Skip to main content
Page is available only in Latvian
Studentiem
Darbiniekiem

8. septembrī notika ikgadējā Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Akadēmiskā sanāksme. Iesākot uzrunu par līdzšinējo veikumu, kā arī gaidāmajiem izaicinājumiem, rektors profesors Aigars Pētersons pateicās augstskolas komandai par ieguldīto darbu sarežģītajā pandēmijas laikā.

“Sava darba rezultātus mēs mērām un salīdzinām skaitļos. Liels gandarījums par to, ka mums izdevies RSU izaugsmi turpināt, par spīti ārējiem un no mums neatkarīgiem procesiem,” uzsvēra profesors Pētersons. Šogad augstskolai ir pievienojušies vairāk nekā 2400 studentu. Kopējais reflektantu skaits salīdzinājumā ar pērno gadu ir pieaudzis par 11 %. Pirmkursnieku vidū ir arī 422 ārvalstu studenti, lielākoties no Zviedrijas, Vācijas un Somijas. Lielā konkursa dēļ RSU tika uzņemts tikai katrs trešais studētgribētājs no ārvalstīm, tādējādi par RSU pirmkursniekiem ir kļuvuši labākie sagatavotie un spēcīgāk motivētie jaunieši. Ik gadu pieaug ārvalstu viesdocētāju īpatsvars, un šobrīd 20 % mācībspēku Rīgas Stradiņa universitātē ir ārvalstu viesprofesori no vadošajām pasaules universitātēm. 

RSU ir izveidojusi deviņus medicīnas izglītības centrus Vācijā, divus Izraēlā un vienu Itālijā. Šī sadarbība sniedz iespēju RSU studentiem praktizēties pie labākajiem speciālistiem, modernākajās ārvalstu medicīnas iestādēs. Rīgā un reģionos tiek īstenota sadarbība ar vairāk nekā 100 ārstniecības iestādēm, kas nodrošina studentiem praksi un palīdz risināt mediķu trūkuma problēmu ārpus galvaspilsētas.

24 gadu laikā kopš RSU sagatavo speciālistus sociālajās zinātnēs, universitāti ir absolvējuši 6500 studenti. Šogad pirmo reizi sociālo zinātņu studenti ir uzņemti arī budžeta vietās.  

Pilnvērtīgs studiju process gan medicīnā, gan sociālajās zinātnēs nav iedomājams bez modernām simulāciju programmām. RSU ir spēcīga, starptautiska pētniecības organizācija ar augstiem kvalitātes standartiem. Aizvadītajā gadā bija 445 augstas raudzes publikācijas, un divu gadu laikā to skaits ir pieaudzis divas reizes.

RSU turpina investēt attīstībā un infrastruktūrā. Spilgts panākumu piemērs ir pirms 15 mēnešiem atklātais Anatomijas muzejs, kuru apmeklējuši jau 17 000 viesu. Turpmāko uzdevumu vidū ir farmācijas studiju un zinātnes komplekss, RSU sporta komplekss, sociālo zinātņu centrs un citi nozīmīgi projekti.

RSU jau sešus gadus ir reputācijas līdere Latvijas augstskolu vidū, un, pateicoties izglītības eksportam, Latvijas tautsaimniecībai līdz 2024. gadam tā piesaistīs aptuveni 500 miljonu eiro.

Rektora prezentācijai par universitātes sasniegumiem un uzdevumiem sekoja RSU Goda doktoru inaugurācijas ceremonija, kurā tika sveikti trīs Goda doktori – Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga (1999.–2007.), mecenāts, Vītolu fonda padomes priekšsēdētājs Vilis Vītols un pediatre, Vītolu fonda stipendijas izveidotāja Zaiga Alksne-Phillips. Sekoja RSU Goda doktores Vairas Vīķes-Freibergas akadēmiskā uzruna.

Pasākuma izskaņā klātesošos priecēja komponista Raimonda Tigula vadītā mūziķu apvienība, kurā līdzās komponistam uzstājās arī dziedātāja Elīna Šimkus, arfiste Ieva Šablovska un flautiste Sondra Lejmalniece.