Pārlekt uz galveno saturu

Īsumā par studiju kursu

Struktūrvienība: Sporta un uztura katedra
Kredītpunkti / ECTS:2 / 3
Kursa vadītājs:Lolita Vija Neimane
Studiju tips:Pilna laika
Līmenis:2. cikla (Maģistra)
Mērķauditorija:Medicīnas pakalpojumi; Sabiedrības veselība
Valoda:Latviešu
Zinātnes nozare:Pārtikas zinātne; Pārtikas procesi un iekārtas

Mērķis

Saprast un apgūt veselīga uztura ieteikumus un ieteicamās uzturvielu devas, kas izstrādāti pamatojoties uz PVO dokumentiem; saprast un izvērtēt uztura būtisko nozīmi slimību profilaksē. Dot zināšanas par neinfekciozajām slimībām, pārsvarā hroniska rakstura, kas mūsdienās ir galvenais saslimšanas un mirstības cēlonis. Dot izpratni par uztura terapiju jeb diētām gan no vēsturiskā aspekta, gan mūsdienu viedokļa. Dot vērtējumu populārākajām dietām un uztura ieteikumiem.

Priekšzināšanas

Ķīmija, fizioloģija.

Rezultāti

Zināšanas

Apgūstot kursu studenti iegūst padziļinātu izpratni un zināšanas par dažādu slimību profilaksi un to ārstēšanu ar uzturu. Izglītības procesa rezultātā kurss dod iespējas pārzināt tiešo un netiešo saistību starp slimībām un uzturu. Izvērtēt uzturu kā riska faktoru vai veselību veicinošu faktoru.
Akadēmiskās zināšanas:
1) Iegūtas un nostiprinātas zināšanas par 13 dažādu slimību grupu un slimību patoģenēzi un to saistību ar uzturu.
2) Iegūtas un nostiprinātas zināšanas par konkrētu diētu izstrādāšanu.
Profesionālās kompetences:
1) Studenti pārzina pārtikas produktu sastāvu kā slimību veicinošu faktoru (tauki, sāls, cukurs).
2) Studentiem ir izpratne par to, kā nozīmēt diētu pacientiem, kuri sirgst ar dažādām saslimšanām.

Prasmes

Studenti prot izvērtēt uzturu kā riska faktoru vai veselību veicinošu faktoru.

Kompetences

Iegūtas un nostiprinātas kompetences par galveno slimību grupu un slimību patoģenēzi un to saistību ar uzturu.
Studenti pārzina pārtikas produktu sastāvu kā slimību veicinošu faktoru (tauki, sāls, cukurs).

Plānojums

Kursa plāns patreiz nav pieejams.