Skip to main content
Page is available only in Latvian
Studentiem

Otrdien, 13. aprīlī, Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā tika diskutēts par augstskolu absolventu nodarbinātību. Raidījumā Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) studiju prorektore profesore Tatjana Koķe aicināja piešķirt budžeta vietas RSU sociālo zinātņu studiju programmā.

“RSU labi izskatās Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) monitoringā. RSU labi izskatās visās studiju programmās, vērtējot absolventu nodarbinātību. Es ļoti lūgtu, ja runājam par darba tirgus un studiju programmu atbilstību, plānojot budžeta vietas, to ņemt vērā un rēķināties ar tām augstskolām, kas dod labu rezultātu darba tirgū. Tas ir ārkārtīgi svarīgi,” uzsvēra prof. Tatjana Koķe.

Prof. Tatjana Koķe raidījumā vairākkārtīgi uzsvēra RSU sasniegumus studiju programmu modernizācijā, piemēram, ieviešot stimulācijā balstītu studiju procesu un attīstot studiju vidi, lai tā veicinātu skolēnu un studentu interesi par augstāko izglītību un zinātni.

Latvijas augstskolu absolventu vidējā nodarbinātība ir 80 %, un absolventu ienākumi, sākot darba gaitas, ir vidēji par 30 % augstāki nekā vidējā alga valstī, liecina nesen publiskotie IZM augstskolu absolventu monitoringa dati. RSU monitoringā izceļas ar augsto nodarbinātības rādītāju – darba tirgū veiksmīgi iekļaujas 92 % absolventu.

IZM jau otro gadu apkopo informāciju par augstskolu beidzēju darba gaitām un atalgojumu, kas noderēs, lai studiju virzienus varētu efektīvāk pielāgot prasībām darba tirgū. Cik lielā mērā augstskolu piedāvājums atbilst prasībām darba tirgū un kā COVID-19 pandēmijas izraisītā krīze, gan runājot par pārmaiņām darba tirgū, gan izglītības procesā, ietekmēs augstskolu beidzēju iespējas, raidījumā diskutēja IZM Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktora vietniece politikas ieviešanas un monitoringa jomā Diāna Laipniece, Latvijas darba devēju konfederācijas Izglītības un nodarbinātības jomas vadītājs Rihards Blese, Ekonomikas ministrijas Analītiskā dienesta vadītājs Normunds Ozols, kā arī Rīgas Stradiņa universitātes studiju prorektore Tatjana Koķe.