Skip to main content
Page is available only in Latvian
Vēzis tuvplānā
Pētniecība
Rehabilitācija

Lai gan onkoloģisko pacientu skaits pasaulē arvien pieaug, vienlaikus arī uzlabojas vēža ārstēšanas iespējas un rezultāti. Tuvojoties Pasaules vēža dienai 4. februārī, stāstām par inovācijām onkoloģisko pacientu ārstniecībā, kuras attīsta Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) doktorants Rūdolfs Cešeiko. Pētījumā fiziologs secinājis, ka spēka treniņi onkoloģiskiem pacientiem uzlabo dzīves kvalitāti par 25 %, bet par 20 % vairo muskuļu spēku un mazina nogurumu.

Fizisko aktivitāšu fiziologa R. Cešeiko pētījums vienu gadu tika īstenots Latvijas Onkoloģijas centra Krūts ķirurģijas nodaļā un noslēdzās 2018. gada oktobrī. Pētījumā tika iesaistītas 55 krūts vēža pacientes. 27 piedalījās spēka treniņos, bet 28 dalībnieces bija kontroles grupā, lai varētu objektīvi salīdzināt atveseļošanās rezultātus fiziskajās nodarbībās iesaistītajām un neiesaistītajām pacientēm.

Doktoranta īpaši veidotajās spēka nodarbībās onkoloģiskās pacientes iesaistījās divas vai trīs nedēļas pēc operācijas. Sākotnēji tika noteikts maksimālais svars, kādu dalībnieces var izspiest ar kājām. Balstoties uz to, tika noteikts precīzs svars, kuru pacientei ir jāizspiež četras reizes četros piegājienos. Kā stāsta Rūdolfs, svaram ir jābūt tuvu maksimālajai robežai, pretējā gadījumā rezultāts izpaliks. Paralēli tika veikti arī kardiotreniņi, kas uzlabo  sirds asinsvadu sistēmu un stabilizē veselību, kā arī citi vingrinājumi.

ceseiko_speka_trenini_onkologiskiem_pacientiem.jpgPētījuma dalībnieku dzīves kvalitāte tika mērīta, balstoties uz Eiropā atzītiem testiem (The European Organisation for Research and Treatment of Cancer), kuri atklāja gan fizisko rādītāju uzlabošanos, gan sociālo aktivitāšu pieaugumu. Šīs nodarbības radījušas pacientos pārliecību par saviem spēkiem, kas sekmē socializēšanos, piedalīšanos sabiedriskajā dzīvē, ikdienas darba un ģimenes uzdevumu aktīvu turpinājumu.

Pētījuma dalībniece Dace stāsta, ka spēka treniņus sāka apmeklēt pēc operācijas un dara to jau gandrīz gadu. Galvenie ieguvumi ir muskuļu spēks, pārliecība par sevi un pozitīvā domāšana. Dace stāsta, ka ziemā slēpo, vasarā patīk braukt ar riteni. Pagājušajā vasarā esot ar riteni uzbraukusi kādā kalnā, ko agrāk nav varējusi paveikt. Tas dod pārliecību par savām fiziskajām spējām un emocionāli psiholoģisko noturību, kas, kā uzskata Dace, onkoloģijas slimniekiem ir īpaši svarīgi, savukārt kardiotreniņi ir ievērojami uzlabojuši ehokardiogrammas rezultātus.

Pētnieks stāsta, ka kontroles grupas dalībniecēm, kuras nepiedalījās spēka treniņos, rādītāji pasliktinājās salīdzinājumā ar situāciju tūlīt pēc operācijas (piemēram, muskuļu spēks samazinājās par 9 % trīs mēnešu laikā).

Patlaban R. Cešeiko vienīgais Latvijā izmanto uz pierādījumiem balstītus, efektīvus spēka treniņus, lai sekmētu onkoloģisko slimnieku atveseļošanos. Viņš uzskata, ka šī metode ir jāattīsta, lai varētu palīdzēt lielākam skaitam pacientu.