Skip to main content
Page is available only in Latvian
Par mums medijos
Studentiem
Darbiniekiem
COVID-19

16. februāra LR1 raidījumā Kā labāk dzīvot Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) profesore un infektoloģe Dace Zavadska un Vakcinācijas projekta biroja pārstāve Ieva Stūre turpina atbildēt uz raidījuma vadītāja un klausītāju jautājumiem par vakcīnām, to pieejamību un vakcināciju.

Vakcinācija pret Covid-19 ir lielākā 21. gadsimta kampaņa Latvijā un pasaulē. Ieva Stūre atklāj, ka vakcīnai pieteikušies jau gandrīz 100 000 cilvēku, izmantojot interneta vietni manavakcina.lv un zvanot pa tālruni 8989.

Diemžēl šobrīd ir ilgi jāgaida, lai pieteiktos pa tālruni, jo tur strādā tikai 10 operatori. Pāris nedēļu laikā sola, ka operatoru skaits krietni pieaugs. Tuvākajās dienās varēs pieteikties arī pie ģimenes ārstiem.

RSU profesore un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska mudina ziņot par pašsajūtu pēc potes. Visiem, kuri saņems vakcīnu pret Covid-19, izsniedz kartīti, uz kuras ir norādīt QR kods vai vietne Zāļu valsts aģentūras mājaslapā, kur iespējams ziņot par blakusparādībām.

Ko nozīmē vakcīnas 60 % efektivitāte? Vai tas nozīmē, ka par 40 % vakcīna tiek iepotēta pa tukšo?

"Gribu visus nomierināt, jo arī 60, 50, 30 vai 20 % efektivitāte ir laba efektivitāte, jo visas pašlaik reģistrētās Covid vakcīnas 100 % novērš smagu Covid gaitu un nāvi, bet tie procenti, par kuriem runā, ir tas cilvēku procentuālais skaits, kuri no savakcinētajiem vispār nesaslims," atbild RSU prof. Dace Zavadska.

RSU aicina ikvienu izmantot iespēju pieteikties Covid-19 vakcīnai interneta vietnē manavakcina.lv vai pa tālruni 8989.
RSU ir iesniegusi Veselības ministrijai pieprasījumu par nepieciešamo vakcīnu skaitu saviem studentiem un darbiniekiem (saskaņā ar iepriekš veikto RSU aptauju par vakcināciju). Tiklīdz vakcīnas būs pieejamas RSU, tā sniegsim informāciju gan studentiem, gan darbiniekiem.