Skip to main content
Page is available only in Latvian
PVO

Jau 2018. gada pirmajos 6 mēnešos PVO Eiropas reģionā vairāk nekā 41 000 bērnu un pieaugušo ir inficējušies ar masalām. Kopējās šī gada rādītājs jau šobrīd ievērojami pārsniedz iepriekšējo gadu statistiku. Kopš 2010. gada, augstākais saslimšanas gadījumu skaits ir bijis 2017. gadā - 23 927 gadījumi - taču zemākais saslimšanas gadījumu skaits bija 2016. gadā – 5273 gadījumi. Valstis ziņo, ka šogad no masalām ir miruši jau 37 cilvēki.

PVO Eiropas Reģionālā biroja direktore Dr. Žužannas Jakabas (Zsuzsanna Jakab): „Mēs aicinām visas valstis nekavējoties īstenot plaša mēroga, kontekstam piemērotus pasākumus, lai apturētu šīs slimības izplatīšanos. Laba veselība sākas ar imunizāciju, tādēļ tik ilgi kamēr slimība nav novērsta, mēs nespējam izpildīt ilgtspējīgas attīstības stratēģijā (Agenda for Sustainable Development) paredzētos mērķus.”

Šogad septiņās PVO Eiropas reģiona valstīs ir bijuši vairāk nekā 1000 bērnu un pieaugušo saslimšanas gadījumi ar masaliņām (Francijā, Gruzijā, Grieķijā, Itālijā, Krievijas Federācijā, Serbijā un Ukrainā). Ukrainā ir vairāk kā 23 000 masaliņu gadījumi, kas ir augstākais rādītājs reģionā.

Masalu izplatību var apturēt

Masalu vīruss ir ārkārtīgi lipīgs un ātri izplatās starp uzņēmīgiem indivīdiem. Lai novērstu slimības uzliesmojumus, ik gadu ir nepieciešama imunizācija jeb 2 vakcīnas.

Šobrīd PVO sadarbojas ar tām dalībvalstīm, kuras pašlaik saskaras ar masalu uzliesmojumu. Valstīs tiek ieviesti reaģēšanas pasākumi, kā arī pastiprināta imunizācija un uzraudzība. PVO sadarbojas arī ar citām valstīm, lai novērstu iespējamos riskus.

Vairāk par šo tēmu:

PVO raksts par masalu uzliesmojumu Eiropas reģionā

PVO publikācija par masalām Eiropas reģionā

PVO dati par masalām

PVO fakti par masalām

PVO EpiData par masalām