvelis. [Rīga] : Latvijas Hipertensijas biedrība, 2011. 33 lpp. : il., tab. ; 21 cm.
2The challenge of obesity in the WHO European Region and the strategies for response. Проблема ожирения в Европейском регионе ВОЗ и стратегии ее решения / Всемирная организация здравоохранения. Европейское региональное бюро ; под редакцией: Francesco Branca, Haik Nikogosian и Tim Lobstein. Копенгаген, 2009.
Citi informācijas avoti
1www.vm.gov.lv
2www.ldusa.lv
3http://www.who.int/en/