Pārlekt uz galveno saturu
Studentiem
Pētniecība
Ziņas

8. jūlijā Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas promocijas padomes atklātajā sēdē Liāna Švampāne aizstāvēs promocijas darbu Pārmantotā endometrija vēža raksturojums Latvijā.

Dzemdes vēzis ir viena no biežākajām onkoloģiskajām saslimšanām sievietēm, ieņemot trešo vietu pēc krūts un ādas vēža. Latvijā katru gadu tiek atklāti vidēji 360 – 390 jauni dzemdes vēža gadījumi. Dzemdes vēzim, tāpat kā visām onkoloģiskajām saslimšanām, ir svarīga agrīna diagnostika. Izmantojot paplašinātu datu analīzi un speciālus diagnostiskos kritērijus par pirmās un otrās pakāpes radiniecēm ar dzemdes vai zarnu vēzi ģimenēs, ir iespējams noteikt risku saslimt ar minēto vēža formu.

Pētījumā, kas tika veikts Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā, tika iekļautas 704 pacientes, kurām veikta detalizēta analīze par saslimšanas vecumu, slimības stadiju, dzīvildzi un vēža atkārtotu agresiju saistībā ar pārmantoto dzemdes vēzi pretstatā saslimšanas gadījumiem ar dzemdes vēzi bez iespējamā iedzimtības riska.

Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai pacientēm dzemdes vēzis ir iedzimts, ņemot vērā ģimenes onkoloģiskās saslimstības vēsturi. Diagnozes precizēšanai ģimenēs ar pārmantotā vēža slimības vēsturi tika noteiktas iespējamās mutācijas.

Atbilstoši speciālajiem diagnostikas kritērijiem (Amsterdamas kritērijiem) 19 no 704 pacientēm tika diagnosticēts pārmantotais dzemdes vēzis. Vienpadsmit pacientēm no šīs grupas tika noteiktas mutācijas, kas veicina vēža attīstību.

Pētījumā tika noskaidrots, ka pārmantotā dzemdes vēža klīniskā incidence Latvijā ir 2,7 %. Iegūtie rezultāti liecina par pārmantotā dzemdes vēža esamību un pārmantotības kritērija izmantojamību agrīnā dzemdes vēža diagnostikā, terapijā un profilaksē.

Liānas Švampānes disertācija pieejama šeit.