Pārlekt uz galveno saturu
Studentiem
Ziņas

No 9. līdz 15. oktobrim Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Rehabilitācijas fakultātes maģistra studiju programmā Mākslas terapija viesosies Floridas Valsts universitātes profesore Marsija Rosala, kas lasīs lekcijas un vadīs bezmaksas meistarklases mākslas terapijā.

Profesore Marsija Rosala (Marcia Rosal) ir Fulbraita programmas stipendiāte, Floridas Valsts universitātes mākslas terapijas studiju programmas direktore, sertificēta mākslas terapeite un ASV Mākslas terapijas padomes Goda locekle.

marcia_rosal-rsu-lead.jpg

Prof. M. Rosalas vizītes laikā plānotas vairākas bezmaksas meistarklases un lekcijas. Tās primāri domātas vizuāli plastiskās mākslas un citu mākslas terapiju (mūzikas, dejas un kustību, drāmas) studentiem un profesionāļiem, taču laipni gaidīti arī veselības un sociālās aprūpes, kā arī izglītības jomā strādājošie un citi interesenti, lai piedzīvotu mākslas terapijas procesu, gūtu izpratni par mākslas terapeita kompetenci un izmantotajām metodēm un tehnikām.

Meistarklašu darba valoda ir angļu.
  • Ceturtdien, 9. oktobrī, plkst. 15.00 – 19.00 Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas izglītības tehnoloģiju centra (Anniņmuižas bulvārī 26a) 105. auditorijā notiks lekcija Simboli mākslas terapijā. Lekcijā prof. M. Rosala iepazīstinās ar mākslas terapijas procesā visbiežāk sastopamajiem simboliem, tēliem un metaforām, kā arī ar terapeitisko darbu.
  • Piektdien, 10. oktobrī, plkst. 15.00 –19.00 ikviens interesents aicināts apmeklēt meistarklasi Mākslas muzejs kā resurss mākslas terapijā.

Meistarklase notiks Mākslas muzejā Rīgas biržā, Doma laukumā 6, Rīgā. Meistarklasē prof. M. Rosala piedāvās teorētisku un praktisku ekskursu pasaulē, kur muzejam un tajā atrodamajiem artefaktiem piemīt terapeitisks potenciāls. Meistarklases pirmajā daļā profesore iepazīstinās ar teorētiskajām vadlīnijām muzeja un tajā atrodamo objektu izmantošanā mākslas terapijā, bet meistarklases otrajā daļā dalībniekiem būs iespēja veikt personisku terapeitisku uzdevumu un analizēt to.

Biļešu cena ieejai muzejā: pieaugušajiem 2,85 EUR; skolēniem, studentiem un pensionāriem 1,42 EUR.

  • Sestdien, 11. oktobrī, plkst. 10.00 – 19.00 Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas izglītības tehnoloģiju centra (Anniņmuižas bulvārī 26a) 105. auditorijā interesenti laipni aicināti apmeklēt meistarklasi, kurā gūs ieskatu kognitīvi biheiviorālās mākslas terapijas metodēs un tehnikās, kas tiek lietotas darbā ar bērniem un pieaugušajiem.

Jāpiebilst, ka kognitīvi biheiviorālās mākslas terapijas ietvaros klienti un/vai pacienti, izmantojot mākslu, mācās atpazīt iracionālo domāšanu, apgūst piemērotākos uzvedības veidus un problēmrisināšanas darbības etapus, lai sasniegtu izvirzīto mērķi, un prof. M. Rosala ir viena no kognitīvi biheiviorālā virziena pamatlicējām mākslas terapijā, vairāku grāmatu un neskaitāmi rakstu autore.

  • Trešdien, 15. oktobrī, plkst. 15.00 – 19.00 Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas izglītības tehnoloģiju centra (Anniņmuižas bulvārī 26a) 202. auditorijā notiks prof. M. Rosalas lekcija Mūsdienu prakse mākslas terapijā grupā.

Paralēli pedagoģiskajam darbam prof. Rosala arī veiks Rīgas Stradiņa universitātes maģistra studiju programmas Mākslas terapija izvērtējumu un sniegs rekomendācijas turpmākajai attīstībai.

Lekcijām un meistarklasēm reģistrēties šeit.
Latvijā mākslas terapija ir viena no četrām mākslas terapijas specializācijām (līdzās mūzikas, dejas un kustību, drāmas terapijai), kurā izmanto mākslu (zīmēšanu, gleznošanu, veidošanu, kolāžu veidošanu u. c.) un radošo procesu terapeitisku attiecību kontekstā, lai uzlabotu un veicinātu cilvēka garīgo, emocionālo un fizisko labklājību. Cilvēka fiziskā, psiholoģiskā stāvokļa un sociālās situācijas izvērtēšana, mākslas terapijas procesa plānošana, rezultātu novērtēšana un rekomendāciju izstrāde tiek veikta atbilstoši Latvijā apstiprinātām mākslas terapijas medicīniskajām tehnoloģijām. Vairāk informācijas www.arttherapy.lv.