Pārlekt uz galveno saturu

Sportistu uzturs

Studiju kursa apraksts

Kursa apraksta statuss:Apstiprināts
Kursa apraksta versija:1.00
Kursa apraksta apstiprināšanas datums:12.04.2022 10:47:04
Par studiju kursu
Kursa kods:SUUK_270LKI līmenis:6. līmenis
Kredītpunkti:2.00ECTS:3.00
Zinātnes nozare:Sporta zinātneMērķauditorija:Medicīnas pakalpojumi; Sporta treneris
Studiju kursa vadītājs
Kursa vadītājs:Jānis Leitis
Studiju kursa īstenotājs
Struktūrvienība:Sporta un uztura katedra
Struktūrvienības vadītājs:
Kontaktinformācija:Rīga, Cigoriņu iela 3, spkatrsu[pnkts]lv, +371 67611559
Studiju kursa plānojums
Pilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)4Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)4Kopā lekciju kontaktstundas16
Nodarbības (skaits)4Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)4Kopā nodarbību kontaktstundas16
Kopā kontaktstundas32
Nepilns laiks - 1. semestris
Lekcijas (skaits)4Lekciju ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā lekciju kontaktstundas8
Nodarbības (skaits)4Nodarbību ilgums (akadēmiskās stundas)2Kopā nodarbību kontaktstundas8
Kopā kontaktstundas16
Studiju kursa apraksts
Priekšzināšanas:
Pamatzināšanas uzturmācībā, fizioloģijā un bioķīmijā.
Mērķis:
Apgūt uztura pamatzināšanas, kas sekmētu sportisko rezultātu izaugsmi pie dažāda veida fiziskām slodzēm; Attīstīt izpratni par sportistu uzturu atkarībā no vecuma, dzimuma, fiziskām īpašībām un citiem saistītiem faktoriem; Gūt ieskatu antidopinga jautājumos.
Tēmu saraksts (pilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Ievads sporta uztura zinātnēLekcijas1.00auditorija
2Ogļhidrātu, olbaltumvielu un tauku nozīme pie aerobās un anaerobās slodzesLekcijas1.00auditorija
3Šķidrumu un specifisku diētu nozīme sportistu uzturāLekcijas1.00auditorija
4Antidopinga nozīme sportistu uzturā; vitamīnu, minerālvielu un sporta uztura bagātinātāju nozīme sportistu uzturāLekcijas1.00auditorija
5Diskusija par lekcijās apgūto kursu; prezentāciju tēmu izvēleNodarbības1.00auditorija
6Patstāvīgais darbs: prezentācijas sagatavošana, izmantojot zinātnisko literatūruNodarbības1.00auditorija
7Izvēlētās tēmas prezentēšana; gadījumu analīze (case study)Nodarbības1.00auditorija
8Piešķirtās gadījuma analīzes (case study) prezentācijaNodarbības1.00auditorija
Tēmu saraksts (nepilna laika studijas)
Nr.TēmaĪstenošanas formaSkaitsNorises vieta
1Ievads sporta uztura zinātnēLekcijas1.00auditorija
2Ogļhidrātu, olbaltumvielu un tauku nozīme pie aerobās un anaerobās slodzesLekcijas1.00auditorija
3Šķidrumu un specifisku diētu nozīme sportistu uzturāLekcijas1.00auditorija
4Antidopinga nozīme sportistu uzturā; vitamīnu, minerālvielu un sporta uztura bagātinātāju nozīme sportistu uzturāLekcijas1.00auditorija
5Diskusija par lekcijās apgūto kursu; prezentāciju tēmu izvēleNodarbības1.00auditorija
6Patstāvīgais darbs: prezentācijas sagatavošana, izmantojot zinātnisko literatūruNodarbības1.00auditorija
7Izvēlētās tēmas prezentēšana; gadījumu analīze (case study)Nodarbības1.00auditorija
8Piešķirtās gadījuma analīzes (case study) prezentācijaNodarbības1.00auditorija
Vērtēšana
Patstāvīgais darbs:
Prezentāciju sagatavošana; Sportistu gadījumu izpēte.
Vērtēšanas kritēriji:
Studiju kursa beigās ir paredzēts eksāmens, kas pārbaudīs studentu sapratni par apgūto kursu un ļaus nostiprināt iegūtās zināšanas. Gala vērtējumu veido: • Lekciju apmeklējums - 20% (iesaiste lekciju procesā, veidojot diskusijas un piedaloties testos); • Prezentācija - 20% (pēc izvēles tēmas, kas saistīta ar sporta uzturu, tiks veidota prezentācija kā patstāvīgais darbs, kas tiks prezentēta nodarbības laikā); • Gadījuma analīze - 20% (studentiem tiek piešķirts unikāls gadījums (case study), kur patstāvīgā darba ietvaros, izmantojot apgūtās zināšanas, ir jāatbild uz uzdotajiem jautājumiem un jāsastāda ēdienkarte); • Eksāmens - 40% (sastāv no divām daļām testa daļas un praktiskās daļas).
Gala pārbaudījums (pilna laika studijas):Eksāmens
Gala pārbaudījums (nepilna laika studijas):Eksāmens
Studiju rezultāti
Zināšanas:• Raksturo un salīdzina uzturu pie dažādām fiziskajām aktivitātēm; • Nosauc uztura bagātinātāju ietekmi uz sportiskajiem rezultātiem; • Izklāsta sportista uzturu atkarībā no vecuma, dzimuma, fiziskām īpašībām un citiem saistītiem faktoriem.
Prasmes:• Aprēķina un sagatavo sporta veidam atbilstošu uzturvielu plānojumu; • Iegūst informāciju par preparātiem, kuru sastāvā ir sportā aizliegtās vielas; • Atšķir uzturvielu nepieciešamību sportistiem dažādās vecuma grupās.
Kompetences:• Saprot dažādu sporta veidu slodzes, nepieciešamo enerģijas daudzumu, ko sniedz uzturs; • Orientējas un pārzina, kur atrast informāciju par aizliegtajām vielām sportā; • Pielāgo uztura stratēģiju pie fiziskām aktivitātēm dažādām vecuma grupām.
Bibliogrāfija
Nr.Atsauce
Obligātā literatūra
1Zariņš, Neimane, Bodnieks, Šantare, Šmite, Lazdiņa, u.c. Uztura mācība. (Astotais, pārstrādātais un papildinātais izdevums. ed.). Latvijas Universitāte. Akadēmiskais apgāds, 2021.
Papildu literatūra
1Clark, N. (2019). Nancy Clark's sports nutrition guidebook. Human Kinetics.
2Karpinski, C., & Rosenbloom, C. A. (2017). Sports nutrition: a handbook for professionals. Academy of Nutrition and Dietetics.