Uztura zinātne un mutes veselība (SUUK_101)
Īsumā par studiju kursu
Mērķis
Sistematizēt un klasificēt izvērstas un zinātniski pamatotas zināšanas uzturmācībā, ņemot vērā jaunākos un aktuālākos pētījumus uzturzinātnē. Saprast cilvēka uztura iespējas dažādos fizioloģiskos stāvokļos, slimību profilaksē un ārstēšanā. Dot zināšanas par uzturvielām, dažādu slimību grupu un slimību patoģenēzi un to saistību ar uzturu, kā arī nepieciešamās diētas šo slimību ārstēšanā. Formulēt zināšanas par aptaukošanās slimības ārstēšanu, dot izpratni par svaru samazinošām diētām gan no vēsturiskā aspekta, gan mūsdienu viedokļa, dot vērtējumu un kritiku populārākajām dietām, izceļot uz pierādījumiem balstītas medicīnas nozīmi. Prast novērtēt nepieciešamās uztura pārvērtības laika gaitā, ieteicamās uztura normas dažādās vecuma grupās Latvijā un pasaulē. Dot padziļinātu izpratni par fizioloģiskiem procesiem mutes dobumā un to saistību ar gremošanas traktu, mutes kā viena no nozīmīgākā kuņģa zarnu trakta sastāvdaļas nozīmi barības uzņemšanā, gremošanas un uzsūkšanās procesā. Pilnveidot studentu zināšanas un prasmes par uztura lomu mutes veselības nodrošināšanā.
Priekšzināšanas
Anatomijas un fizioloģijas zināšanas.
Rezultāti
Studiju kursa apguves rezultātā students iegūs pamatzināšanas par uzturmācības un uzturzinātnes vēsturi, attīstību un jaunākajiem sasniegumiem, zināšanas par uzturvielām, to raksturojumu, uztura terapijas ieteikumiem veselam un slimam indivīdam dažādos fizioloģiskos stāvokļos un slimību profilaksē un ārstēšanā. Sekmīgi apgūstot šo kursu, studenti izpratīs uztura un mutes veselības savstarpējo saistību, kā uzturs un tā atsevišķās sastāvdaļas var kā pozitīvi tā negatīvi ietekmēt mutes veselību, kā arī zinās, kā samazināt atsevišķo uztura komponentu negatīvo ietekmi uz mutes dobumu klīniskajā praksē.
Definēt un atpazīt profilaksi, pārzinot uzturvielu ķīmisko uzbūvi un ietekmi uz cilvēka veselību. Sastādīt ēdienkarti, ņemot vērā veselīga uztura ieteikumus veselam un slimam indivīdam; izprast dažādu uztura vielu deficīta stāvokļus un iespēju tos novērst.
Izmantot iegūtās zināšanas gan savas personīgās, gan nosacīti vesela indivīda ēdienkartes izvērtēšanā.