Skip to main content
Page is available only in Latvian
Atzinība
Darbiniekiem
Tradicionālie pasākumi

23. maijā aulā suminājām sešus kolēģus, kam pagājušā gada rudenī un šogad piešķirts augstākais Latvijas valsts apbalvojums – Triju Zvaigžņu ordenis vai Atzinības krusts –, un vienu Valsts prezidenta Cildinājuma raksta saņēmēju.

RSU rektors, uzrunājot klātesošos, vispirms īsumā raksturoja sasniegumus, par ko kolēģiem apbalvojumi ir piešķirti, un pēc tam pieminēja viņu cildenās rakstura īpašības. “Profesionālā izcilība ir ļoti nozīmīga, taču tieši

pašaizliedzība, nesavtīgums, spēks virzīties uz mērķi un motivēt uz to arī citus, kas ceļā varbūt jau noguruši, – tās ir rakstura šķautnes, kas jūs vieno

un tiek novērtētas ne tikai pašu mājās, bet arī citviet pasaulē, piemēram, Ukrainā,” teica prof. Aigars Pētersons.

Uzrunas noslēgumā rektors piebilda, ka gan jau tikai paši atzinību ieguvušie zina, kāds ir bijis ceļš līdz šiem sasniegumiem, taču visticamāk, ka to labi raksturo Triju Zvaigžņu ordeņa devīze "Per aspera ad astra – Caur ērkšķiem uz zvaigznēm".

2022. gada rudenī saskaņā ar Valsts prezidenta un Ordeņu kapitula 2022. gada 17. oktobra lēmumu augstākie Latvijas valsts apbalvojumi tika piešķirti prof. em. Ilzei Bārenei, asoc. prof. Aldim Lieljuksim un pasn. Mārtiņam Malzubrim.

  • Par izcilu darbu traumatoloģijā un rekonstruktīvajā ķirurģijā un pašaizliedzību, sniedzot palīdzību karā ievainotajiem Ukrainas karavīriem, Triju Zvaigžņu ordenis piešķirts un par Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieku iecelts RSU Medicīnas fakultātes Ortopēdijas katedras pasniedzējs, VSIA Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīca Traumatoloģijas centra (4. nodaļas) vadītājs, traumatologs ortopēds Mārtiņš Malzubris.
  • Par nozīmīgu ieguldījumu Latvijas tiesību zinātņu izglītībā un akadēmiskajā darbā Atzinības krusts piešķirts un par Atzinības krusta komandieri iecelts RSU Juridiskās fakultātes asociētais profesors Aldis Lieljuksis.
  • Par mūža ieguldījumu farmācijas jomas izglītības un zinātnes darbā Atzinības krusts piešķirts un par Atzinības krusta komandieri iecelta RSU Farmācijas fakultātes emeritētā profesore Ilze Bārene.

2023. gada pavasarī saskaņā ar Valsts prezidenta un Ordeņu kapitula 2023. gada 4. aprīļa lēmumiem augstākie Latvijas valsts apbalvojumi tika piešķirti prof. Pēterim Stradiņam, prof. Jurim Salakam un pasn. Dinai Grīnbergai.

  • Par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā Triju Zvaigžņu ordenis piešķirts un par ordeņa komandieri iecelts Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Sirds ķirurģijas centra vadītājs, sirds ķirurgs, RSU Ķirurģijas katedras profesors Pēteris Stradiņš.
  • Par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā Atzinības krusts piešķirts un par Atzinības krusta virsnieku iecelts RSU Medicīnas vēstures institūta direktors prof. Juris Salaks.
  • Par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā Atzinības krusts piešķirts un par Atzinības krusta kavalieri iecelta Nacionālā rehabilitācijas centra Vaivari Ortozēšanas un protezēšanas centra tehniskā ortopēde, RSU Rehabilitācijas katedras pasniedzēja Dina Grīnberga.

2023. gada 10. maijā Valsts prezidents Egils Levits pasniedza Cildinājuma rakstu RSU Medicīnas fakultātes Pediatrijas katedras profesorei, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu slimību klīnikas vadītājai Dacei Gardovskai. Cildinājuma raksts viņai piešķirts par darbu pediatrijā mūža garumā un daudzajiem profesionālajiem sasniegumiem medicīnas izglītībā un zinātnē.

Pēc kolēģu sumināšanas klātesošos ar muzikālu priekšnesumu priecēja operdziedātāja Elīna Šimkus un pianists Vestards Šimkus. Pasākums turpinājās RSU kafejnīcā, kur bija iespēja kolēģus sveikt individuāli un nodoties saviesīgām sarunām.