Skip to main content
Page is available only in Latvian
Preses relīzes

Ceturtdien, 19. septembrī, Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) notiks kolektīvās monogrāfijas Veselības psiholoģija. Teorijas un prakses starpdisciplinārā perspektīva atvēršanas svētki, uz kuru aicināti gan veselības psiholoģijas eksperti, gan studenti un citi interesenti. Grāmatas atvēršana paredzēta Latvijas I Nacionālā rehabilitācijas kongresa atklāšanas sēdes laikā, kas sāksies plkst. 16.00 RSU aulā. Grāmata, kas iznākusi RSU profesores Kristīnes Mārtinsones un docentes Velgas Sudrabas zinātniskajā redakcijā, ir otrais, atjaunotais un daudzpusīgi papildinātais izdevums 2016. gadā iznākušajai kolektīvajai monogrāfijai.

Balstoties uz jaunāko, biežāk citēto publikāciju klāstu, kolektīvās monogrāfijas desmit nodaļās sistemātiski apkopotas veselības psiholoģijas teorijas, prakses atziņas un jaunāko pētījumu rezultāti, parādīti dažādi praktiskā darba metožu un intervenču piemēri.

"Ir radīts gandrīz enciklopēdisks mūsdienu zināšanu apkopojums par veselības psiholoģiju starpdisciplinārā ietvarā. Grāmata pierāda, ka Latvijas psihologi ir teicami informēti par pētniecības rezultātiem un atziņām ārzemēs un ir spējīgi sniegt oriģinālu pienesumu, kura nozīmīgums sniedzas pāri valsts robežai un nav atkarīgs no vietas un laika," vērtē Pensilvānijas pavalsts universitātes (ASV) emeritētais profesors Juris Dragūns.

Izdevuma saturu radījuši 26 speciālisti: Ervīns Čukurs, Liāna Deklava, Jana Duhovska, Sandra Dzilna, Gunta Freimane, Anda Gaitniece-Putāne, Zane Gulbe, Jeļena Harlamova, Ēriks Kalvāns, Jeļena Koļesņikova, Aija Aira Krūmiņa, Jeļena Ļevina, Madara Lielā, Jeļena Ļubenko, Indra Majore-Dūšele, Katrīna Deja Mārtinsone, Kristīne Mārtinsone, Sandra Mihailova, Ivans Jānis Mihailovs, Laura Regzdiņa, Viktorija Perepjolkina, Toms Pulmanis, Vita Savicka, Vineta Silkāne, Velga Sudraba, Kristīne Šneidere, Signe Tomsone un Anda Upmale-Puķīte. Autoru kolektīvs skaidri iezīmē izdevuma starpdisciplināro aspektu, jo grāmatas saturu veidojuši ne vien psihologi, bet arī veselības, komunikācijas, izglītības un citu jomu eksperti.

"Grāmata būs noderīga ne tikai psihologiem, psiholoģijas un veselības aprūpes studentiem, bet arī veselības jomas speciālistiem, dažādu specialitāšu ārstiem, dažādu jomu profesionāļiem, kuru ikdienas darbs ir saistīts ar veselības saglabāšanas un slimību profilakses jautājumiem, stresa mazināšanu, hronisku slimību pacientu veselības aprūpi, veselības uzvedības novērtēšanu un optimizēšanu, pacientu izglītošanu un komunikācijas uzlabošanu veselības aprūpes vidē, sekmējot uz pacientu centrētu aprūpi," norāda grāmatas recenzente, Esenes (Vācija) katoļu slimnīcas ārste, medicīnas doktore Natalja Jakušenko.

Grāmata iznākusi RSU izdevniecībā, un šī izdevuma redaktore ir Indra Orleja, maketētāja – Ilze Stikāne, bet vāka dizaina autors – Modris Brasliņš.