Skip to main content
Page is available only in Latvian
Pētniecība
Pediatrija

Paaugstināta temperatūra un drudzis ir plaši izplatītas dažādu slimību izpausmes, ar kurām saskaras gandrīz katrs bērns. Visbiežāk pediatrs vai ģimenes ārsts izraksta medikamentus, un mazais jau pēc pāris dienām ir vesels un gatavs ierastajām ikdienas nodarbēm. Tomēr ir atsevišķi un visai reti gadījumi, kad slimība tik ātri nebeidzas, jo bērna organismā nonākusi kāda kaitīga un bīstama baktērija. Kā ātri noteikt slimības cēloni tās sākumposmā? Vai tas ir ikdienišķs vīruss vai bakteriāla infekcija? To nekavējoties atklājot, var īsā laikā izvēlēties pareizāko un bērnam nekaitīgāko ārstniecības veidu. Lai nekļūdītos, ārsti nereti izraksta antibiotikas, kuras, iespējams, lielākajā daļā gadījumu nebūtu vajadzīgas, jo organisms pats pārvarētu saslimšanu.

Lai ātri un  precīzi noteiktu paaugstinātās temperatūras un drudža iemeslus, 2016. gadā tika sākts starptautisks pētījums PERFORM 2020, kurā Latviju pārstāv Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) un Bērnu klīniskā universitātes slimnīca. Tā mērķis ir izstrādāt visaptverošu un efektīvu paaugstinātas temperatūras un drudža ārstniecības veidu dažādu saslimšanu gadījumos. Pētījuma zinātniskā vadītāja un koordinatore Latvijā, RSU Pediatrijas katedras docētāja asociētā profesore Dace Zavadska stāsta, ka mērķa sasniegšanai svarīgi ir nekavējoties noteikt saslimšanas cēloni, tātad pareizu diagnozi, tādēļ kā vienu no svarīgākajiem uzdevumiem projektā iesaistītās 18 institūcijas un organizācijas no desmit Eiropas valstīm ir noteikušas efektīva un plaši pieejama diagnosticējoša marķiera izstrādi. Ar tā palīdzību īsā laika periodā varētu atšķirt bakteriālu infekciju no vīrusa. Šādam marķierim ir jābūt ne tikai kvalitatīvam un precīzam, bet arī vienkāršam un lētam, lai to varētu pielietot ne tikai ekonomiski attīstītajā Eiropā, bet arī attīstības valstīs, piemēram, Āfrikā, kur izplatīta malārija vai sepse un drudzis bērnu vidū ir plaši izplatīts. Dažādās valstīs ir atšķirīgas veselības aprūpes sistēmas un paradumi, kas ietekmē pētījumu un vēlākās ārstniecības norisi, tādēļ marķierim jābūt universālam, lai to varētu pielietot katrā slimnīcā vai ambulatorā medicīnas iestādē.

Latvijā pētījumu īstenošanai tiek izmantota RSU zinātniskā bāze, un Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā tiek veikta mazo pacientu ar drudzi iesaiste pētījumā un iegūti nepieciešamie paraugi. Asoc. prof. D. Zavadska uzsver, ka pētījuma dēļ netiek veikta asins nodošana papildus, bet eksperti izmanto jau ārstniecības procesā nodotās asinis, un pārbaudes tiek veiktas tikai ar bērnu vecāku piekrišanu. Turklāt mediķi mazajiem pacientiem pastāsta par pētījuma nozīmi un ieguldījumu bērnu veselībā. Līdzīgas asins analīzes un citi pētījumi tiek veikti arī pārējās pētījumā iesaistītajās Eiropas valstīs.

Projektu koordinē viena no desmit vadošajām universitātēm pasaulē pēc QS World University Rankings datiem – Londonas Imperial College. Pētījuma iniciators un vadošais pētnieks ir šīs universitātes profesors Maikls Levins (Michael Levin), kurš septembrī viesojās Rīgā un apmeklēja projektam veltīto starptautisko konferenci. To augstu novērtēja gan ārvalstu, gan pašmāju dalībnieki, arī mūsu rezidenti, kuri atzina, ka guvuši jaunas un ikdienas darbā nozīmīgas zināšanas. Pētījuma ārvalstu partneru vidū ir Londonas Higiēnas un tropiskās medicīnas skola, Oksfordas, Ņūkāslas, Atēnu, Bernes un Liverpūles universitātes, Roterdamas, Amsterdamas un Ļubļanas universitāšu medicīnas centri un citi Eiropas sadarbības partneri.

Kā stāsta asoc. prof. D. Zavadska, jau tagad ir zinātniski pierādīts, ka patiesā drudža cēloņa noteikšanā pielietotā diagnostikas metode darbojas. Līdzšinējie panākumi un intensīvais darbs liecina, ka diagnosticējošais marķieris, visticamāk, tiks izstrādāts līdz 2020. gadam un tajā nozīmīgu ieguldījumu sniegs gan RSU un Bērnu klīniskā universitātes slimnīca, gan citi sadarbības partneri.