Pārlekt uz galveno saturu
Preses relīzes

Pasaules grāmatu un autortiesību dienu kopš 1995. gada ik gadu atzīmē 23. aprīlī. Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija (UNESCO), atzīmējot šo dienu, uzsver grāmatu lomu līdzās modernajām tehnoloģijām. Tās nodrošina jaunu informāciju un veicina zināšanu sabiedrības attīstību, kas sakņojas spējā atrast, analizēt un vērtēt jaunu informāciju, tādējādi paplašinot redzesloku un veicinot personīgo izaugsmi.

RSU muzeja vadītāja Daiga Dupate: "Ar izstādi "Grāmata mūsu universitātē" vēlamies pastāstīt par mūsu augstskolas izdevējdarbību, kas aizsākusies 1964. gadā, kad pie Rīgas Medicīnas institūta (RSU nosaukums no 1950. līdz 1990. gadam) Centrālās Zinātniski pētnieciskās laboratorijas tika izveidota Medicīnas zinātnes un tehnikas informācijas nodaļa. Viens no šīs nodaļas uzdevumiem bija redakcijas un izdevniecības darbs – rediģēt un izdot mācību un zinātnisko literatūru. Mainoties politiskajām varām un attīstoties pašai augstskolai, saglabājusies nepieciešamība pēc mācību un zinātniskās literatūras, tādēļ arī Izdevniecības un poligrāfijas daļa turpina savu attīstību nu jau daudz plašākā izdevējdarbības spektrā – sagatavojot un izdodot ne tikai grāmatas, bet arī cita veida poligrāfijas izstrādājumus, kas ikdienā augstskolai nepieciešami."

Izstādes apmeklētāji varēs apskatīt grāmatas, ko izdevusi Rīgas Stradiņa universitātes Izdevniecības un poligrāfijas daļa, ieskaitot divus izdevumus, kas iesniegti un nominēti konkursā "Zelta ābele" 2012. un 2016. gadā. Infografika stāstīs, kā top grāmata mūsu augstskolā, bet fotoattēlos un vēstures pārskatā būs izklāstīta izdevējdarbības vēsture Rīgas Stradiņa universitātē.

Izstādi papildinās neliela "ExLibris" ekspozīcija. Šīs personalizētās grāmatzīmes, ko dažādi mākslinieki dažādos laikos izgatavojuši augstskolas esošajiem vai bijušajiem darbiniekiem, eksponētas no RSU muzeja krājuma un īpašnieku bibliotēkām.

Izstādi sagatavojis RSU muzejs sadarbībā ar Izdevniecības un poligrāfijas daļas darbiniekiem.

Izstāde bez maksas apskatāma katru dienu no pulksten 9.00 līdz 17.00 Rīgas Stradiņa universitātē, Dzirciema ielā 16, gaitenī pie aulas un RSU muzeja pastāvīgās ekspozīcijas.

Rīgas Stradiņa universitātes muzejs, kas dibināts 2001. gadā, ir pētnieciska un izglītojoša RSU struktūrvienība, kas nodarbojas ar universitātes (iepriekš – Rīgas Medicīnas institūts (RMI), Latvijas Medicīnas akadēmija (AML)) kultūrvēsturiskā mantojuma dokumentēšanu un saglabāšanu nākamajām paaudzēm, kā arī krājuma eksponēšanu. Muzeja krājumā tiek iekļautas gan materiālās, gan nemateriālās (audio un audiovizuālie ieraksti, elektroniskie dokumenti, fotogrāfijas utt.) kultūrvēstures vērtības, kas attiecas uz Rīgas Stradiņa universitātes pastāvēšanu kopš 1950. gada.

Papildu informācijai: