Pārlekt uz galveno saturu

Uzturmācība

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:6.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:22.08.2022 10:20:49
Par studiju kursu
Kursa kods:SUUK_172LKI līmenis:7. līmenis
Kredītpunkti:2.00ECTS:3.00
Zinātnes nozare:Klīniskā medicīna; UzturzinātneMērķauditorija:Rehabilitācija
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Māra Kampara
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Sporta un uztura katedra
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:Rīga, Cigoriņu iela 3, suukatrsu[pnkts]lv, +371 67611559
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)4Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas8
Nodarbības (skaits)4Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)4Kopā nodarbību kontaktstundas16
Kopā kontaktstundas24
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Cilvēka anatomija, fizioloģija, bioķīmija.
Mērķis:
Iepazīstināt studējošos ar zinātniski pamatotām atziņām un aktualitātēm uztura zinību jomā saistībā ar veselības veicināšanu. Veidot izpratni par ar uzturu saistītas informācijas iegūšanas un apstrādāšanas metodēm un to analītisku novērtējumu.
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Ievads. Veselīga uztura ieteikumiLekcijas1.00E-studiju vide
2Enerģija un uztursLekcijas1.00E-studiju vide
3Galvenās uzturvielas, to nozīme organismā un uzņemšanas ieteikumiLekcijas1.00E-studiju vide
Nodarbības2.00E-studiju vide
4Šķidruma uzņemšanas ieteikumi un to pamatotībaLekcijas1.00E-studiju vide
5Produktu marķējums – sāls, cukurs, tauki, šķiedrvielasNodarbības1.00E-studiju vide
6Uzticama informācija par uzturuNodarbības1.00E-studiju vide
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Patstāvīga zinātniskās literatūras studēšana un analīze; praktisku uzdevumu veikšana un prezentēšana.
Vērtēšanas kritēriji:
Lekciju/nodarbību apmeklējums – 40%, dalība semināros, patstāvīgo darbu savlaicīga un kvalitatīva izpilde, apgūto zināšanu un sava viedokļa demonstrēšana – 20%, zināšanu pārbaudes tests – 40%.
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):
Studiju rezultāti
Zināšanas:Studējošie spēs parādīt uztura zinātnes jomai raksturīgās zināšanas, kā arī svarīgāko jēdzienu un likumsakarību izpratni.
Prasmes:Studējošie pratīs formulēt un analītiski aprakstīt informāciju, problēmas un risinājumus uztura jomā un argumentēti diskutēt.
Kompetences:Studējošie spēs patstāvīgi iegūt, analizēt un pielietot informāciju.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Zariņš Z., Neimane L., Bodnieks E. Uztura mācība. 7. izd.; LU Akadēmiskais apgāds, Rīga, 2018 (6. izd. 2015)
Papildu literatūra
1Lutz C. A., Mazur E., Litch N. Nutrition and Diet Therapy. 6th edition. Philadelphia, PA, USA: F. A. Davis, 2014
2Mahan L. K., Escott – Stump S., Raymond J. L. Krause's Food & the Nutrition Care Process. 14th edition, Elsevier, 2017
3Caballero B., Allen L., Prentice A. (ed.) Encyclopedia of Human Nutrition. 3rd edition, Elsevier, 2013
4Thompson J.J., Manore M., Vaughan L. The Science of Nutrition. 4th edition, Pearson, 2017
5Sizer F, Whitney E. Nutrition Concepts and Controversies. 14th edition, Cengage Learning, 2017
Citi informācijas avoti
1www.vm.gov.lv
2https://www-pennutrition-com/index.aspx
3https://www.bda.uk.com
4https://www.efsa.europa.eu/
5https://www.eatrightpro.org/