Skip to main content
Page is available only in Latvian
Ziņas

Rīgas Stradiņa universitāte (RSU), kas ir vadošā medicīnas un dzīvības zinātņu augstskola Latvijā, pauž sašutumu par veidu, kā pieņemts lēmums Rīgas 1. Medicīnas koledžu pievienot Latvijas Universitātei (LU).

lemums-r1mk.jpgŠāds izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska atbalstīts lēmums ir pretrunā ar labas pārvaldības praksi un neliecina par valsts resursu saimniecisku izmantošanu. Minētais lēmums ir arī pretrunā ar OECD un Pasaules Bankas rekomendācijām par Latvijas augstākās izglītības attīstību starptautiskā mērogā. Priekšvēlēšanu gaisotnē pieņemtais lēmums ir sasteigts un nevairo uzticību augstākajai izglītībai Latvijā.

RSU ilgstoši piedalījās pārrunās ar koledžu un tās darbiniekiem, turklāt savu redzējumu par koledžas un medicīnas izglītības attīstību vairākkārtīgi pauda arī izglītības un zinātnes ministram. Rezultātā lēmums par koledžas pievienošanu ir pieņemts pēkšņi, neņemot vērā RSU sniegtos argumentus.

RSU uzskata, ka augstākā izglītība Latvijā būtu jākonsolidē ap tiem studiju un pētniecības centriem, kas jau ir specializējušies konkrētajā jomā, šajā gadījumā – veselības aprūpes un medicīnas izglītībā un pētniecībā. RSU studiju virzieni saskan ar Rīgas 1. Medicīnas koledžu un nākotnē varētu viens otru papildināt, nodrošinot studiju pēctecību. Lēmums par koledžas pievienošanu LU rada jautājumu, vai vēlēšanu gaisotnē Izglītības un zinātnes ministrija ir izvēlējusies labāko koledžas attīstības modeli.

Būtu nepieciešama atklāta diskusija ar ieinteresētajām pusēm un sabiedrību, lai, balstoties uz faktiem un konkrētiem tālākās attīstības plāniem, pieņemtu sabiedrības un valsts interesēm atbilstošu un izsvērtu lēmumu.

RSU jau ir laba pieredze sadarbībai ar RSU Sarkanā Krusta Medicīnas koledžu un RSU Liepājas filiāli (iepriekš – Liepājas Medicīnas koledža), kas tika pievienotas RSU pirms astoņiem gadiem. Organizācijas ir papildinājušas cita citu ar profesionāliem mācībspēkiem un studijām nepieciešamo infrastruktūru. Pievienojoties RSU, Sarkanā Krusta Medicīnas koledžā un Liepājas filiālē ir pieaudzis studējošo skaits un studiju kvalitāte, savukārt docētājiem būtiski uzlabojušies darba apstākļi, profesionālās izaugsmes iespējas un pavērušās plašākas starptautiskās mobilitātes iespējas.