.
Uzturmācība
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:6.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:22.08.2022 10:20:49
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | SUUK_172 | LKI līmenis: | 7. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 2.00 | ECTS: | 3.00 | ||||||
Zinātnes nozare: | Klīniskā medicīna; Uzturzinātne | Mērķauditorija: | Rehabilitācija | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Māra Kampara | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Sporta un uztura katedra | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Rīga, Cigoriņu iela 3, suukrsu[pnkts]lv, +371 67611559 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 4 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 8 | ||||
Nodarbības (skaits) | 4 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 16 | ||||
Kopā kontaktstundas | 24 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Cilvēka anatomija, fizioloģija, bioķīmija. | ||||||||
Mērķis: | Iepazīstināt studējošos ar zinātniski pamatotām atziņām un aktualitātēm uztura zinību jomā saistībā ar veselības veicināšanu. Veidot izpratni par ar uzturu saistītas informācijas iegūšanas un apstrādāšanas metodēm un to analītisku novērtējumu. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Ievads. Veselīga uztura ieteikumi | Lekcijas | 1.00 | E-studiju vide | |||||
2 | Enerģija un uzturs | Lekcijas | 1.00 | E-studiju vide | |||||
3 | Galvenās uzturvielas, to nozīme organismā un uzņemšanas ieteikumi | Lekcijas | 1.00 | E-studiju vide | |||||
Nodarbības | 2.00 | E-studiju vide | |||||||
4 | Šķidruma uzņemšanas ieteikumi un to pamatotība | Lekcijas | 1.00 | E-studiju vide | |||||
5 | Produktu marķējums – sāls, cukurs, tauki, šķiedrvielas | Nodarbības | 1.00 | E-studiju vide | |||||
6 | Uzticama informācija par uzturu | Nodarbības | 1.00 | E-studiju vide | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Patstāvīga zinātniskās literatūras studēšana un analīze; praktisku uzdevumu veikšana un prezentēšana. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Lekciju/nodarbību apmeklējums – 40%, dalība semināros, patstāvīgo darbu savlaicīga un kvalitatīva izpilde, apgūto zināšanu un sava viedokļa demonstrēšana – 20%, zināšanu pārbaudes tests – 40%. | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Eksāmens | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | |||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Studējošie spēs parādīt uztura zinātnes jomai raksturīgās zināšanas, kā arī svarīgāko jēdzienu un likumsakarību izpratni. | ||||||||
Prasmes: | Studējošie pratīs formulēt un analītiski aprakstīt informāciju, problēmas un risinājumus uztura jomā un argumentēti diskutēt. | ||||||||
Kompetences: | Studējošie spēs patstāvīgi iegūt, analizēt un pielietot informāciju. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Zariņš Z., Neimane L., Bodnieks E. Uztura mācība. 7. izd.; LU Akadēmiskais apgāds, Rīga, 2018 (6. izd. 2015) | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | Lutz C. A., Mazur E., Litch N. Nutrition and Diet Therapy. 6th edition. Philadelphia, PA, USA: F. A. Davis, 2014 | ||||||||
2 | Mahan L. K., Escott – Stump S., Raymond J. L. Krause's Food & the Nutrition Care Process. 14th edition, Elsevier, 2017 | ||||||||
3 | Caballero B., Allen L., Prentice A. (ed.) Encyclopedia of Human Nutrition. 3rd edition, Elsevier, 2013 | ||||||||
4 | Thompson J.J., Manore M., Vaughan L. The Science of Nutrition. 4th edition, Pearson, 2017 | ||||||||
5 | Sizer F, Whitney E. Nutrition Concepts and Controversies. 14th edition, Cengage Learning, 2017 | ||||||||
Citi informācijas avoti | |||||||||
1 | www.vm.gov.lv | ||||||||
2 | https://www-pennutrition-com/index.aspx | ||||||||
3 | https://www.bda.uk.com | ||||||||
4 | https://www.efsa.europa.eu/ | ||||||||
5 | https://www.eatrightpro.org/ |