Pārlekt uz galveno saturu
Preses relīzes

7. aprīlī Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) telpās no pulksten 11.00 līdz 16.00 tiks atzīmēta Pasaules veselības diena. RSU studenti un citi interesenti ir aicināti ziedot asinis Dzirciema ielā 16, B korpusa 202. un 203. telpā. Savukārt RSU foajē Medicīnas fakultātes studenti visiem interesentiem piedāvās veselīgus padomus, nelielas veselības pārbaudes un interesantus veselības testus.

Rīgas Stradiņa universitātes studenti jau iepriekš iesaistījušies dažādās asins ziedošanas akcijās, piemēram, "Mīlestības svētki" un "Zaļā nedēļa". Taču šogad Rīgas Stradiņa universitātes Studējošo pašpārvalde aicina visus studentus ziedot asinis Rīgas Stradiņa universitātē, tādējādi pamudinot un iesaistot asins donoru kustībā vairāk gan vietējo, gan arī ārvalstu studentu.

Rīgas Stradiņu universitātes Studējošo pašpārvaldes vadītājs Artūrs Šilovs: "Arī agrāk RSU studenti ziedojuši asinis un iesaistījušies dažādās asins ziedošanas akcijās, bet šogad esam nolēmuši aizsākt jaunu tradīciju un aicināt mūsu studentus ziedot asinis Pasaules veselības dienā – 7. aprīlī. Mūsu augstskolas absolventi būs tie, kuri vēlāk palīdzēs glābt daudzas dzīvības, tāpēc arī iesaistāmies šajā kustībā un izprotam tās lielo nozīmi."

Valsts asinsdonoru centrs informē, ka asinis ik dienu būtu jāziedo 150 asins donoriem, lai mediķi spētu palīdzēt visiem nelaimē nonākušajiem. Vienā asins ziedošanas reizē donors palīdz glābt trīs cilvēku dzīvības, jo asinis tiek sadalītas komponentos un pārlietas pacientiem ar dažādām saslimšanām. Pēc plašiem un smagiem apdegumiem cilvēkam nepieciešams līdz 65 donoru asins devām. Politraumas gadījumā, kas visbiežāk tiek iegūtas satiksmes negadījumos, cilvēkam var būt nepieciešamas pat 25 donoru asins devas. Vēdera dobuma operācijās un gūžas protežēšanā pacientam jāpārlej vidēji peicu donoru asins devas. Asins vēža slimniekiem nepieciešams no 1 līdz 3 donoru asins devām dienā.

Atgādinām, ka asinis var ziedot tikai vesels cilvēks, tāpēc RSU Medicīnas fakultātes studenti Pasaules veselības dienā RSU foajē aicina konsultēties ar topošajiem speciālistiem un iegūt praktiskus padomus, kā rūpēties par savu veselību. 7. aprīlī RSU studenti piedāvās:

  • Padomus, kā veikt pareizu ausu higiēnu, un veiks sēru korķa diagnostiku
  • Asinsspiediena mērīšanu un padomus sirds un asinsvadu veselībai
  • Onkoloģiskās modrības testu un glikozes līmeņa noteikšanu
  • Depresijas pazīmju testu
  • Redzes pārbaudi tālumā un krāsu redzes izvērtēšanu
  • Slodzes pārbaudi un ieteikumus par nepieciešamo fizisko slodzi labas veselības uzturēšanai

Papildu informācijai: