Skip to main content
Page is available only in Latvian
PVO

Tabakas smēķētāji ir pakļauti ievērojami lielākam riskam nekā nesmēķētāji pēcķirurģisku komplikāciju gadījumā, ieskaitot sirds un plaušu funkcijas traucējumus, infekcijas un aizkavētu vai traucētu brūču dzīšanu.

Jauni pierādījumi liecina, ka smēķētājiem, kuri pārtrauc smēķēšanu aptuveni 4 nedēļas vai ilgāk pirms operācijas, ir mazāks komplikācijas risks un labāki rezultāti 6 mēnešus pēc operācijas. Pacientiem, kuri pārtrauc smēķēt tabaku, ir mazāka iespējamība, ka ar anestēziju var rasties komplikācijas, salīdzinot ar smēķētājiem, kuri turpina.

Pasaules Veselības organizācijas (PVO), Ņūkāslas Universitātes Austrālijā un Pasaules Anesteziologu federācijas (WFSA) veiktais pētījums liecina, ka ikviena no tabakas brīva nedēļa pēc 4 nedēļām uzlabo veselības stāvokli par 19%, jo ir uzlabojusies asins plūsma uz būtiskiem orgāniem visā organismā.

“Ziņojums sniedz pierādījumus, ka ir priekšrocības atlikt maznozīmīgu vai neatliekamu operāciju, lai dotu pacientiem iespēju atmest smēķēšanu, lai gūtu labākus rezultātus,” sacīja Pasaules Veselības organizācijas nodaļas vadītājs Dr. Vinajaks Prasads (Vinayak Prasad).

Cigaretēs atrodas nikotīns un oglekļa monoksīds, kas var pazemināt skābekļa līmeni un ievērojami palielināt ar sirdi saistītu komplikāciju risku pēc operācijas. Tabakas smēķēšana kaitē arī plaušām, apgrūtinot pareizu gaisa plūsmu, palielinot pēcķirurģisku komplikāciju risku plaušām. Smēķēšana kropļo pacienta imūnsistēmu un var aizkavēt dzīšanu, palielinot infekcijas risku brūces vietā. Smēķējot tikai vienu cigareti tiek samazināta organisma spēja pēc operācijas piegādāt nepieciešamās barības vielas dziedināšanai.

“Komplikācijas pēc operācijas rada lielu slogu gan veselības aprūpes sniedzējam, gan pacientam. Primārās aprūpes ārstiem, ķirurgiem, medmāsām un ģimenēm ir svarīga nozīme, lai palīdzētu pacientam atmest smēķēšanu katrā aprūpes posmā, īpaši pirms operācijas.” Skaidroja Dr. Šams Sujeds (Sham Syed), koordinators, aprūpes kvalitātes speciālists, PVO.

PVO aicina veselības aprūpes sistēmās iekļaut pārtraukšanas programmas un izglītojošas kampaņas, lai veicinātu izpratni un palīdzētu cilvēkiem atmest smēķēšanu.