Pārlekt uz galveno saturu
Studentiem
Pētniecība
Ziņas

16. decembrī Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas promocijas padomes atklātajā sēdē Diāna Raumane aizstāvēs promocijas darbu Centrālās dzirdes traucējumu psihoakustiskie un elektrofizioloģiskie aspekti.

Promocijas darbā veikta centrālās dzirdes izpēte, kuras mērķis bija noteikt centrālās dzirdes bojājuma psihoakustiskos un elektrofizioloģiskos kritērijus, izvērtēt medikamentozās terapijas ietekmi uz centrālo dzirdes funkciju pacientiem ar centrālās dzirdes traucējumiem.

Centrālās dzirdes funkcijas diagnostika Latvijā līdz šim bija ierobežota. Viens no uzdevumiem bija izveidot valodas materiālu runas audiometrijai latviešu valodā runas uztveres sliekšņa izvērtēšanai.

Centrālās dzirdes funkcijas izvērtēšanai tika izmantota arī elektrofizioloģiskā metode – elektroencefalogrāfijas paveids, kuras laikā tiek saņemts skaņas signāls.

Pagaidām nav vienotu starptautisku vadlīniju centrālās dzirdes traucējumu medikamentozai ārstēšanai, tādēļ tika pētīta medikamentu iedarbība, kam raksturīga neironu sinapšu modulācija, veicinot signāla pārvadīšanu.

Pētījumā tika secināts, ka lietotie medikamenti labvēlīgi ietekmē centrālās dzirdes funkciju, kā arī noteikti kritēriji, kas liecina par centrālās dzirdes traucējumiem, pamatojoties uz runas audiometrijas un akustiskā signāla pārvadīsanas ātruma rādītājiem galvas smadzeņu garozā.

Diānas Raumanes disertāciju atradīsiet šeit.