Skip to main content
Page is available only in Latvian

Programmas mērķis

Nodrošināt teorētisko zināšanu un praktisko iemaņu apguvi un pilnveidošanu, atbilstoši invazīvās radioloģijas apakšspecialitātes prasībām [European Curriculum and Syllabus for Interventional Radiology, European Board of Interventional Radiology], lai sagatavotu speciālistu sertifikācijai invazīvā radiologa apakšspecialitātē, atbilstoši LR normatīvajiem dokumentiem.

Programmas saturs

  • Teorētiskā izglītība – semināri un lekcijas
  • Praktiskās apmācības studiju kurss invazīvās radioloģijas laboratorijā, apgūstot obligāti veicamās manipulācijas
  • Teorētiskā izglītība ietver seminārus, problēmu lekcijas, kā arī praktisko nodarbību sagatavošanu un vadīšanu pirmsdiploma studentiem
  • Dalība klīniskajos pētījumos
  • Teorētiskā un praktiskā izglītība: atbilstīgi studiju kursu plānam

Prasības, sākot studijas

  • Ārsta grāds
  • Sertifikāts radiologa pamatspecialitātē

Studiju rezultāti

Zināšanas

Apmācības rezultātā rezidentam jāiegūst zināšanas, kas ļautu patstāvīgi veikt invazīvās radioloģijas manipulācijas fluoroskopijas, datortomogrāfijas, magnētiskās rezonanses un  ultrasonogrāfijas kontrolē. Zināšanas par ar invazīvās radioloģijas metodēm ārstējamo saslimšanu etioloģiju, patoģenēzi, diagnostiku, diferenciāldiagnostiku. Indikāciju un kontrindikāciju noteikšanu invazīvai ārstēšanai, indikāciju noteikšanu konservatīvai un ķirurģiskai ārstēšanai, profilaksi, novērošanu pēc ārstēšanas un rehabilitāciju.

Prasmes

Rezidentūras laikā tiek iegūtas praktiskās iemaņas dažādu akūtu un hronisku saslimšanu minimāli invazīvu diagnostiku un ārstēšanu – kardiovaskulārās, gastrointestinālās, hepatobiliārās, onkoloģiskās, ginekoloģiskās, uroloģiskās, neiroloģiskās, neiroķirurģiskās, muskuloskeletālās sistēmas saslimšanas, akūtu traumatisku bojājumu un citas saslimšanu.

Kompetence

Noslēdzot studijas, invazīvajam radiologam jāsasniedz tāds zināšanu, praktisko iemaņu un profesionālas domāšanas līmenis, lai pēc mācību beigšanas varētu neatkarīgi strādāt par kvalificētu invazīvo radiologu slimnīcu radioloģijas nodaļās kā arī ambulatorā vai privātpraksē.

Pārbaudījuma veids

  • Programmas noslēgumā – teorētisko zināšanu pārbaude daudzizvēļu testa formā un praktisko iemaņu pārbaude
  • Zinātniski pētnieciska diplomdarba izstrādāšana un aizstāvēšana