Pārlekt uz galveno saturu
Studiju programma
Vadītājs
Lolita Vija Neimane

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:2.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:04.09.2018
Par studiju kursu
Kursa kods:SUUK_063LKI līmenis:6. līmenis
Kredītpunkti:2.00ECTS:3.00
Zinātnes nozare:Ķīmija; Organiskā ķīmijaMērķauditorija:Medicīnas pakalpojumi
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Lolita Vija Neimane
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Sporta un uztura katedra
Struktūrvienības vadītājs:Una Veseta
Kontaktinformācija:Rīga, Cigoriņu iela 3, spkatrsu[pnkts]lv, spkatrsu[pnkts]lv, +371 67611559
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Nodarbības (skaits)Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)Kopā lekciju kontaktstundas0
Nodarbības (numurs)8Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas16
Kopā kontaktstundas16
Nodarbības (skaits)Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)Kopā lekciju kontaktstundas0
Nodarbības (numurs)8Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas16
Kopā kontaktstundas16
Nepilns laiks - 1. semestris
Nodarbības (skaits)Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)Kopā lekciju kontaktstundas
Nodarbības (numurs)5Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)4Kopā nodarbību kontaktstundas20
Kopā kontaktstundas20
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Neorganiskajā, organiskajā un pārtikas ķīmijā.
Mērķis:
Iepazīstināt studentus ar konkrētu pārtikas produktu ķīmisko sastāvu.
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Ievads pētnieciskajā darbā.Nodarbības0.50auditorija
2Minerālvielas. Makroelemaenti un mikroelamenti (būtiskie un nebūtiskie).Nodarbības0.50auditorija
3Kalcijs. Kalcija bioloģiskā uzturvērtība. Kalcijs pārtikas produktos.Nodarbības0.50auditorija
4Kālijs. Kālija bioloģiskā uzturvērtība. Kālijs pārtikas produktos.Nodarbības0.50auditorija
5Magnijs. Tā bioloģiskā uzturvērtība. Magnijs pārtikas produktos.Nodarbības0.50auditorija
6Dzelzs. Tā bioloģiskā uzturvērtība. Dzelzs pārtikas produktos.Nodarbības0.50auditorija
7Cinks. Tā bioloģiskā uzturvērtība. Cinks pārtikas produktos.Nodarbības0.50auditorija
8Varš. Tā bioloģiskā uzturvērtība. Varš pārtikas produktos.Nodarbības0.50auditorija
9Jods. Tā bioloģiskā uzturvērtība. Jods pārtikas produktos.Nodarbības0.50auditorija
10Fluors. Tā bioloģiskā uzturvērtība. Fluors pārtikas produktos.Nodarbības0.50auditorija
11Selēns. Tā bioloģiskā uzturvērtība. Selēns pārtikas produktos.Nodarbības0.50auditorija
12Enerģētiskā uzturvērtība. Pārtikas produktu sastāvdaļas, kurām piemīt enerģētiskā uzturvērtība.Nodarbības0.50auditorija
13Bioloģiskā uzturvērtība. Pārtikas produktu sastāvdaļas, kurām piemīt bioloģiska uzturvērtība.Nodarbības0.50auditorija
14Sensori aktīvi savienojumi pārtikā.Nodarbības0.50auditorija
15Dzīvnieku valsts pārtikas izejvielu salīdzinājums - Vistas ola un vistas gaļa.Nodarbības0.50auditorija
16Dzīvnieku valsts pārtikas izejvielu salīdzinājums – Piens un piena produkti (sviests un siers).Nodarbības0.50auditorija
17Dzīvnieku valsts pārtikas izejvielu salīdzinājums - Siers un gaļa.Nodarbības0.50auditorija
18Dzīvnieku valsts pārtikas izejvielu salīdzinājums - Gaļa un zivis.Nodarbības0.50auditorija
19Dažādu gaļas veidu salīdzinājums - liellopu gaļa / cūkgaļa vai liellopu gaļa / putnu gaļa vai putnu gaļa / cūkgaļa, u.c.Nodarbības0.50auditorija
20Dažāda treknuma zivju salīdzinājums - lasis / menca, u.c.Nodarbības0.50auditorija
21Dažādu jūras dzīvnieku salīdzinājums - krabji / kalmāri, u.c.Nodarbības0.50auditorija
22Augu un dzīvnieku valsts produktu salīdzinājums - Soja un gaļa (vai soja un piens).Nodarbības0.50auditorija
23Dažādu eļļas augu salīdzinājums - rapša sēklas / olīvas vai saulespuķu / rapšu sēklas vai kokosrieksti / zemesrieksti, u.c.Nodarbības0.50auditorija
24Dažādu labības graudu salīdzinājums - kvieši / rudzi vai rīsi / kukurūza, mieži / auzas vai griķi / auzas, u.c.Nodarbības0.50auditorija
25Kartupeļu un kāda labības graudauga salīdzinājums.Nodarbības0.50auditorija
26Dažādu dārzeņu salīdzinājums - kartupeļi / kāposti vai kāposti / burkāni vai bietes / tomāti, redīsi vai kolrābji vai sīpoli / mārrutki, u.c.Nodarbības0.50auditorija
27Dažādu augļu vai ogu salīdzinājums - āboli / apelsīni vai bumbieri / ananāsi vai melones / citroni vai zemenes / upenes vai avenes / ērkšķogas vai vīnogas / ķirši, u.c.Nodarbības0.50auditorija
28Dažādu pākšaugu salīdzinājums - pupas / zirņi vai sojas / zirņi, soja / pupas u.c.Nodarbības0.50auditorija
29Dažādu garšaugu salīdzinājums - dilles / pētersīļi vai selerijas / oregano vai baziliks / timiāns, ķiploki vai rozmarīns, u.c..Nodarbības0.50auditorija
30Dažādu riekstu salīdzinājums - lazdu rieksti / zemesrieksti vai valrieksti / mandeles, u.c.Nodarbības0.50auditorija
31Kofeīnu saturošu produktu salīdzinājums - kafija / kakao vai tēja / kafija, u.c.Nodarbības0.50auditorija
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Gatavot pētījumu par divu dažādu pārtikas produktu ķīmisko sastāvu un īpašībām.
Vērtēšanas kritēriji:
Pārbaudes metode: ieskaite (I).
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Ieskaite
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):Ieskaite
Studiju rezultāti
Zināšanas:Studiju kursa apguves rezultātā students iegūs zināšanas un kritisku izpratni par konkrētu pārtikas produktu ķīmisko uzbūvi, kas viņiem ļaus: - analītiski izvērtēt konkrētu pārtikas produktu ķīmisko sastāvu; - diskutēt par atsevišķu pārtikas produktu uzturvērtību; - analizēt ķīmiskās izmaiņas pārtikas produktu sastāvā tos uzglabājot un pārstrādājot. - raksturot pārtikas produkta nozīmi uzturā.
Prasmes:Sekmīgi apgūstot studiju kursu, studenti iegūst spējas: - patstāvīgi iegūt informāciju par konkrētu pārtikas produktu uzturvērtību un sensorajām īpašībām; - prast strukturēt atlasīto literatūru par konkrēta pārtikas produktu ķīmisko sastāvu; - prast salīdzināt un analizēt dažādu pārtikas produktu īpašības.
Kompetences:Izmantojot savas zināšanas un prasmes, students spēs pēc produktu enerģētiskās un bioloģiskās uzturvērtības kritiski izvērtēt dažādu pārtikas produktu nozīmi uzturā.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Baltess V. Pārtikas ķīmija. - Rīga: Latvijas Universitāte, 1998. - 478 lpp.
2Belitz H.-D., W. Grosch, Scheiberle P. Lehrbuch der Lebenmittelchemie, 6. Aufgabe. Berlin etc: Springer – Verlag, 2008. - 1118 S.
3Bülle J., Hüttermann A. Das Basiswissen der organischen Chemie. Stuttgart, New York: Georg Thieme, 2000. - 466 p.
4Clayden J., Greeves N., Warren S., WothersP. Organic Chemistry. New York: OXFORD, 2007. - 1512 p.
5König B., Butenschön H. Organische Chemie: Kurz und Bündig für die Bachelor – Prüfung. Weinheim: WILEY-VCH, 2007. - 445 S.
6McMurry J. Organic Chemistry, 7th Editition. – Belmont: Thomson Learning, Inc., 2008 - 1191 p.
7Sorrell T.N. Organic Chemistry, 2nd Edition. Califfornia: University Science Books, 2006. - 988 p.
8Valters R. Organiskā ķīmija (pamatkurss), - Rīga , RTU izdevniecība, 2007. - 187 lpp.
9Vollhardt K.P.C., Shore N.E. Organic Chemistry: Structure and Funktion, 5th Editition. – New York: W.H. Freeman and Company, 2006. - 1254 p
10Под ред. Ивина Б.А. и Пиотровского Л.Б. Opганическая химия: в вопросах и ответах. Caнкт-Петербург: Наука, 2002. - 510 c.