Skip to main content
Page is available only in Latvian
Par mums medijos
Viedoklis
Studentiem

RSU Studējošo pašpārvaldes valdes priekšsēdētāja Anna Jete Gauja (attēlā) par to, ka nākamajā mācību gadā tikai budžeta studenti saņems lielākas stipendijas.

No Rīgas Stradiņa universitātes Studējošo pašpārvaldes puses pateicamies Izglītības un zinātnes ministrijai par sniegto atbalstu gan palielinot stipendiju skaitu, gan arī to apmēru, tādejādi nodrošinot studējošajiem iespēju pārvarēt COVID-19 izraisīto krīzi.

Tomēr jāmin, ka šis atbalsts tiek nodrošināts tikai studējošajiem, kas studē par valsts līdzekļiem. Šāds lēmums diemžēl neatrisina visu studējošo grūtības, jo par valsts finansētiem līdzeķliem studē tikai 41 % no visiem Latvijas studējošajiem.

sp_gauja_int01.png

Tas nozīmē, ka šāds atbalsts sasniedz mazāk nekā pusi no visiem studējošajiem. Būtiski būtu arī akcentēt, ka šis lēmums ir spēkā tikai uz vienu studiju gadu un stipendijas strauja samazināšana nākamajā vasarā izraisīs ļoti lielu sašutumu gan studentu, gan studētgribētāju vidū.

Ministrija uzsver, ka atbalsts tiek sniegts trīs veidos, tomēr pārējos gadījumos tas nebūtu uzskatāms kā tiešs finansiālais atbalsts, bet gan studentu iespēja meklēt citus risinājumus finansiālās situācijas uzlabošanai, respektīvi, piedalīties prasmju un iemaņu attīstības pasākumos, par kuriem saņemt stipendiju kā atalgojumu vai arī pieteikties valsts galvotam kredītam.

Aicinām IZM veidot vienlīdzīgu un pieejamu atbalstu visiem studējošajiem, lai veicinātu augstākās izglītības pieejamību Latvijā!

Lasīt laikraksta Diena 14. augustā publicēto rakstu Studentu nevienlīdzība aug