Pārlekt uz galveno saturu
Intervijas
Ziņas

Absolvējot Rīgas Stradiņa universitāti, Deniss Vasiļjevs (attēlā), Daugavpils reģionālās slimnīcas izglītības un zinātnes direktors, invazīvais kardiologs, pat nenojauta, ka jau šodien viņam būs uzticēts vēl viens būtisks pienākums – vadīt RSU un Daugavpils reģionālās slimnīcas (DRS) kopīgās studiju un pētniecības klīniskās bāzes attīstību.

drs-deniss-vasiljevs01.jpg

Kā jūs nonācāt līdz jaunajiem darba pienākumiem?

Mana Alma Mater ir Rīgas Stradiņa universitāte – es pats esmu ārsts, invazīvais kardiologs, un pirms trim gadiem pievienojos DRS. Tiklīdz parādījās jaunās iespējas sadarbībai ar RSU, man piedāvāja šo amatu. Pieņēmu ar prieku, jo man tas likās interesants. Arī iepriekš, studiju gados un invazīvajā kardioloģijā, līdztekus ārstniecībai veicu organizatorisko darbu, piemēram, palīdzēju organizēt seminārus, konferences utt.

Kādi ir sagaidāmie RSU un DRS sadarbības ieguvumi?

RSU un DRS sadarbība ir ļoti nozīmīga abām pusēm, taču mūsu slimnīcai tā pat ir stratēģiski svarīga, jo tā mums palīdzēs gan personāla attīstībā, gan izglītības jautājumos, un galu galā ilgtermiņā pieaugs mūsu medicīnisko pakalpojumu, ārstniecības kvalitāte, izglītojoties esošajiem ārstiem un jaunajiem pievienojoties mūsu komandai.

Patlaban DRS kā jebkurai slimnīcai reģionā ir grūti pilnībā nokomplektēt personālu, tāpēc esam ieinteresēti, lai sadarbības laikā ar RSU uz mūsu slimnīcu brauktu mācīties gan medicīnas studenti, gan rezidenti. Tas viss veicinās viņu nonākšanu atpakaļ pie mums, Daugavpilī, jau tad, kad viņi absolvēs RSU. Braucot pie mums, studenti un rezidenti redzēs, kāda būs tā dzīve DRS pēc izglītības iegūšanas. Redzēs un nenodomās, ka viss beidzas ar Rīgu. Mums ir ko parādīt!

Un kā ar pētījumiem?

Jā, otrs liels virziens ir pētījumi. Mēs esam ieinteresēti paplašināt mūsu pētījumu programmu. Tas nozīmētu ieviest mūsu slimnīcā arī pirmās fāzes klīniskos pētījumus. Šāda attīstība ne vien palīdzēs mūsu ārstiem pieredzē ar pētījumiem, bet arī pacientiem, jo vairāk būs pieejamas modernas tehnoloģijas un inovatīvas zāles.

Atgriežoties pie jautājuma par sadarbību izglītībā, tālākizglītībā, kā tā ietekmēs pacientus?

Neapšaubāmi tālākizglītība ir viens no virzieniem, kuru kopīgi plānojam attīstīt, piemēram, izmantojot MITC un RSU profesūru DRS ārstu un medicīnas personāla izglītības līmeņa celšanai. Tas varētu būt, piemēram, RSU profesoru vizīšu cikls uz nodaļām atbilstīgi specializācijai. Šādas vizītes cels veselības aprūpes kvalitāti. Pacientam būtu iespēja saņemt konsultāciju DRS kopā ar RSU profesoru.

Plānojam arī attīstīt lekciju translācijas no Rīgas – pašreiz vēl rit saskaņošanas darbi, cik un kādās specialitātēs varam apmācīt papildu rezidentus. Runājam arī par to, kā notiks kopīgās akadēmiskās konferences. Katrā ziņā jau tagad mums ir daudz RSU rezidentu gan uz pilnu studiju laiku, gan uz atsevišķiem kursiem. Atkal jāsaka: mūsu slimnīcai tas ir liels ieguvums, jo mēs varam parādīt rezidentiem, kur un kā viņi varēs strādāt pēc augstskolas absolvēšanas. No mūsu slimnīcas ārstu puses ir liela interese par sadarbību ar jaunajiem kolēģiem, un jau tagad aicinām studentus, rezidentus un jaunos ārstus strādāt DRS.

Vai tas nozīmē, ka DRS ir darbaspēka deficīts?

Jā, patlaban ir deficīts. Visā Latvijā personāls noveco un tuvāko gadu laikā būs nepieciešams diezgan daudz jaunu ārstu. Tas nozīmē plānošanu un organizēšanu jau tagad. Ar mūsu savstarpējo sadarbību mēs deficītu likvidēsim!

Kā jūs redzat RSU un DRS sadarbību ilgtermiņā, piemēram, pēc gadiem pieciem?

Mēs esam RSU studiju un pētniecības klīniskā bāze, un es redzu, ka arī pēc pieciem gadiem būsim moderna bāze ar pētījumiem visās klīnisko pētījumu fāzēs, ar plašiem tālākizglītības pasākumiem, tiešraidēm, kopīgām konferencēm ārstiem, rezidentiem un studentiem. Jo vairāk mums studējošo, jo labāk mums pašiem. Praksē darbojas teiciens "Mācot citus, mācies arī pats".

Ārstiem jādod iespēja mācīt, lai mācītos?

Jā, protams! Pozitīvi vērtēju to, ka varam piedāvāt mūsu slimnīcas personālam arī studijas RSU maģistrantūrā un doktorantūrā, tādējādi veicinot ārstu mūžizglītību. Esam sākuši apzināt, kuri ārsti ir tiesīgi apmācīt, un apzinām arī tos mūsu kolēģus, kuri vēlas iegūt tālāku vai papildu izglītību. Mūsu ārstiem būtu interesanta un profesionāli nozīmīga RSU īstenotā studiju programma Veselības vadība un studijas pētījumu vadīšanā. To visu varam piedāvāt mūsu kolēģiem, neraugoties uz attālumu starp Rīgu un Daugavpili. Esam gandarīti, ka mūsu sadarbība ir iesākusies tik veiksmīgi ar plašām izaugsmes perspektīvām abām pusēm.

Daugavpils reģionālās slimnīcas 2016. gada pamatrādītāji

  • Gultu skaits – 782
  • Izārstēto (izrakstīto) pacientu skaits diennakts stacionārā – 28 788
  • Ambulatori pieņemto pacientu skaits – 263 686
  • Veikto operāciju skaits – 4556
  • Kopējais darbinieku skaits (vidēji periodā) – 1486 (t. sk. ārsti = 241, vidējais personāls = 602, jaunākais medicīnas personāls = 224, pārējais personāls = 419)
  • Saskaņā ar 2016. gada 19. oktobrī noslēgto dalībnieku līgumu starp Daugavpils novada domi, Daugavpils pilsētas domi, Ilūkstes novada domi un Rīgas Stradiņa universitāti RSU ir viena no SIA Daugavpils reģionālā slimnīca daļu turētājām.