Skip to main content
Page is available only in Latvian
Studentiem

No 17. līdz 19. augustam Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Medicīnas izglītības tehnoloģiju centrā (MITC) jau otro reizi notika Klīnisko prasmju vasaras skola.

Trīs dienu laikā RSU Medicīnas fakultātes studenti apguva elpceļu nodrošināšanas, kardioversijas, imobilizācijas un citas pacientu aprūpes prasmes, kuras palīdzēja slīpēt vecāko kursu studenti, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) profesionāļi, RSU Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas katedras pārstāvji un pieaicinātie eksperti.

klinisko_prasmju_vasaras_skola01.jpg

Klīnisko prasmju vasaras skolas projekta vadītājs Kristiāns Hščanovičs stāsta, ka projekta ideja balstās apmācības metodē “students māca studentu”, kad speciālistu uzraudzībā vecāko kursu studenti ar pieredzi klīniskajā darbā palīdz jaunāko kursu studentiem apgūt pamata klīniskajās prasmes.
Klīnisko prasmju vasaras skolas organizatoru komanda norāda, ka, izmantojot dinamiskās apmācības un “students māca studentu” pieeju, dalībnieki tiek apmācīti daudz ātrāk un kvalitatīvāk, nekā izmantojot klasiskās apmācības metodes.

Vasaras skolas pirmajās divās dienās dalībnieki visu uzmanību veltīja individuālajam prasmēm, taču trešajā dienā iegūtās prasmes izmantoja dažādās simulācijās, tādā veidā nostiprinot iegūtās prasmes un zināšanas.

Katra diena kā jauns pārbaudījums

Pirmā diena iesākās ar atklāšanas ceremoniju, kurā dalībniekiem iedrošinošus vārdus teica pasākuma mentors asoc. prof. Oļegs Sabeļņikovs un MITC direktora vietniece Andreta Slavinska.

“Tas, ka jūs jau šeit esat, ir pierādījums jūsu motivācijai pilnveidoties un attīstīties. Mums – nozares speciālistiem – šādi jaunie kolēģi gan no organizatoru komandas, gan dalībnieki ir pierādījums, ka mūsu nozare turpinās attīstīties,”

tā savu uzruna iesāka pasākuma mentors, Klīnisko prasmju un medicīnas tehnoloģiju katedras vadītājs asoc. prof. Oļegs Sabeļņikovs.

Visu dienu norisinājās studentu vadītās klīnisko prasmju stacijas, kurās tika apgūtas tādas manipulācijas kā vakuummatrača lietošana, korekta pacienta imobilizēšana un transportēšana ar nestuvēm, ekstremitāšu imobilizācija, iegurņa imobilizācijas jostas lietošana, taktiskā žņauga izmantošana, motociklista ķiveres novilkšana traumu guvušam pacientam un kakla imobilizācija, mugurkaula imobilizācijas un pacienta evakuācijas ierīces (SED) izmantošana, kā arī triāžas pamatprincipi.

Dienu papildināja divas aizraujošas lekcijas: dr. Paula Zviedre, interakatīvā veidā iesaistot dalībniekus, stāstīja par paplašināto atdzīvināšanas algoritmu, savukārt ārste psihoterapeite Laura Valaine ar studentiem apsprieda dažādas konfliktsituācijas medicīnā, lai dalībnieki prasmīgi spētu no tām izvairīties un tās risinātu atbilstoši ētikas normām.

"Es ļoti novērtēju, ka bija šāda iespēja studentiem. Cerams, ka turpmāk varēs uzņemt lielāku skaitu studentu, jo šīs apmācības, manuprāt, ir fundamentālas un ļoti noderīgas ikvienam medicīnas studentam,”

atzina Medicīnas fakultātes 4. kursa studente Renāte Rūta Apse.

Otrā diena tika veltīta prasmēm, kuras nepieciešamas, strādājot slimnīcā. Diena iesākas ar ārsta Denisa Anufrijeva ievadlekciju ķirurģijā, pēc kuras dalībnieki devās uz prasmju stacijām. Ārsti Veronika Baltmane-Veckalne un Ardis Bērziņš iepazīstināja dalībniekus ar elektrokardiogrāfijas iekārtu darbību un pastāstīja par elektriskās kardioversijas un LifePack izmantošanas niansēm. MITC sniedza atbalstu, lai tiktu iegūtas jaunas zināšanas asinsgrupu izmeklēšanā, abscesu drenēšanā, audu šūšanā, desmurģijā, intravenozajā un intraosālajā pieejā.

Pasākuma noslēdzošajā dienā studenti iegūtas zināšanas izmantoja simulācijā un iepazinās ar NMPD darba ikdienu. Dienas galvenais mērķis bija iegūtās prasmes un zināšanas kombinēt un lietot simulētā vidē. Tika izspēlētas situācijas, kur noticis sprādziens un nepieciešams veidot triāžu, dažādi ceļu satiksmes negadījumi, tai skaitā aktuāla simulācija ar pacientu, kurš nokritis no elektriskā skūtera. Savukārt dienas otrajā daļa dalībnieki ar NMPD un MITC atbalstu papildināja prasmes elpceļā nodrošināšanā, skābekļa terapijā un iepazina operatīvā medicīniskā transportu.

Noslēgumā sekoja NMPD paraugdemonstrējums, kuru vadīja ārsts Tālis Ieviņš kopā ar kolēģiem Ilzi Valteri, Matīsu Lindi un Aleksandru Razumovski no NMPD BAC Krasts. Studenti varēja redzēt, kā norisinās darbs un savstarpējā komunikācija izsaukuma vietā un kā dalībnieku iegūtās prasmes integrējas kopējā situācijā.

Pasākumu organizēja Medicīnas fakultātes 6. kursa students, Anestezioloģijas un reanimatoloģijas studentu zinātniskā pulciņa vadītājs Kristiāns Hščanovičs ar savu komandu: Medicīnas fakultātes 4., 5. un 6. kursa studentiem.

klinisko_prasmju_vasaras_skola02.jpg

Pasākuma galvenais atbalstītājs un organizatoru lielākais palīgs bija MITC, kas nodrošināja tehnisko un praktisko projekta pusi. Tāpat komanda izsaka pateicību NMPD, kas iesaistījās šī projekta veiksmīgā realizācijā.

Pasākumu atbalstīja Studējošo pašpārvalde, Medicīnas izglītības tehnoloģiju centrs, Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas katedra, Klīnisko prasmju un medicīnas tehnoloģiju katedra un NMPD. Izsakām pateicību arī pasākuma atbalstītājiem Medrull, Aguz, Merrild, CanCan Pizza.

Missing content item.