Pārlekt uz galveno saturu
Tiešraides

Trešdien, 7. janvārī, pulksten 14.00 Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Senāta zālē tiks prezentēts interneta agresivitātes indekss – unikāls rīks internetā publicēto komentāru sistemātiskai izpētei. To izstrādājusi RSU Komunikācijas fakultātes Komunikācijas studiju katedra kopīgi ar LU Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorijas pētniekiem.

Interneta agresivitātes indeksa (IAI) sistēma ir unikāla tāpēc, ka tā kvalitatīvi atšķiras no citām metodēm, kas izveidotas citās pasaules valstīs un tiek lietotas interneta komunikācijas analīzei. IAI mērķis ir pētīt ar agresiju saistītos noskaņojumus tiešsaistē, kamēr ar citām sabiedrības noskaņojuma (public mood vai public sentiment) analīzes metodēm iegūtie dati tiek galvenokārt reducēti uz kategorijām pozitīvs vai negatīvs (noskaņojums, garastāvoklis, afekts utt.).

IAI izstrādes gaitā tika sagatavots materiāls mašīnmācīšanās programmai, kas, analizējot pilnu komentāru saturu, spēj tajos ne tikai identificēt agresīvus atslēgvārdus, bet arī atpazīt, vai viss komentārs ir agresīvs. Ar mašīnmācīšanās programmu iegūtie dati sakrīt ar datiem, kuri iegūti, analizējot tikai agresīvos atslēgvārdus komentāros. Tātad agresīvu vārdu lietojums komentārā var nozīmēt, ka agresīvs ir viss komentārs kopumā.

Ar IAI iespējams identificēt visagresīvāk komentētās interneta portālu ziņas. Interneta komunikācijas analīzes rīks ik dienu automātiski apkopo arī komentētāju IP adreses, analizējot katras adreses ietekmi uz agresivitātes līmeni – nosaka komentāru vidējo skaitu, komentāros ietverto vārdu agresivitātes svaru, tādu komentāru īpatsvaru, kuros izmantoti agresīvi vārdi, kā arī komentāros ietvertos agresīvos atslēgvārdus.

Jaunā sabiedrības noskaņojuma jeb public mood pētīšanas rīka mērķis nav tikai izmērīt interneta komentētāju uzvedību, bet gan izmantot to kā paraugu, lai mērītu noskaņojumu sabiedrībā.

"Mēs varam runāt, ka iegūtie dati parāda ne tikai reakciju uz konkrētiem rakstiem, mēs fiksējam vispārējo noskaņojumu sabiedrībā, jo tendences pētāmajos portālos latviešu un krievu valodā ir praktiski vienādas – gan kritumi un kāpumi, gan vispārējais agresivitātes indeksa līmenis," skaidro IAI pētījuma projekta vadītāja, RSU asociētā profesore Anda Rožukalne. Interneta agresivitātes līmenī novērojamas sezonālas svārstības, bet komentētāju aktivitāti galvenokārt nosaka nedēļas ritms, savukārt mēness fāzēm nav nekādas ietekmes ne uz vienu no rādītājiem, pētījumā noskaidrojis RSU lektors, sociālantropologs Klāvs Sedlenieks. Pētījums atbalstīts RSU iekšējo grantu programmā.

Analizējot portālu publikāciju saturu un lietotāju reakciju, pētījuma dati rāda, ka komentētāju dusmas biežāk izraisa noteikti auditoriju uztraucoši temati un ziņās minētās personības, nevis satura veidošanas tipiskās pieejas (piemēram, vienpusīga informācija vai sensacionalizēti un dramatizēti virsraksti).

IAI pētījuma dati ir pretrunā ar sabiedrībā izplatīto priekšstatu, ka naidīgumu un agresivitāti tiešsaistē nosaka atsevišķu troļļu darbošanās. Komentētāju IP adrešu datu analīze liecina, ka aptuveni puse komentētāju lieto agresīvus vārdus, bet 20 – 25 % komentāru ir izteikti agresīvi.

IAI prezentācijā klātesošie tiks iepazīstināti ar šādiem pētījumiem:

  • Vai sabiedrības noskaņojums ir saistīts ar mēness fāzēm? Agresivitātes indeksa periodiskās svārstības un to iespējamie cēloņi

Autors: Klāvs Sedlenieks, RSU maģistra studiju programmas Sociālā antropoloģija vadītājs

  • Verbālā agresivitāte un auditorijas "dienas kārtība" Latvijas ziņu portālos

Autore: Anda Rožukalne, asociētā profesore, RSU Komunikācijas katedras vadītāja

  • Metaforas kā emociju izteikšanas līdzeklis agresīvas runas kontekstā Latvijas ziņu portālu interneta komentāros

Autore: Ilva Skulte, asociētā profesore, RSU maģistra studiju programmas Komunikācija un mediju studijas vadītāja

  •  Emociju atpazīšana un diferencēšana tiešsaistes vidē

Autors: Artūrs Utināns, RSU Psihosomatikas klīnikas virsārsts, RSU Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas katedras asistents

  • Viedokļu līderu izteikumu atspoguļojums interneta komentāros

Autore: Ruta Siliņa, RSU bakalaura studiju programmas Sabiedriskās attiecības vadītāja

  • Automatizēta emocionālo nokrāsu analīze

Autore: Ginta Garkāje, LU Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorijas programmēšanas inženiere

Izpētē iekļautās datu kopas

Latviešu valodā

  • ~14,51 milj. komentāru
  • ~316,milj. vārdlietojumu
  • par ~462,65 tūkst. rakstu

Krievu valodā

  • ~2,79 milj. komentāru
  • ~81,milj. vārdlietojumu
  • par ~433,44 tūkst. rakstu

Projektu atbalsta Latvijas Republikas Tiesībsarga birojs un Frīdriha Eberta fonds. Sadarbības partneri: Delfi, TVNET un Apollo.