Skip to main content
Page is available only in Latvian
Par mums medijos
Atzinība
Pētniecība
Studentiem

Februārī, kad notika Latvijas Studentu apvienības Gada balvas pasniegšana vairākās nominācijās, par Gada studentu 2019 tika atzīta Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Medicīnas fakultātes 6. kursa studente Marika Garnizone. Viņai balva piešķirta par aktīvu iesaistīšanos zinātniskajā darbā.

Marika-Garnizone-01.jpg

Marika Garnizone ir izstrādājusi vairākus pētījumus, tostarp par vēnu izmantošanu koronāro asinsvadu šuntēšanā, un pašlaik viņa strādā pie pētījuma par pašnāvības mēģinājumu riska faktoriem depresijas un šizofrēnijas pacientiem. Turklāt viņa ne tikai studē un pēta, bet arī veic brīvprātīgā darbu RSU Anatomijas muzejā un strādā par RSU docētāju, atklājot, ka darbs ar 1. un 2. kursa medicīnas studentiem viņai ļoti patīk.

Marika bijusi pārsteigta par balvas piešķiršanu, taču iemesli, kāpēc tieši viņa to ir saņēmusi, "ir acīmredzami – skaidri izvirzīti plāni nākotnē medicīnā, docētājas darbs, iesaistīšanās zinātniskajā pētniecībā un vēl brīvprātīgais darbs RSU Anatomijas muzejā. Tie ir vērā ņemami pieturas punkti, lai studenti varētu dēvēt par līderi mērķtiecībā pilnīgi noteikti,” par Mariku saka viena no radio raidījuma Zināmais nezināmajā veidotājām Mariona Baltkalne.

Jautāta par sajūtām, saņemot balvu Gada students, Marika atbild, ka šo balvu uztver kā balvu RSU, jo „es jau nevaru neko bez universitātes izdarīt".

marika-garnizone-03.jpg

"Tā kā šī nav mana pirmā izglītība, man ir unikāla iespēja salīdzināt, kā ir bijis citur un kā ir RSU. Varu teikt, ka RSU ir milzīga platforma jebkam,” par studijām un darbu RSU saka jaunā pētniece.

Kur tālāk jūs vedīs ceļš pēc 6. medicīnas kursa?

Gribu palikt Latvijā, un to es sen esmu sapratusi. Kaut kā viss saliekas, ka man šeit ir labi neatkarīgi, kādi ir apstākļi, par kuriem visi runā, – ka nav naudas utt.

Mans mērķis ir psihiatrijas rezidentūra. Konkurss tur parasti ir diezgan liels, bet tas viss vēl tikai priekšā.

Medicīnas studijas paredz gan praktisko darbošanos, gan teorijas apguvi un zinātnieka garu daudzu lietu izzināšanā. Ja jūs tupināsiet studijas rezidentūrā, tur gribot negribot ar pētniecību būs jāsaskaras, bet kāda nozīme jūsu ikdienā pašlaik ir pētniecībai?

Manuprāt, ikviens zinātniskais pētījums ir vēršanās pie sabiedrības. Nevis iedot vienam cilvēkam tableti, bet izgudrot medikamentu, ko iedot visiem. Tas pētniecībā dod gandarījumu.

Zinātniskos pētījumus RSU mēs veicam visu sešu gadu laikā, līdz ar to esmu veikusi jau vairākus pētījumus. Tos esmu prezentējusi konferencēs.

Marika-Garnizone-02).jpg

Marika Garnizone 2020. gada 14. februārī kultūras telpā "Autentika" pasākumā "Anatomy Nights", kas vielaikus notika 14 valstīs, lasīja izglītojošu lekciju par sirdi, veicot dzīvnieka sirds sekciju. Pasākuma mērķis bija "iznest anatomiju arā no laboratorijas", izglītojot par to plašāku publiku. Foto no RSU Anatomijas muzeja arhīva

Miniet, lūdzu, kādu piemēru par saviem atklājumiem!

Pašlaik es savu diplomdarbu izstrādāju Psihiatrijas un narkoloģijas katedrā. Veicu pētījumu par pašnāvību mēģinājumu riska faktoriem depresijas un šizofrēnijas pacientiem.

Vērtīgais pētījumā brīžiem šķiet kaut kas niecīgs, kas, piemēram, ir statistikas daļa. Es gandrīz gadu dodos uz slimnīcu un aptaujāju šos pacientus. Kad es runāju ar viņiem, nevienā brīdī man nelikās, ka šādu pacientu, kuriem ir bijis pašnāvības mēģinājums, ir bijis daudz, bet tad, kad es saskaitu anketas, izrādās, ka 30 % no visiem šiem pacientiem ir bijis pašnāvības mēģinājums. Statistika parāda, ka ir problēma. Tas ir milzīgs cipars! Līdz ar to atrast riska faktorus un tos apzināties ir ļoti svarīgi.

Intervijas turpinājumu ar Mariku Garnizoni raidījumā Zināmais nezināmajā klausieties LR1 arhīvā.