.
Uzturmācība
Studiju kursa apraksts
Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:7.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:30.09.2022 10:45:49
Par studiju kursu | |||||||||
Kursa kods: | SUUK_173 | LKI līmenis: | 6. līmenis | ||||||
Kredītpunkti: | 1.00 | ECTS: | 1.50 | ||||||
Zinātnes nozare: | Klīniskā medicīna; Uzturzinātne | Mērķauditorija: | Māszinības; Rehabilitācija | ||||||
Studiju kursa vadītājs | |||||||||
Kursa vadītājs: | Māra Kampara | ||||||||
Studiju kursa īstenotājs | |||||||||
Struktūrvienība: | Sporta un uztura katedra | ||||||||
Struktūrvienības vadītājs: | |||||||||
Kontaktinformācija: | Rīga, Cigoriņu iela 3, suukrsu[pnkts]lv, +371 67611559 | ||||||||
Studiju kursa plānojums | |||||||||
Pilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 4 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 8 | ||||
Nodarbības (skaits) | 2 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 8 | ||||
Kopā kontaktstundas | 16 | ||||||||
Nepilns laiks - 1. semestris | |||||||||
Lekcijas (skaits) | 4 | Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas) | 2 | Kopā lekciju kontaktstundas | 8 | ||||
Nodarbības (skaits) | 2 | Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas) | 4 | Kopā nodarbību kontaktstundas | 8 | ||||
Kopā kontaktstundas | 16 | ||||||||
Studiju kursa apraksts | |||||||||
Priekšzināšanas: | Bioloģijā, anatomijā, fizioloģijā, ķīmijā, bioķīmijā. | ||||||||
Mērķis: | 1. Iepazīstināt studējošos ar zinātniski pamatotām atziņām uztura zinību jomā. 2. Veidot izpratni par informācijas iegūšanas un apstrādāšanas metodēm un to analītisku novērtējumu. | ||||||||
Tēmu saraksts (pilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Ievads kursā "Uzturmācība". Veselīgs dzīvesveids. Uztura vadlīnijas. Enerģija. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 0.50 | auditorija | |||||||
2 | Ogļhidrāti. Balastvielas. Olbaltumvielas. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
3 | Tauki. Jautājumi par iepriekš apgūtajām tēmām. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 0.50 | ||||||||
4 | Ūdens. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
5 | Produktu marķējums - sāls, cukurs, tauki, šķiedrvielas. Izvēlētā produkta analīze. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas) | |||||||||
Nr. | Tēma | Īstenošanas forma | Skaits | Norises vieta | |||||
1 | Ievads kursā "Uzturmācība". Veselīgs dzīvesveids. Uztura vadlīnijas. Enerģija. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 0.50 | auditorija | |||||||
2 | Ogļhidrāti. Balastvielas. Olbaltumvielas. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
3 | Tauki. Jautājumi par iepriekš apgūtajām tēmām. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
Nodarbības | 0.50 | ||||||||
4 | Ūdens. | Lekcijas | 1.00 | auditorija | |||||
5 | Produktu marķējums - sāls, cukurs, tauki, šķiedrvielas. Izvēlētā produkta analīze. | Nodarbības | 1.00 | auditorija | |||||
Vērtēšana | |||||||||
Patstāvīgais darbs: | Patstāvīga zinātniskās literatūras studēšana un analīze; praktisku uzdevumu veikšana un prezentēšana. | ||||||||
Vērtēšanas kritēriji: | Ieskaitei - lekciju/nodarbību apmeklējums, līdzdalība, apgūto zināšanu un sava viedokļa demonstrēšana. | ||||||||
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas): | Ieskaite | ||||||||
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas): | Ieskaite | ||||||||
Studiju rezultāti | |||||||||
Zināšanas: | Studējošie spēs parādīt uztura zinātnes jomai raksturīgās pamata zināšanas, kā arī svarīgāko jēdzienu un likumsakarību izpratni. | ||||||||
Prasmes: | Studējošie pratīs formulēt un analītiski aprakstīt informāciju, problēmas un risinājumus uztura jomā un argumentēti diskutēt. | ||||||||
Kompetences: | Studējošie spēs patstāvīgi iegūt, analizēt un izmantot informāciju, lemt un risināt problēmas attiecīgajā jomā. | ||||||||
Bibliogrāfija | |||||||||
Nr. | Atsauce | ||||||||
Obligātā literatūra | |||||||||
1 | Zariņš Z., Neimane L., Bodnieks E. Uztura mācība. 6. izd.; LU Akadēmiskais apgāds, Rīga, 2018 (2015) | ||||||||
Papildu literatūra | |||||||||
1 | 5. Lutz C. A., Mazur E., Litch N. Nutrition and Diet Therapy, 6th ed.. Philadelphia, PA, USA: F. A. Davis, 2014 | ||||||||
Citi informācijas avoti | |||||||||
1 | http://www.pennutrition.com.db.rsu.lv/Home.aspx | ||||||||
2 | https://www.bda.uk.com/ | ||||||||
3 | https://www.efsa.europa.eu/ | ||||||||
4 | http://www.eatrightpro.org/ |