Skip to main content
Page is available only in Latvian
Skolēniem

Pirms diviem gadiem, kad Ludvigs Šteinbergs nejauši uzzināja par Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Liepājas filiāles rīkoto Jauno mediķu nometni, viņš tik dedzīgi pauda vēlmi piedalīties, ka rīkotāji viņu uzņēma, lai arī pasākums paredzēts Liepājas un tās apkaimes vidusskolēniem. Reizēm nejauši notikumi iegriež turpmāko dzīvi, un Ludvigam šī nometne bija pagrieziena punkts, kas novērsa domas no visa cita, atstājot viņa uzmanības centrā tikai ārsta profesiju.

Ludvigs_Steinbergs_lf.jpg

RSU Liepājas filiāles absolvents Ludvigs Šteinbergs, pašreiz Medicīnas fakultātes students.

Lai gan pēc Liepājā gūtās pieredzes viņš iestājās RSU Medicīnas fakultātē Rīgā, iespēju medicīnu studēt Liepājā jaunietis uzskata par lielisku variantu, jo nometnē redzētais – gan filiāles aprīkojums, gan mācībspēki un studenti, kas bijuši kā viena ģimene, gan reģionālās slimnīcas un citu veselības aprūpes iestāžu iespējas – uz viņu atstāja spilgtu iespaidu. Ludvigs to saredz kā likumsakarību, ka liela daļa nometnes dalībnieku nu kļuvuši par RSU Liepājas filiāles studentiem, kur top par jaunajiem veselības aprūpes speciālistiem: ārsta palīgiem, masieriem, māsām, veselības sporta speciālistiem un veselības psihologiem.

Caur ērkšķiem uz zvaigznēm

“Liepājas nometne bija kā tāds siets, kas atsijā tos, kuri tomēr saprot – medicīna nebūs piemērota izvēle. Viens no nometnē sastaptajiem draugiem, piemēram, apjauta, ka viņa ceļš būs veterinārmedicīna, bet lielākajai daļai no dalībniekiem šī pieredze tikai padziļināja interesi par medicīnu un veselības aprūpi,” stāsta Ludvigs. Par to, ka medicīna nav viegls ceļš, viņam bijusi iespēja pārliecināties uz savas ādas, jo pirmā semestra noslēgumā neizdevās nokārtot eksāmenu studiju kursā Molekulārā un šūnu bioloģija. Taču Ludvigs uzskata, ka šāda pieredze tikai norūda un, turoties pie latīņu teiciena per aspera ad astra jeb caur ērkšķiem uz zvaigznēm, septembrī gatavs atgriezties augstskolā. “Medicīna ir manā sirdī. Skolas laikā, kad vaicāja, par ko vēlos kļūt, atbildēju, ka par ārstu. Tolaik mani iespaidi bija balstīti vien uz filmās redzēto – dziļāku priekšstatu guvu no krustmātes, zobārstes. Taču vispilnīgāko bildi man radīja Jauno mediķu nometne,” atminas Ludvigs.

Neticējās, ka esmu Latvijā

“Veselības aprūpes nozarē trūkst jaunu, kvalificētu speciālistu, tādēļ jau gadiem rīkojam nometni, kuras mērķis ir veicināt interesi par studijām šajā jomā un radīt izpratni par mediķa darbu jau vidusskolā,” stāsta RSU Liepājas filiāles projektu vadītāja Laila Bethere. Saistībā ar pandēmiju šovasar klātienes nometne nenotiks, taču Liepājas filiāles komanda ir apņēmības pilna nākamvasar atkal uzņemt degsmes pilnus vidusskolēnus. Nometnes laikā jaunieši iepazīst pirmās palīdzības sniegšanas pamatus, rīcību dažādās ārkārtējās situācijās, slimnieku aprūpi un citas praktiskas lietas. “Liepājā redzētais man ļāva skaidri apjaust, ka reģioni ir lieliska vieta topošajiem un jaunajiem veselības aprūpes speciālistiem. Pēc tam kad bijām iepazinušies cits ar citu, devāmies iepazīt Liepājas medicīnisko pusi – NMS laboratoriju, Baltijas Rehabilitācijas centru un, protams, Liepājas reģionālo slimnīcu, kas mani īpaši pārsteidza. Uzņemšanas nodaļa ir tik moderna, ka neticējās – esmu Latvijā, kur nu vēl reģionālajā slimnīcā,” iespaidos dalās jaunietis.

JM_nometne.jpg

Nometnes dalībnieki kopā ar organizatoriem un mediķiem no Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta. Foto no Ludviga privātā arhīva

Brūču apkope avārijā cietušajiem

Medicīnu jaunieši Liepājā izzinājuši stipri praktiski. Veikuši spēka testus, mērījuši asinsspiedienu, noteikuši glikozes līmeni asinīs un kopā ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta ekspertiem atkārtojuši pirmās palīdzības sniegšanu. Īpašu iespaidu uz vidusskolēniem atstāja iespēja zināšanas nekavējoties likt lietā, kad jaunieši ēkas ārpusē tūdaļ pēc nodarbības izdzirdēja sirēnas un redzēja avarējušu motociklu un trīs cietušos. “Avārijas simulācija bija tik reāla un ar lieliskiem aktieriem, kuriem mums vajadzēja apkopt brūces pieredzējušu mediķu vadībā,” atminas Ludvigs. Simulācijā balstīta izglītības pieeja un tai nepieciešamais ekipējums ir stratēģiski svarīgs pīlārs, uz kā balstās studijas gan RSU Rīgā, gan Liepājā. Topošais mediķis pats vērtē – uz avāriju reaģējis nosvērti, jo iepazinis kritiskas situācijas jau iepriekš. Pirms četriem gadiem, kad Francijas dienvidu pilsētā Nicā notika traģiskais terorakts, Ludvigs bija tur, jo bija izvēlējies pavadīt vasaru, strādājot par gidu. “Gan toreiz, gan avārijas simulācijā sev pierādīju, ka šādās reizēs rīkojos nosvērti. Tādēļ arī darbs veselības aprūpē šķiet kā īstais dzīves aicinājums,” viņš noslēdz.

Kursabiedri.jpg

Ar kursabiedriem jau RSU studenta kārtā. Foto no Ludviga privātā arhīva

 

Uzņemšana RSU Liepājas filiālē pamatsudiju programmās Ārstnieciskā masāža, Ārsta palīgs, Māszinības, Psiholoģija un Veselības sporta speciālists, kā arī maģistra studiju programmās Māszinības un Veselības psiholoģija norisinās no 1. jūlija līdz 3. augustam. Pieteikšanās studijām notiek elektroniski.