Skip to main content
Page is available only in Latvian
PVO

Visā pasaulē 1 no 3 sievietēm piedzīvo fizisku vai seksuālu vardarbību, ko parasti veic intīmais partneris. Šī statistika norāda, ka šis ir visizplatītākais cilvēktiesību pārkāpums, taču par to vismazāk tiek ziņots. Pieaugot krīzei, palielinās arī vardarbību skaits.

Lai gan nav datu apjoms par šo situāciju nav liels, pētījumi liecina, ka vardarbība ģimenē ir izplatīta. Kā, piemēram, Dienvidsudānā veiktajā pētījumā atklājās, ka vairāk nekā puse no sievietēm ir piedzīvojušas fizisku vai seksuālu vardarbību ar pašreizējo vai iepriekšējo partneri, taču gandrīz viena trešdaļa sieviešu ziņoja par seksuālas vardarbības gadījumiem, kas ir saistīti ar citiem vīriešiem.

Sieviešu ķermeņi ir kā kara lauks, kas tiek izmantots, lai sievieti pazemotu un apspiestu. Pastāv risks, ka sievietes netiek izlaistas ārpus mājas, tiek ierobežotas sociālo tīklu izmantošanā un nepiekļūst tiesiskās aizsardzības sistēmai.

Vardarbības ietekme uz sievietes veselību

Konflikti var palielināt vardarbības risku un sarežģīt piekļuvi atbalsta pakalpojumiem. Vardarbība ietekmē sieviešu veselību gan ilgtermiņā, gan īstermiņa, kā, piemēram, palielinās ievainojumu, seksuālās, reproduktīvās un garīgās veselības riski.

Sievietes, kas cieš vardarbību no intīmā partnera biežāk sastopas ar depresiju un seksuāli transmisīvām slimībām. Šāda izturēšanās ietekmē arī bērnus, kopienas un sociāli ekonomisko situāciju.

Sievietes, kuras cieš no vardarbības, visbiežāk lietas apstākļus neizpauž. Šo iemeslu dēļ ir svarīgi atbilstoši apmācīt veselības aprūpes darbiniekus sniegt emocionālu atbalstu un konfidencialitāti.

Vairāk par šo tēmu:

Violence against women