Skip to main content
Page is available only in Latvian
Profesionālā pilnveide medicīnā un veselības aprūpē
Rezidentūra

Starptautiskās veselības aprūpes simulācijas nedēļas ietvaros 14. septembrī Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Medicīnas izglītības tehnoloģiju centrs (MITC) sadarbībā ar Rīgas Austrumu klīnisko universitātes slimnīcu īstenoja līdz šim vērienīgāko in-situ simulācijas izspēli ar vairākiem cietušajiem pēc netālu notikuša gāzes balona sprādziena privātmājā.

Simulācijas mērķis bija attīstīt multidisciplināras komandas darba prasmes uzņemšanas nodaļā vairāku vienlaikus cietušu pacientu aprūpē. Cietušo vidū bija pieci vienas ģimenes pārstāvji – vīrietis ar politraumu, grūtniece ar galvas traumu, kurai sākušās dzemdības, seniors ar sāpēm krūškurvī un multipliem virspusējiem nobrāzumiem, kā arī jauna sieviete ar zīdaini uz rokām. Cietušo lomā iejutās gan simulēti pacienti, gan augstas ticamības manekeni, kuriem var veikt dažādas invazīvas manipulācijas. Simulācijas laikā uzņemšanas nodaļu ārstu komandai bija jāplāno nepieciešamie resursi, jāveic cietušo izmeklēšana un jāsniedz nepieciešamā palīdzība. Simulācijas dalībniekiem bija jānodrošina pacienta uzņemšana saskaņā ar politraumas protokolu, jāvada fizioloģiskas dzemdības neatliekamā medicīniskā situācijā, jāatpazīst un jāārstē infarkts, jāsniedz neatliekamā medicīniskā palīdzība zīdainim, paralēli veicot visu iepriekšminēto situāciju dokumentācijas sagatavošanu un slimnīcas personāla darba koordināciju augsta stresa un apgrūtināta darba apstākļos.

In-situ simulācijas veids paredz, ka simulācijas scenārija izspēle notiek nevis speciāli iekārtotās mācību telpās, bet reālā darba vidē. Tādējādi iespējams izvērtēt ne tikai iesaistīto dalībnieku prasmes un sadarbību, bet arī slimnīcas telpu un aprīkojuma piemērotību un pieejamību, nepieciešamības gadījumā to pilnveidojot.

islezina.jpg

"Simulācijā balstīta medicīnas izglītības pieeja nozīmē drošu mācību vidi, kur dalībnieki apgūst profesijai nepieciešamās prasmes un iesaistās klīnisku situāciju risināšanā, pilnveidojot gan individuālo sniegumu, gan darbu komandā. Simulētā vidē kļūdas vai nepilnības kļūst par iespēju droši mācīties un profesionāli sagatavoties klīniskām situācijām reālā darba vidē ārstniecības iestādēs."

Ieva Šlēziņa, RSU Medicīnas tehnoloģiju izglītības centra direktore

Veselības aprūpes simulācijas nedēļa (Healthcare Simulation Week) visā pasaulē tiek atzīmēta septembra vidū. Tās mērķis ir veicināt simulācijas kā metodes integrēšanu veselības aprūpes profesionāļu izglītībā, ievērojot labas prakses standartus un starptautiskas vadlīnijas un tādējādi pilnveidojot veselības aprūpes kvalitāti, kā arī radot drošu vidi pacientiem un mediķiem.

RSU MITC kā simulācijas centrs nodrošina prasmju apguvi un pilnveidi gan veselības aprūpes pamatstudijās studējošajiem ārstiem, māsām, vecmātēm, gan dažādu specialitāšu ārstiem rezidentiem, kā arī izstrādā un īsteno profesionālās pilnveides programmas jau sertificētiem speciālistiem sadarbībā ar profesionālajām asociācijām un ārstniecības iestādēm.

Missing content item.