Pārlekt uz galveno saturu
Studentiem

Kopš 1992. gada 10. oktobris ir Pasaules psihiskās veselības diena. Savukārt Latvijā to kopš 2012. gada popularizē Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Psihosomatikas un psihoterapijas katedra un klīnika sadarbībā ar Latvijas Medicīnas studentu apvienību un Sabiedrības veselības fondu, rīkojot Emocionālās veselības nedēļu, kas šogad notiks no 10. līdz 14. oktobrim.

Šogad Pasaules psihiskās veselības dienas tēma veltīta emocionālo krīžu aktualizācijai. Emocionālās krīzes un psihoterapeitiskas palīdzības nepieciešamība krīzes situācijās pašlaik ir īpaši aktuāla, jo cilvēki nonāk pēkšņās emocionāli smagās situācijās gan ikdienas notikumu, gan starptautiski politisku procesu dēļ. Kā zināms, emocionālā krīze var cilvēkam uz ilgāku laiku radīt psihiskās veselības bojājumus. Savukārt psihiskā veselība ir būtisks priekšnosacījums labai fiziskai veselībai, attiecību kvalitātei un personības izaugsmei.

RSU Psihosomatikas un psihoterapijas katedras vadītāja prof. Gunta Ancāne: "Šogad Psihiskās veselības dienas ietvaros mēs rīkojam atvērtās lekcijas gan profesionāļiem, gan visiem interesentiem par aktuālām tēmām. Akcentēsim divu veidu krīzes – pirmās, pasaulē pašlaik tik visuresošās emocionāli traumatiskās krīzes un otras – eksistenciālās krīzes, kuras, lai arī pieskaitāmas cilvēka personības normālam attīstības procesam, pēdējos gados norit īpaši pamanāmi neprognozējamu, satraucošu un globālu vērtību maiņas dēļ."

Veselības ministre Anda Čakša: "Iespējams, ikdienā mēs pārāk fokusējamies uz mūsu fizisko veselību, bet novārtā atstājam savu psihisko veselību, taču arī to iespējams trenēt un kopt tāpat kā ķermeni. Mūsu veselība ir gan fiziskā, gan psihiskā saskaņa. Es ļoti ceru, ka vesela psihe kļūs par mērķi ne tikai veselības politikas izpratnē, bet katrā ģimenē un darba vietā, jo Psihiskās veselības diena ir tikai reizi gadā, bet darbam ar sevi un vidi jānotiek katru dienu."

Hosams Abu Meri, ārsts gastroenterologs, 12. Saeimas deputāts: "Man jāsaka, ka kuņģa un zarnu trakta problēmas arī sākas galvā. Emocionālās problēmas ļoti tieši ietekmē šo orgānu stāvokli un darbību. Tāpēc ikvienam no mums būtu svarīgi pievērst uzmanību tam, kas notiek mūsu galvā, saprotot, ka cilvēkam, kurš labi jūtas emocionāli, arī fiziskā veselība būs labāka."

Emocionālās veselības nedēļas ietvaros no 10. līdz 14. oktobrim RSU Psihosomatikas un psihoterapijas katedra un klīnika organizē atvērtās lekcijas, kas būs interesantas un noderīgas gan nozares profesionāļiem, gan cilvēkiem, kuriem rūp sava un apkārtējo emocionālā veselība.

Emocionālās veselības nedēļas programma

10. oktobrī plkst. 10.00

Atvērto durvju diena. Atklāšana ar prof. (Dr. med.) Guntas Ancānes uzrunu un medicīnas nozares profesionāļu diskusiju par psihisko veselību un emocionālo labsajūtu.
Vieta: Kapseļu iela 23, 1. stāvs

11. oktobrī plkst. 18.00 – 20.30

Lekcijas medicīnas studentiem sadarbībā ar Latvijas Medicīnas studentu apvienību:
"Posttraumatiskā stresa sindroms". Jeļena Vrubļevska
"Izdegšanas sindroms. Kā no tā izvairīties? Dace Jubase-Krūmiņa
Vieta: Kapseļu iela 23, 1. stāvs

12. oktobrī plkst. 18.00 – 20.00

Lekcija ārstiem rezidentiem "Jaunā ārsta emocionālie izaicinājumi". Artūrs Miksons
Vieta: Kalnciema kvartāla vīna veikala zālē

13. oktobrī plkst. 18.00 – 20.00

Lekcija "Vesels mājās, vesels darbā". Artūrs Ancāns
Vieta: Kalnciema kvartāla vīna veikala zālē

14. oktobrī plkst.18.00 – 20.30

Noslēgums ar prof. (Dr. med.) Guntas Ancānes lekciju "Kā būt apmierinātai un apmierinātam ar dzīvi?".
Vieta: Kapseļu iela 23, 1. stāvs

Dalība visos pasākumos bez maksas. Pieteikšanās, sūtot e-pastu uz infoatpsihosomatika[pnkts]lv vai zvanot pa tālruni 676 25 655.