Skip to main content
Page is available only in Latvian
Par mums medijos
Darbiniekiem
Studentiem
COVID-19

Laikraksta "Latvijas Avīze" žurnāliste Ilze Kuzmina rakstā Cīņā ar koronavīrusu palīgā mediķiem dodas studenti, kas nespēj palikt malā pieminējusi arī Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) medicīnas studentus, kuri kā brīvprātīgie devušies palīgā mediķiem cīņā ar koronavīrusu. Daļa studentu strādā zvanu centrā un lemj, vai zvanītājiem pienākas valsts apmaksātās analīzes uz koronavīrusa klātbūtni organismā, bet daļa teltīs reģistrē pacientus un arī noņem analīzes.

Kaut darbs ir brīvprātīgs un jaunieši par to nesaņem atalgojumu, darba stundas mēdz būt ļoti garas. Piemēram, teltī darba diena var ilgt no pulksten 9 līdz pat 22. Arī studenti, kuri uzklausa zvanus, strādā pat deviņas stundas dienā.

Kāpēc jaunieši gatavi ziedot tik daudz sava laika?

"Ja esi izvēlējies studēt medicīnu, strādāt šajā jomā, tad ir jāpalīdz un jāizmanto katra iespēja iesaistīties, vēl jo vairāk, ja valstī ir ārkārtas situācija,” teic RSU 5. kursa studente Marija Rozevska.

RSU 4. kursa students Daniils Žukovs skaidro: "Jau ceturto gadu studēju medicīnu un zinu, cik ļoti tagad ir noslogota medicīnas sistēma gan Latvijā, gan visā pasaulē. Tāpēc vienkārši nevaru sēdēt mājās un skatīties uz to visu no malas. Ir tāda iekšēja sajūta, kas liek iet, palīdzēt un darboties."

Turklāt medicīnas studiju laikā viņš jau pieradis pie tā, ka ir ļoti noslogots, jo līdztekus studijām vēl strādā. Tagad studijas ir attālinātas un var brīvāk plānot laiku, ko tām velta, darba nav krīzes dēļ, tāpēc ir laiks, ko veltīt brīvprātīgajam darbam.

Daniils gan neslēpj, ka dažbrīd, strādājot teltī, sagurst. Tas tāpēc, ka ir liela cilvēku plūsma un pietrūkst paužu, kurās atvilkt elpu.

Brīvdienās, kad uz analīzēm ierodas maz pacientu, diena gan šķiet daudz garāka, jo darba ir maz, tomēr visu laiku jābūt teltī aizsargtērpā, ar masku uz sejas.

Marija lēš, ka teltīm būs jādarbojas vēl aptuveni divus mēnešus, taču to darba laiks varētu kļūt īsāks, jo aizvien mazāk ļaužu vēlas nodot analīzes.

Vai studenti būtu gatavi arī strādāt slimnīcās, kopjot un ārstējot ar Covid-19 saslimušos?

"Domāju, ka noteikti. Tā būtu vērtīga pieredze. Šobrīd atceltas praktiskās mācības, bet tā būtu iespēja būt kopā ar pacientiem un redzēt, kā notiek ārstēšana,” atbild RSU 3. kursa studente Jūlija Žmarjova.