Skip to main content
Page is available only in Latvian
Studentiem

Ārkārtas situācija valstī nav traucējusi norisināties nu jau tradicionālajai Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) studentu olimpiādei neiroloģijā un neiroķirurģijā Zelta āmuriņš 2020, kas notika piekto reizi. Tiešsaistē aizvadītajā studentu erudīcijas un atjautības pārbaudē piedalījās 20 vecāko kursu studenti.

1. vietu ieguva 6. kursa students Eduards Bozotovs, 2. vieta ir Baibai Kokinai (5. kurss), bet trešāVioletai Žukovai (6. kurss). Atzinību saņēma Ilva Kristiāna Langrate (4. kurss), Sabīne Teifurova (5. kurss) un Diāna Grosa (6. kurss). 

Pasākumā šogad piedalījās ikgadējie olimpiādes organizētāji: Neiroloģijas un neiroķirurģijas katedras vadītājs prof. Andrejs Millers, Neiroloģijas un neiroķirurģijas studentu zinātniskā pulciņa mentore asoc. prof. Evija Miglāne un docents Kaspars Auslands. Vispirms olimpiādes dalībnieki tika uzmundrināti ar iedvesmojošiem vārdiem, kā arī veiksmes vēlējumiem. Atklājot pasākumu, prof. Andrejs Millers jokojot izteica gandarījumu, ka laikā, kad olimpiskās spēles ir pārceltas uz 2021. gadu, studentu olimpiāde tomēr notiek. "Lai arī bez dopinga pārbaudes klātienē, un tomēr – saglabājot olimpiskos godīgas spēles principus," piebilda profesors. Viņa vadītā katedra šo olimpiādi rīko sadarbībā ar Neiroloģijas un neiroķirurģijas studentu zinātnisko pulciņu un Studējošo pašpārvaldi.

Olimpiādes Zelta āmuriņš atbalstītāji ir Latvijas Neirologu biedrība un Neiroloģijas attīstības fonds, kas jau 13 gadus nodarbojas ar dažādu izglītojošu pasākumu rīkošanu neirozinātņu jautājumos. 

Olimpiādes Zelta āmuriņš mērķis ir ne vien noskaidrot šajā jomā spējīgākos topošos mediķus, bet arī motivēt studentos zinātkāri. "Lai gan jautājumi bija sarežģīti un prasīja ne vien erudīciju, bet arī atjautību, dalībnieki demonstrēja izcilu sagatavotību, un gala rezultātu izšķīra pat puspunkti," pastāstīja Neiroloģijas un neiroķirurģijas studentu zinātniskā pulciņa vadītāja Sintija Strautmane. Studentu zināšanu pārbaude noritēja trīs kārtās. Testam sekoja klīnisko uzdevumu risināšana, bet finālā – erudīcijas un atjautības pārbaude. 

Kamēr balva – simboliskais zelta āmuriņš – vēl gaida brīdi, kad būs pierimuši COVID-19 raisītie ierobežojumi un to klātienē svinīgi varēs nodot jaunajam īpašniekam, kopīgi ar pārējiem laureātiem godinot svinīgā ceremonijā, rīkotāji aicina studentus turpināt sekot līdzi zināšanu bagātināšanas iespējām. Viens no tuvākajiem šādiem pasākumiem ir 23. – 26. maijā tiešsaistē plānotais VI Eiropas Neiroloģijas akadēmijas kongress, kurā studenti var piedalīties bez maksas.