Skip to main content
Page is available only in Latvian
Studentiem
Darbiniekiem
COVID-19

Lai arī balstvakcīnas devu pret COVID-19 var saņemt vairākos vakcinācijas punktos visā Latvijā, Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) kā sociāli atbildīga augstskola pagājušajā nedēļā sāka kolektīvo balstvakcināciju, un pirmajā dienā – piektdien, 7. janvārī – RSU aulā sapotējušies vairāk nekā 400 studentu un darbinieku. Izbraukuma vakcināciju augstskolā paredzēts rīkot arī turpmāk.

“Mūsu augstskolas infektologu un sabiedrības veselības ekspertu darba grupa monitorē gan saslimšanas rādītājus pasaulē un Latvijā, gan jaunākās atziņas par vakcinācijas, jaunu vakcīnu izstrādes procesiem un citām aktualitātēm, un augstskola par nākamajiem rīcības soļiem lemj, ieklausoties darba grupas atziņās, kā arī salāgojot tās ar valstī pieņemto epidemioloģisko regulējumu. Balstvakcinācija ir viens no efektīvākajiem risinājumiem cīņā pret augstu saslimstību – tā mazina transmisiju īstermiņā un potenciāli arī ilgtermiņā.”

Profesors Guntis Bahs, veselības studiju prorektors

Patlaban studijas RSU norit kombinētā veidā, proti, gan klātienē, gan attālināti. Lai ne vien noturētu klātienes formātu, bet arī palielinātu tā īpatsvaru, augstskola izvirzījusi mērķi nodrošināti epidemioloģiski maksimāli drošu vidi saviem studentiem un mācībspēkiem, kā arī pētniekiem un administrācijas pārstāvjiem. “RSU novērtē līdz šim saņemto pozitīvo Izglītības un zinātnes ministrijas atbalstu epidemioloģiski drošu studiju organizācijai,” uzsver profesors Bahs un piebilst, ka RSU aicina arī citas Latvijas augstskolas izvērtēt iespēju rīkot kolektīvu balstvakcināciju saviem studentiem un darbiniekiem, jo “studentija ir vienota kopiena kā Latvijā, tā pasaulē”.

Kopumā pirmajai balstvakcinācijai RSU pieteicās 477 interesenti – vietējie studenti (251), darbinieki (117) un ārvalstu studenti (107). Arī šoreiz augstskolā vakcinācijas procesu nodrošināja četras mediķu brigādes no VCA poliklīnikas Aura, palīgā aicinot arī augstskolas ārstus rezidentus. Aicinājumam palīdzēt vakcinācijas nodrošināšanā atsaucās arī RSU rezidente pediatrijā Polīna Popeiko, kura norāda, ka process ritējis raiti un bez aizķeršanās. “Statistika pēdējā laikā rāda, ka vakcinācija negarantē to, ka nesaslimsim, bet gan pasargā no smagas slimības gaitas vai letāla iznākuma, turklāt – jo plašāka sabiedrības daļa būs saņēmusi balstvakcīnu, jo mazāka iespēja slimībai izplatīties,” norāda jaunā ārste. Viņa pauž cerību, ka valdībā lemtais par vakcinācijas sertifikātu derīguma termiņu veicinās plašāku interesi par balstvakcināciju.