Pārlekt uz galveno saturu
Ziņas

25. septembrī plkst. 15.30 RSU Senāta zālē notiks Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Juridiskās fakultātes asociētā profesora un Satversmes tiesas tiesneša Ulda Ķiņa monogrāfijas Jurisdikcija un kibernoziegumi atvēršanas svētki.

Ulda Ķiņa monogrāfijā juristu un informācijas speciālistu uzmanība tiek pievērsta tam, ka kibertelpa un kibernoziegums ir 21. gadsimta radīts informācijas tehnoloģiju fenomens. Tas atļauj veikt noziedzīgus nodarījumus no jebkuras zemeslodes vietas, kur iespējams piekļūt globālajam tīmeklim.

Būtiski ir tas, ka, izmantojot kibertelpu, kaitīgo seku iestāšanās vieta nereti nesakrīt ar vainojamās personas domicilu. Savukārt šis apstāklis rada kolīziju starp tradicionālo teritoriālo jurisdikciju, kuras pamats ir teritorija un valsts piederīgo lojalitāte valsts likumiem, un kibertelpas globālo raksturu.

Grāmatā saistībā ar kibernoziegumiem analizētas modernās krimināljurisdikcijas teorijas, juridisko konfliktu cēloņi un to risināšanas mehānismi ne tikai Latvijā, bet arī globālajā vidē.

Asociētais profesors Uldis Ķinis ir Eiropas Padomes Kibernoziegumu ekspertu komitejas eksperts. Kopš 2000. gada viņš ir piedalījies Latvijas normatīvo aktu un tiesībpolitikas dokumentu izstrādāšanā, kas saistīti ar kibernoziegumiem, informācijas sistēmu drošību, bērnu tiesību aizsardzību internetā u. c. ar e- vidi saistītiem jautājumiem.

2006. gadā Uldis Ķinis aizstāvējis promocijas darbu Noziedzīgi nodarījumi pret informācijas sistēmu drošību un ieguvis tiesību zinātņu doktora grādu.

Asociētais profesors ir vairāku publikāciju un grāmatu, tostarp, monogrāfijas Kibernoziegumi, autors.