Skip to main content
Page is available only in Latvian
Par mums medijos
Studentiem
Darbiniekiem
Skolēniem

Latvijas augstskolu absolventu nodarbinātība ir augsta, un vidējie ienākumi tikai gadu pēc izlaiduma ir augstāki nekā vidēji valstī, liecina nupat publiskotie Centrālās statistikas pārvaldes un Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) veidotā absolventu monitoringa dati par 2017. gadu. Tie parāda, ka bezdarbs reti skar lielo valsts augstskolu, tostarp Rīgas Stradiņa universitātes (RSU), absolventus. RSU monitoringā izceļas ar valstī augstāko nodarbinātību veselības aprūpes un medicīnas izglītības jomā, kur redzams, ka gadu pēc izlaiduma darbu ir atraduši 96 % absolventu.

Analizējot reģistrā iekļautos datus, var secināt, ka augstskolu beidzēju gada vidējie ienākumi jau nākamajā gadā pēc absolvēšanas ir par 22 % augstāki nekā vidējā gada alga valstī. Reģistra dati arī apstiprina likumsakarību, ka, paaugstinot iegūtās izglītības līmeni, caurmērā pieaug absolventa ienākumi. "Šīs ir lieliskas ziņas laikā, kad studētgribētāji izvēlas savu augstskolu un studiju programmu. Mēs vienmēr esam uzsvēruši, ka RSU nodrošina gan Latvijas, gan ārvalstu darba devēju novērtētu izglītību. RSU ciešo saikni ar darba tirgu apliecina gan intensīvās prakses, gan labi attīstītais tīkls ar klīniskajām bāzēm kā Rīgā un reģionos, tā ārpus Latvijas. Liela nozīme jauno speciālistu sagatavošanā darba tirgum ir tam, ka RSU balsta studijas simulācijas tehnoloģijās, kas treniņprocesā ļauj droši pilnveidot prasmes ne tikai topošajiem ārstiem un veselības aprūpes speciālistiem, bet arī nākotnes komunikācijas ekspertiem, juristiem, politologiem un uzņēmējiem," norāda RSU rektors profesors Aigars Pētersons.

Daudzi no RSU beidzējiem veido starptautisku karjeru, piemēram, politologi strādā starptautiskās organizācijās, sākot no Briseles līdz Vašingtonai, bet biznesa un starta uzņēmējdarbības absolventi attīsta savus projektus gan Dubaijā, gan Londonā. Kā iepriekš jau norādījusi Rektoru padome, pilnvērtīgāku ainu par absolventu gaitām darba tirgū sniegtu monitorings, kurā aptverti dati arī par ārvalstīs rezidējošiem Latvijas augstskolu absolventiem.

Arī Kantar veiktajā 2020. gada reputācijas pētījumā, kas aptver deviņas Latvijas augstskolas un kurā RSU jau ceturto gadu pēc kārtas ir līdere, redzams – RSU studiju programmas tiek novērtētas kā tādas, kas nodrošina praktiskām iemaņām bagātu un kvalitatīvu izglītību, kas ļauj absolventiem veiksmīgi startēt darba tirgū. Dati rāda, ka gan sabiedrībā kopumā, gan jauniešu vidū RSU ir saglabājusi un turpina vēl vairāk nostiprināt savas līderpozīcijas reputācijas novērtējuma ziņā, starp citām augstākās izglītības iestādēm izceļoties ar izglītības kvalitāti, sniegtajām praktiskajām zināšanām un prasmēm, kā arī diploma augsto novērtējumu darba tirgū.

Plašāk lasiet ziņu portāla LA.LV rakstā Reģistrs parāda, kuri augstskolu absolventi ir bezdarbnieki vai strādā vienkāršās profesijās