Skip to main content
Page is available only in Latvian
Profesionālā pilnveide medicīnā un veselības aprūpē
COVID-19

8. martā Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) platformā Zoom organizēja profesionālās pilnveides semināru Aktuāli par vakcināciju pret Covid-19, lai īsi un koncentrēti izstāstītu biežāk uzdotos jautājumus, kā arī atjauninātu dalībnieku zināšanas un rīcības algoritmus par vakcināciju pret Covid-19.

Semināru apmeklēja aptuveni 1200 dalībnieku. Interesi par to bija izrādījuši dažādu specialitāšu ārsti – piemēram, ģimenes ārsti, pediatri, internisti, anesteziologi, ginekologi, pulmonologi, neirologi, laboratotijas ārsti un citu specialitāšu ārsti, kā arī māsas, ārsta palīgi, fizioterapeiti, laboratorijas speciālisti, zobārsti u. c. Semināra dalībnieki pārstāv ģimenes ārstu prakses, klīniskās universitātes slimnīcas, reģionālās slimnīcas, dažādas ambulatorās ārstniecības iestādes, zobārstniecības prakses, laboratorijas, sociālās aprūpes iestādes.

Semināra organizatores, RSU Pediatrijas katedras asoc. prof. Dace Zavadska vērtējums

Īstenot veiksmīgu sabiedrības vakcinēšanu var tikai tad, ja šajā procesā iesaistītajiem cilvēkiem ir visas nepieciešamās prasmes un zināšanas, kā arī spēja atbildēt uz sabiedrībā aktuāliem jautājumiem par vakcināciju.

Vakcinācijas process sastāv ne tikai no injekcijas, bet arī no zināšanām par vakcīnas ķīmisko sastāvu, iedarbību, iespējamām reakcijām, un, protams, rīcību neatliekamās situācijās. Jau kopš vakcinācijas sākšanas aizvadītā gada decembra beigās RSU speciālisti bijuši iesaistīti gan darbā ārstniecības iestādēs, gan kolēģu un sabiedrības izglītošanā. Tas ļauj labi redzēt, cik daudz zināšanu un atbilžu ir nepieciešams.

Plašam sabiedrības vakcinēšanas procesam ir svarīgi, lai viss notiktu raiti, korekti un pēc skaidriem, vienotiem, zinātniski pamatotiem kritērijiem. Sabiedrībai ir neskaitāmi jautājumi par Covid-19 vakcīnām, un katrs cilvēks pirms vakcinācijas vēlas pārrunāt savus individuālos jautājumus ar medicīnas personālu. Informācija par vakcināciju nepieciešama ne tikai tiem mediķiem, kuri plāno pievienoties vakcinācijas procesam, kad uzsāksies apjomīgā visas valsts vakcinācija, bet arī  jau šobrīd, piemēram, šajā procesā strādājošiem ģimenes ārstiem, medmāsām un citiem veselības aprūpes speciālistiem.

Semināru atklāja RSU Pediatrijas katedras asoc. prof. Dace Zavadska. Ar referātiem uzstājās RSU docētājas asoc. prof. Dace Zavadska, doc. Liene Čupāne un doc. Arta Bārzdiņa.

Semināra programmā iekļautie tematiskie ziņojumi

  • Covid-19 vakcīnu efektivitāte
  • Anafilakse un tās vadība
  • Nevēlami notikumi pēc vakcinācijas
  • Citi aktuālie jautājumi par Covid-19 vakcināciju

Prezentāciju noslēgumā notika semināra dalībnieku diskusija.

Semināru organizēja asoc. prof. Dace Zavadska sadarbībā ar RSU Tālākizglītības centru.