Skip to main content
Page is available only in Latvian
PVO

Pasaules vēža diena ik gadu 4. februārī ir globāla vienojoša iniciatīva, ko organizē Starptautiskā vēža kontroles savienība. Palielinot pasaules informētību, uzlabojot izglītību un veicinot personisku, kolektīvu un valdības rīcību. Pasaules vēža dienas laikā notiek vairākas sabiedrības informēšanas kampaņas:

PVO_cancer_day.PNG

Starptautiskā vēža kontroles savienības kampaņas šā gada Pasaules Vēža dienas tēma “Es esmu un es būšu” ir tikai par katra indivīda apņemšanos rīkoties. Starptautiskā vēža kontroles savienība uzskata, ka ar ikvienas personas pozitīvajām darbībām kopīgi iespējams sasniegt mērķi līdz 2030. gadam par trešdaļu samazināt priekšlaicīgu nāves gadījumu skaitu no vēža un neinfekcijas slimībām.

Plašāka informācija:

Pasaules vēža dienas tīmekļa vietne

Savukārt Eiropas Komisija šodien no plkst. 15.30 līdz 17.30 prezentēs plašai sabiedrībai plānu cīņai pret vēzi pasākumā Eiropas Parlamentā Briselē; tā nosaukums ir “Eiropas plāns cīņai pret vēzi: mēs varam sasniegt vairāk”. Pasākumam būs iespējams sekot līdzi tiešsaistē. Eiropas plāns cīņai pret vēzi būs saistīts ar citām jaunās Komisijas prioritātēm, un to atbalstīs Eiropas Parlamenta deputāti, dalībvalstis un ieinteresētās personas, kas sadarbojas ar Komisiju, lai uzlabotu vēža profilaksi un aprūpi Eiropā.

Plašāka informācija par plānu:
Eiropas Komisijas tīmekļa vietnē

PVO_cancer_dayEK.jpg

Savukārt PVO Depozitārija bibliotēka Latvijā aicina ieskatīties PVO Starptautiskās Vēža izpētes aģentūras sagatavotajās jaunākajās publikācijās:

PVO_bookcover_cancer_report.PNG

Pasaules Vēža ziņojums: Vēža izpēte vēža profilaksei. (2020)

Izdevums ir daudznozaru publikācija, kuras autori un recenzenti ir vadošie starptautiskie zinātnieki. Vairāk nekā 60 dažādās nodaļās aprakstīti vairāki vēža profilakses aspekti un pētījumi, kas ir profilakses pamatā, galveno uzmanību pievēršot pētniecības darbībai pēdējo 5 gadu laikā. Sākot ar jaunākajām tendencēm attiecībā uz saslimstību ar vēzi un mirstību visā pasaulē, šī publikācija sniedz plašu ieskatu par vēža profilaksi, pamatojoties uz zināmajiem vēža cēloņiem, faktoriem, kas nosaka vēža attīstību, un dažādu audzēju veidu uzvedību, un sniedz plašu darbības jomu, lai samazinātu vēža slogu no globālā viedokļa, tostarp attiecībā uz nevienlīdzību, kas ietekmē vēža profilaksi.

Pasaules Vēža ziņojums: Vēža izpēte vēža profilaksei

PVO_bookcover_cancer_atlas.PNG

Vēža atlants 3. izd. Redaktori:  A. Jemal, L. Torre, I. Soerjomataram, F. Bray (2019)

Grāmata un tās pavadošā vietne sniedz vienkāršas, intuitīvas un lejupielādējamas kartes, infografikas un vēstījumus par globālajiem vēža riska faktoriem un citām aktualitātēm. Šis jaunais “Vēža atlanta” izdevums paredzēts plašam lasītāju lokam, un būs vērtīgs instruments ikvienam, kurš vēlas labāk izprast šo sarežģīto slimību un efektīvus vēža apkarošanas pasākumus – valdībai, sabiedrības veselības aģentūrām un politikas veidotājiem, kā arī pacientiem un sabiedrībai. “Vēža atlants” ir ilustrēta rokasgrāmata par vēža daudzveidību un pozitīvs līdzeklis, lai veicinātu rīcību pret globālo vēža epidēmiju, tostarp vēža profilakses veicināšanu un vēža apkarošanas stratēģiju īstenošanu.


Vēža atlants. A. Jemal, L. Torre, I. Soerjomataram, F. Bray. (2019)

Vēža Atlanta vietne

PVO_bookcover_biennial_report.PNG

IARC biennāles ziņojums 2018–2019

Šajā Starptautiskās Vēža izpētes aģentūras divu gadu ziņojumā sniegts pārskats par aģentūras darbībām 2018.–2019. gada biennālē. Šie pasākumi aptver pētniecības jomas – aprakstošu epidemioloģiju, vēža reģistrāciju un datu analīzi par vēža sastopamību un tendencēm, fundamentālos pētījumus par vēža attīstības ģenētiskajiem un molekulārajiem aspektiem, patoģenēzi un profilakses pētījumiem. Šis ziņojums apliecina Aģentūras veiktā darba augsto zinātnisko kvalitāti un to, ka atklājumi tieši attiecas uz vēža kontroli un profilaksi.

Starptautiskās Vēža izpētes aģentūras divu gadu ziņojums (2018–2019)