Pārlekt uz galveno saturu

Aptaukošanās un tās ārstēšana

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:4.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:14.01.2022 13:37:15
Par studiju kursu
Kursa kods:SUUK_174LKI līmenis:7. līmenis
Kredītpunkti:2.00ECTS:3.00
Zinātnes nozare:Klīniskā medicīnaMērķauditorija:Sabiedrības veselība; Medicīnas pakalpojumi; Sociālā labklājība un sociālais darbs; Rehabilitācija
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Lolita Vija Neimane
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Sporta un uztura katedra
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:Rīga, Cigoriņu iela 3, suukatrsu[pnkts]lv, +371 67611559
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)2Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)4Kopā lekciju kontaktstundas8
Nodarbības (skaits)4Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)4Kopā nodarbību kontaktstundas16
Kopā kontaktstundas24
Nepilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)2Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)4Kopā lekciju kontaktstundas8
Nodarbības (skaits)4Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)4Kopā nodarbību kontaktstundas16
Kopā kontaktstundas24
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Anatomijā, normālajā fizioloģijā, bioķīmijā.
Mērķis:
Apgūstot kursu studenti iegūst padziļinātu izpratni un zināšanas par aptaukošanos un tās ārstēšanu. Kursa nozīmību nosaka straujais aptaukošanās pieaugums Latvijā pēdējos gados. Viens no kursa galvenajiem mērķiem ir dot zināšanas par aptaukošanās etioloģiju, aptaukošanās klasifikāciju, metabolo sindromu, aptaukošanās ietekmi uz veselību un dzīvildzi. Īpaši uzsvērta kā ļoti nozīmīga šobrīd Latvijā bērnu un pusaudžu aptaukošanās. Tiek izklāstītas aptaukošanās ārstēšanas metodes (uztura terapija, alternatīvās diētas, medikamentozā un ķirurģiskā ārstēšana), kā arī Latvijas Diētas ārstu asociācijas izstrādātie ieteikumi aptaukošanās ārstēšanā.
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Aptaukošanās, tās etioloģija un epidemioloģija, ar to saistītie riski veselībai.Lekcijas1.00auditorija
2Aptaukošanās ārstēšana. Svara samazinošo diētu salīdzinājums, balstoties uz pierādījumiem. Aptaukošanās medikamentozā un ķirurģiskā terapija.Lekcijas1.00auditorija
Nodarbības2.00auditorija
3Svara redukcijas nostiprināšana, jo - jo efekta novēršanas pasākumi.Individuālas ēdienkartes izstrādes pamatprincipi pacientam/klientam, kam jāsamazina svars.Lekcijas0.00auditorija
Nodarbības2.00auditorija
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Aptaukošanās, tās etioloģija un epidemioloģija, ar to saistītie riski veselībai.Lekcijas1.00auditorija
2Aptaukošanās ārstēšana. Svara samazinošo diētu salīdzinājums, balstoties uz pierādījumiem. Aptaukošanās medikamentozā un ķirurģiskā terapija.Lekcijas1.00auditorija
Nodarbības2.00auditorija
3Svara redukcijas nostiprināšana, jo - jo efekta novēršanas pasākumi.Individuālas ēdienkartes izstrādes pamatprincipi pacientam/klientam, kam jāsamazina svars.Lekcijas0.00auditorija
Nodarbības2.00auditorija
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Patstāvīgā darba organizācija: Individuālais darbs – savas ēdienkartes analīze un personas, kam ir liekais svars/aptaukošanās analīze. Kursa uzdevumi: 1) Dot zināšanas par aptaukošanās slimības ārstēšanu no praktiskā diētas ārsta viedokļa un pieredzes, 2) Dot izpratni par svara samazinošām diētām gan no vēsturiskā aspekta, gan mūsdienu viedokļa, 3) Dot vērtējumu un kritiku populārākajām diētām, izceļot uz pierādījumiem balstītas medicīnas nozīmi.
Vērtēšanas kritēriji:
Semestra laikā ir plānotas lekcijas, semināri un kontroldarbi. Kredītpunktu iegūšanai ir jāpiedalās 4 semināros un gala pārbaudījumā, kurā studenti prezentē eksperimenta rezultātus, kurā ir veiktas ķermeņa svara korekcijas. Studiju kursa gala atzīmi veido piedalīšanās semināros, kontroldarbu rezultāti (60%) un ieskaites prezentācijas rezultāts (40%).
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):Eksāmens
Studiju rezultāti
Zināšanas:Apgūstot kursu studenti spēj formulēt un izskaidrot aptaukošanās riska faktorus, sniegt piemērus, kuru slimību attīstībā noteicošais faktors ir aptaukošanās un liekais svars. Sniegt skaidras prezentācijas par svaru samazinošām diētām. • izvērtēt uzturu kā riska faktoru vai veselību veicinošu faktoru; • interpretēt nepieciešamās enerģijas, uzturvielu kombinācijas un fizisko aktivitāšu nozīmi liekā svara un aptaukošanās attīstībā, kā arī tā samazināšanā. Tiks arī dota izpratne par nepieciešamās enerģijas, uzturvielu kombinācijām un fizisko aktivitāšu nozīmi liekā svara un aptaukošanās attīstībā, kā arī tā samazināšanā. Tiks arī izprasti un izskaidroti metabolā sindroma veidošanās mehānismi.
Prasmes:Kursa apguves gaitā studenti sastāda ēdienkarti, ņemot vērā veselīga uztura ieteikumus veselam indivīdam un indivīdam ar lieko svaru, ņemot verā vecumu, dzimumu un fizisko aktivitāšu koefiecientu. Studenti arī iegūs pārliecinošas zināšanas par veselīgu uzturu un tā pielietojumu veselam un slimam indivīdam.
Kompetences:Studenti pārzinās pārtikas produktu sastāvu un to enerģētisko vērtību, ieteicamāko produktu klāstu svaru samazinošām diētām, gūs izpratni par to, kā nozīmēt mazkaloriju diētu pacientiem, kuri sirgst ar dažādām pavadošām saslimšanām, mācēs izvērtēt ķermeņa tauku noteikšanas metodes, pārzinās dažādus aptaukošanās ārstēšanas veidus.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Katz, David L. Nutrition in clinical practice: a comprehensive, evidence-based manual for the practitioner. / David L. Katz (ed). Prevention Research Center, Yale University School of Public Health, Griffin Hospital. 2015
2Handbook of nutrition and food. / edited by Carolyn D. Berdanier, Johanna T. Dwyer, David Heber. 3rd edition. Boca Raton: CRC Press, Taylor & Francis Group, 2014. xxi, 1113 p.
3Medical nutrition and disease: a case-based approach. / edited by Lisa Hark, Darwin Deen; Gail Morrison. 5th edition. 1411 xiv, 584 p. 2014
4Clinical nutrition. / edited by Marinos Elia, et.al. 2nd ed. Chichester, West Sussex: Wiley-Blackwell, 2013. xiv, 526 p. Nutrition Society textbook.
5Krause's food & the nutrition care process. / edited by L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump, Janice L. Raymond. 13th ed. St. Louis, Mo.: Elsevier/Saunders, 2012. xix, 1227 p. (akceptējams izdevums)
6Zariņš, Z., Neimane, L., Bodnieks, E. Uztura mācība. / redaktore Anna Šmite. Rīga, 2021
7Oxford handbook of nutrition and dietetics. / edited by Joan Gandy, Angela Madden, Michelle Holdsworth. 2nd ed. New York: Oxford University Press, USA, 2012 xxi, 818 p. Oxford handbooks (akceptējams izdevums)
8Using price policies to promote healthier diets. / World Health Organization. Regional Office for Europe. Copenhagen: WHO Regional Office for Europe, 2015. vi, 42 p.
9Physical Activity, Fitness, Nutrition and Obesity. During Growth Bentham Science Publishers, 2015
10Stewart, L., Thompson, J. Early Years Nutrition and Healthy Weight. John Wiley & Sons, Incorporated, 2015. ISBN: 9781118792445
11Nutrition and Diet Research: Appetite and Weight Loss (Nutrition and Diet Research Progress). Shartava, Tsisana. Nova Science Publishers, Inc. 2011 ISBN: 9781612091310. (akceptējams izdevums)
12Israeli, S., Merrick, J. Food, Nutrition and Eating Behavior. New York: Nova Science Publishers, 2014.
Papildu literatūra
1Lejnieks, Aivars. Viss par sāli: pārmēra sāls lietošanas kaitējumi veselībai. Rīga: Latvijas Hipertensijas biedrība, 2011. 33 lpp.
2Advancing dietetics and clinical nutrition. / edited by Anne Payne, Helen Barker. New York: Churchill Livingstone/Elsevier, 2010. xiii, 382 p.
3Sirds un virtuve. / Andreja Ērgļa un Ivetas Mintāles redakcijā. Rīga: Latvijas Inovatīvās medicīnas fonds, 2010. 141 lpp.
4The challenge of obesity in the WHO European Region and the strategies for response. Проблема ожирения в Европейском регионе ВОЗ и стратегии ее решения / Всемирная организация здравоохранения. Европейское региональное бюро; под редакцией: Francesco Branca, Haik Nikogosian и Tim Lobstein. Копенгаген : Европейское региональное бюро ВОЗ, 2009. xiii, 392 lpp.
Citi informācijas avoti
1 www.vm.gov.lv
2http://www.who.int/en/
3www.ldusa.lv
4http://www.ldusa.lv/
5http://www.obesity.org/obesity/resources/facts-about-obesit…
6http://www.espen.org/
7http://www.rsu.lv/biblioteka/resursi/brivpieejas-e-resursi/…
8http://www.pennutrition.com.db.rsu.lv/Home.aspx