Skip to main content
Page is available only in Latvian
Studentiem

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) docētāji, pētnieki un studenti jau ceturto gadu pēc kārtas bija plaši pārstāvēti sarunu festivālā Lampa, diskutējot par sabiedrībai svarīgiem un sarežģītiem jautājumiem. Tēmas aptvēra gan medicīnu un veselības aprūpi, gan sociālās zinātnes.

Onkoloģijas institūta Molekulārās ģenētikas laboratorijas vadošā pētniece, Bioloģijas un mikrobioloģijas katedras docētāja bioloģe Inese Čakstiņa bija iesaistīta festivālā gan kā moderatore, gan kā sarunu dalībniece, pievēršoties tādām tēmām kā latviešu dzīvildze līdz 120 gadiem un ķermeņa pēcnāves sociālā dzīve. Pēdējā no minētajām sarunām, kas bija viena no apmeklētākajām diskusijām Lampā, piedalījās arī Humanitāro zinātņu katedras docents Ivars Neiders, Medicīnas vēstures institūta docente un Anatomijas muzeja attīstības vadītāja Ieva Lībiete, Transplantoloģijas laboratorijas pētnieks, ķirurgs Aleksandrs Maļcevs. Diskusijā piedalījās arī sociālantropoloģe Anna Žabicka, bet moderēja pazīstamā zinātnes žurnāliste Sandra Kropa.

Dzemdniecības un ginekoloģijas katedras vadītāja profesore Dace Rezeberga piedalījās sarunā Veselības trīsstūris: izglītība, nauda, politika, kurā tās dalībnieki dalījās zināšanās un analizēja, kā saprast Latvijas sievieti pasaules kontekstā – kas sievietes dara stipras, kā tās jūtas kultūras kontekstā, kāda ir sieviešu veselība u. tml.

Komunikācijas fakultātes dekāne prof. Anda Rožukalne analizēja priekšstatus un mediju attieksmi pret ārzemju latviešiem. Komunikācijas fakultātes docētāji asoc. prof. Ilva Skulte un kinokritiķe Dita Rietuma, kas ir RSU lektore, skaidroja, kāda ir personības nozīme kultūras žurnālistikā – kā top par kultūras žurnālistu, kā veidot aizraujošu sarunu ar māksliniekiem un kā galu galā sarunāt interviju ar Holivudas zvaigznēm. Disksuijas Video. Komunikācijas fakultāti arī pārstāvēja lektore Vita Svicka un doktorante Baiba Baikovska, kas uzstājās sieviešu stendapa programmā Varavīksnes vasara un Slieku stendapa platformā ko-kā.

Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas katedras docents Artūrs Utināns skaidroja veģetatīvās distonijas cēloņus un terapijas iespējas, bet Veselības psiholoģijas un pedagoģijas katedras lektore Indra Majore-Dūšele palīdzēja izprast, kā apzinātība var palīdzēt ciešanu gadījumā. Komunikācijas studiju katedras docente Agita Lūse skaidroja, kā slimību stigmatizācija ietekmē pacientu dzīves kvalitāti un atlabšanu, piemēram, psihisko slimību, HIV un citu slimību gadījumos. Minēto katedru festivālā plaši pārstāvēja arī docents sociālantropologs Klāvs Sedlenieks, kas piedalījās sarunās gan par to, kā latviešiem nodzīvot līdz 120 gadiem, gan to, kā veidot uzticību valūtai un ko nozīmē dalīšanās ekonomika.

Humanitāro zinātņu katedras docents Vents Sīlis iepazīstināja par iespējām uzlādēt libido, bet Eiropas studiju fakultātes asoc. prof. Edijs Bošs vadīja ārpolitikas čempionātu ar politiķiem un iesildīja vakara Vēlēšanu cepienu, iezīmējot Lampas vidējā apmeklētāja profilu. Diskusijā ar politiķiem par valsts ārpolitikas jautājumiem piedalījās arī Eiropas Studiju fakultātes dekāns profesors Andris Sprūds.

Sarunas festivālā piedalījās arī RSU studenti. Piemēram, RSU ārvalstu studente no Vācijas Maksimiliāne Trapa (Maximiliane Trapp) dalījās pieredzē, kā veicināt ārvalstu studentu palikšanu Latvijā pēc studiju beigām, piesaistot valstij arvien jaunus dažādu nozaru talantus, bet 3. studiju gada psihiatrijas rezidente Juta Jaundzema piedalījās sarunā Miega laboratorija. Saldo sapņu darbnīca, skaidrojot kvalitatīva miega nozīmi mūsdienu steidzīgajā pasaulē – kas ir labs miegs un kā miega traucējumi var ietekmēt ikdienas dzīves kvalitāti. 

Festivāla sarunu ierakstus iespējams atkārtoti noskatīties vietnē LMT straume.

Sarunu festivālu Lampa aizvadītajā nedēļas nogalē Cēsu pils parkā apmeklēja aptuveni 16 000 cilvēku, savukārt tā norisi tiešsaistē vērojuši 47 000 interesentu. Nākamgad festivāls notiks 28. un 29. jūnijā. Plašāka informācija par festivālu Lampa.