Skip to main content
Page is available only in Latvian
Lepojamies!
Atzinība

2. decembrī izstādes MedBaltica '22 laikā norisinājās nozīmīgs notikums Latvijas stomatologu dzīvē – Latvijas Zobārstu asociācijas konference, kuras laikā vairākiem ilggadējiem zobārstiem tika pasniegta Kārļa Barona balva par ieguldījumu zinātniskajā, pedagoģiskajā un praktiskajā darbā zobārstniecībā. Balvas laureātu vidū ir arī ilggadējā Rīgas Stradiņa universitātes Zobārstniecības fakultātes profesore Ingrīda Čēma, kurai tika pasniegts diploms par ieguldījumu zinātnē un izglītībā.

Balvu par ieguldījumu praktiskajā zobārstniecībā saņēma zobārste Dzidra Rudīte Ozoliņa, savukārt zobārste Dzidra Trūpa saņēma Latvijas Ārstu biedrības Goda biedra diplomu par to, ka ar savu mūža darbu sekmējusi medicīnas zinātnes un izglītības, kā arī veselības aprūpes attīstību.


Par Kārli Krišjāni Baronu (1865–1944)

Kārlis Krišjānis Barons tiek uzskatīts par zobārstniecības pamatlicēju Latvijā. Viņš ir dzimis 1865. gadā Sanktpēterburgā par latviešu Dainu tēvu dēvētajā Krišjāņa Barona ģimenē. Kārlis Barons daudz strādājis stomatoloģiskajā ķirurģijā, interesējies par fizikālo terapiju un rentgenoloģiju, rakstījis par stomatoloģiskās profilakses jautājumiem, žokļu lūzumu diagnostiku un ārstēšanu, komplikācijām pēc zobu izraušanas u. c. jautājumiem, līdz mūža beigām vadījis Latviešu zobārstu biedrību.