Skip to main content
Page is available only in Latvian
Pedagoģiskā izaugsme
Attīstība

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) paudusi atbalstu 10. oktobrī trīs universitāšu un Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) prezentētai iniciatīvai un piedāvājumam apvienot spēkus akadēmiskā godīguma un ētikas jautājumu kopīgai aktualizēšanai un pilnveidošanai valsts mērogā.

LNB direktors Andris Vilks un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Pedagoģiskās izaugsmes centra direktore Nora Jansone-Ratinika atklāja tikšanos, uzsverot trīs universitāšu un LNB sadarbības nozīmi iniciatīvas izstrādē un virzīšanā, kā arī norādīja uz atvērtību citām Latvijas augstskolām, koledžām un sadarbības partneriem spēku un resursu apvienošanai, lai kopīgi veidotu efektīvu un atbalstošu akadēmiskā godīguma un ētikas jautājumu pārvaldību Latvijā un sasniegtu vairāk.

RSU akadēmiskā godīguma koordinatore Inguna Blese tikšanās laikā prezentēja sadarbībā izstrādāto konceptuālo piedāvājumu, kā, sadarbojoties augstākās izglītības institūcijām, ministrijai un partneriem, universitātes piedāvā pilnveidot akadēmiskā godīguma un ētikas jautājumu risināšanu valsts mērogā. Iniciatīva ietver gan augstskolu 8.2.3. SAM projektu pieteikumos paredzētās darbības (piemēram, kopīgu pamatprincipu definēšanu, vadlīniju, mācību un informatīvu materiālu izstrādi), gan jaunas (piemēram, darba grupu veidošanu valsts līmeņa normatīvo aktu pilnveidei un repozitorija nodrošināšanu noslēguma darbu korektai uzglabāšanai).

20191010_rsu_akademiskais_godigums1.jpg

IZM Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktora vietniece augstākās izglītības jomā Dace Jansone atzinīgi izteicās par trīs universitāšu apvienošanos kopīgā akadēmiskā godīguma jautājumu aktualizēšanā, kā arī norādīja, ka universitāšu sadarbībā izvirzītie mērķi un izstrādātais piedāvājums kā bottom-up tipa iniciatīva atbilst arī ministrijas uzskatiem, kā rosināt nepieciešamās pārmaiņas sistēmas pilnveidei. IZM Struktūrfondu departamenta direktora vietniece augstākās izglītības un zinātnes attīstības jomā Ilze Sīle papildināja, ka šajā iniciatīvā kā papildu pozitīvs aspekts ir novērtējama universitāšu domāšana ilgtermiņā, jo struktūrfondu mērķis paredz dot atspēriena punktu nozarei nepieciešamu aktivitāšu īstenošanā, vērtējot ideju ilgtspēju arī pēc projekta beigām.

Diskusijā tika secināts, ka iniciatīvas mērķi ļoti labi sasaucas arī ar citām iniciatīvām un attīstības projektiem, piemēram, studiju kvalitātes monitoringa sistēmas izveidi un pilnveidi, kur ar akadēmisko godīgumu saistītie aspekti var tikt iekļauti kā kvalitātes indikatori vai kā visām augstākās izglītības institūcijām izpildāmās minimālās kvalitātes prasības. Sadarbība akadēmiskā godīguma un ētikas jautājumu risināšanā tiks turpināta, un tikšanās laikā partneri jau vienojās par pirmā informatīvā pasākuma organizēšanu 12. novembrī Latvijas augstākās izglītības institūciju pārstāvjiem.

Missing content item.