Skip to main content
Page is available only in Latvian
Studentiem
MF

28. aprīlī norisinājās ikgadējā Rīgas Stradiņa universitātes Neiroloģijas un neiroķirurģijas studentu zinātniskā pulciņa olimpiāde Zelta āmuriņš 2021. Otro gadu pēc kārtas olimpiāde tika organizēta platformā Zoom sadarbībā ar RSU Neiroloģijas un neiroķirurģijas katedru, un tā pulcēja vairāk nekā 20 neiroloģijas entuziastu no dažādiem studiju gadiem. Iedrošinošus vārdus dalībniekiem, atklājot olimpiādi, veltīja RSU Neiroloģijas katedras vadītājs prof. Andrejs Millers, pulciņa mentore asoc. prof. Evija Miglāne un doc. Kaspars Auslands.

Pulciņa olimpiādē uzvarēja Alise Baborikina (Medicīnas fakultāte, 6. studiju gads), bet otro vietu ieguva Jedidah Prahabar (Ārvalstu studentu nodaļa, 5. studiju gads) un trešo – Daniils Žukovs (Medicīnas fakultāte, 5. studiju gads).

“Lēmums piedalīties olimpiāde bija liels izaicinājums: vai esmu pietiekami drosmīga un gudra? Ja ārsts grib attīstīties, viņam jāmāk pieņemt neparastus lēmumus un būt gatavam uzņemties par tiem atbildību. Uzskatu, ka darbs neiroloģijas nodaļā sekmēja manu veiksmīgo rezultātu. Olimpiāde ir ne vien veids kā pārbaudīt savas zināšanās, bet tā ļauj uzzināt savas stipras un vājas puses. Liels paldies pulciņam un olimpiādes organizatoriem par šādu iespēju,” par olimpiādi izteicās pirmās vietas ieguvēja A. Baborikina.

zelta_amurins_2021.png

Katedras vadītājs prof. Andjrejs Millers pasniedz olimpiādes galveno balvu – neiroloģisko āmuriņu – uzvarētājai Alisei Baborikinai.

Olimpiādei bija trīs daļas, kurās dalībniekiem bija iespēja pārbaudīt savas zināšanas daudzatbilžu testā, risināt neiroloģijas, bērnu neiroloģijas un neiroķirurģijas rezidentu gatavotos klīniskos gadījumus, kā arī parādīt radošumu, risinot nestandarta jautājumus.

“Līdzīgi kā studējot attālināti COVID-19 ierobežojumu laikā olimpiāde bija veidota, lai pārbaudītu studentu teorētiskās zināšanas un domāšanas spējas un radošumu, risinot dažādas klīniskās situācijas. Kopā ar iesaistītajiem rezidentiem vēlējāmies izveidot interaktīvus olimpiādes uzdevumus, kuru laikā studentiem būtu iespēja iedziļināties pacienta aprakstā un pa soļiem izdomāt plānu izmeklēšanai un ārstēšanai,” par olimpiādes norisi komentēja Neiroloģijas un neiroķirurģijas studentu zinātniskā pulciņa vadītāja Marija Luīze Kalniņa.

2020./21. akadēmiskajā gadā RSU Neiroloģijas un neiroķirurģijas studentu zinātniskā pulciņa programmā bija deviņas teorētiskās sēdes, kurās uzstājās 30 pulciņa biedri par dažādām aktuālām tēmām neiroloģijā, bērnu neiroloģijā un neiroķirurģijā. Papildus tika organizētas arī divas praktiskās sēdes attālinātā formātā: lumbālpunkcijas veikšana uz MITC un Morfoloģijas katedras veidotām mulāžām, kā arī simulācija par neatliekamiem neiroloģiskiem stāvokļiem grūtniecēm.

Latvijas Neirologu biedrība un Neiroloģijas attīstības fonds dos visiem olimpiādes laureātiem iespēju piedalīties un padziļināt savas zināšanas Neirologu vasaras skolā, kuru ik gadu plaši apmeklē neiroloģijas interesenti, tostarp studenti, rezidenti un nozaru speciālisti.