Skip to main content
Page is available only in Latvian
Video

Statistikas dati liecina, ka pēdējo gadu laikā Latvija ir to Eiropas valstu pulkā, kur visstraujāk pieaug bērnu aptaukošanās. Iemesli ir dažādi – līdztekus ģenētiskiem faktoriem, nelabvēlīgiem vides apstākļiem un neveselīgai pārtikai ierindojas arī mazkustīgs dzīvesveids. Pētījumi uzrāda satraucošu faktu – tikai piektdaļai Latvijas skolēnu ir pietiekama fiziskā aktivitāte.

"Lai sportiskas aktivitātes būtu ikdienas sastāvdaļa, svarīgi ir jau kopš mazotnes bērniem radīt interesi un patiku pret aktīvu dzīvesveidu," uzsver Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) studiju programmas Veselības sporta speciālists absolvente un fitnesa trenere Kristīne Kraukle. "Kustībām jākļūst par pozitīvu ieradumu, un vislabāk ir sākt sportot ģimenē kopā ar vecākiem."

Bērnus visvairāk saista dažādas atraktīvas kustības un rotaļas kopā ar ģimeni un vienaudžiem. Plānojot aktivitātes kopā ar bērniem, veselības sporta speciāliste iesaka būt radošiem, kā arī ņemt vērā dažus vienkāršus nosacījumus:

  1. Sākt ar vienkāršām aktivitātēm un pamazām virzīties uz sarežģītākām, lai bērnam būtu vieglāk apzināties sava ķermeņa fiziskās spējas.
  2. Vienmērīgi noslogot abas ķermeņa puses, kā arī darboties dažādās plaknēs – vertikāli un horizontāli.
  3. Sekot līdzi, vai bērnam ir vecumam atbilstošas kustību iemaņas, un šaubu gadījumā konsultēties ar ārstu vai fizioterapeitu.
  4. Izvēloties fiziskus vingrinājumus, vispirms domāt par bērna vispusīgu attīstību. Šaura specializācija un liela slodze vienā sporta veidā ieteicama tikai pēc rūpīgas izvērtēšanas un konsultācijas ar speciālistiem.
  5. Pieaugušie ir vislabākais piemērs bērniem, tāpēc ir ieteicams sportot visai ģimenei kopā.