Skip to main content
Page is available only in Latvian
Rezidentūra

Latvijā jau gadiem ilgi jaunie ārsti savu nākamo darba vietu cenšas meklēt Rīgā, bet ārpus Rīgas reģionos trūkst ārstu visas specialitātēs. Lai mēģinātu mainīt šo situāciju, Rīgas Stradiņa universitātes Tālākizglītības fakultāte sāka ieviest jaunu mācību formu ģimenes medicīnas specialitātes rezidentiem – izbraukuma semināru lauku apvidū.

26.–28. jūlijā trešā gada rezidentu grupai notika izbraukuma seminārs, lai iepazīstinātu ar ģimenes ārsta dzīvi, darbu un iespējām Balvu, Viļakas, Baltinavas un Gulbenes novadā. Pateicoties Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienības vadītāja Marģera Zeitmaņa un Personāla daļas vadītājas Marikas Jermaševičas atsaucībai, grupai tika nodrošināts transports, sātīgas pusdienas un ieskats lauku reģiona slimnīcas darbā.

Lai dalītos pieredzē, jaunos kolēģus gaidīja ģimenes ārsti: Andris Spridzāns – Rekovā, Māra Pilāne – Baltinavā, Aija Šļakota – Žīguros, Ruta Muraškina – Viļakā, Līga Kozlovska – Balvos.  

Patiesa ieinteresētība par šādiem semināriem ir arī pašvaldību vadītājiem, jo tajos viņi saskata iespēju piesaistīt saviem novadiem medicīnas profesionāļus. Viļakas novada domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs semināra dalībniekiem nodrošināja plašu kultūras programu, iepazīstinot ar novada vēsturiskām vietām, ražošanas objektiem zemnieku saimniecībā Kotiņi un kultūras tradīcijām. Medņevas novada folkloras kopa Egle un tās vadītāja Ināra Sokirka dabas parka Balkanu kalni brīvdienu mājā pārsteidza semināra dalībniekus ar atraktīvu sagaidīšanu un skanīgām balsīm. Arī Baltinavas pilsētas un novada domes priekšsēdētāja Sarmīte Tabore silti uzņēma viesus un iepazīstināja ar savu novadu un tā ļaudīm.

Seminārs noritēja veiksmīgi un jaunajiem kolēģiem deva izpratni par ārsta darbu laukos. Dalībnieki izteica priekšlikumu, ka šāda veida semināriem jānotiek jau pirmajā rezidentūras gadā, jo tas varētu ietekmēt arī viņu izvēli. Viena no dalībniecēm izteica vēlmi doties strādāt uz Balvu novadu.