Skip to main content
Page is available only in Latvian
Studentiem
Absolventiem
Darbiniekiem

Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) klajā laidusi jaunu raidierakstu jeb podkāstu RSU Veselības ekspresis, kura pirmā sērija veltīta fiziskās un emocionālās formas atgūšanai pēc kovida ziemas. Raidieraksts klausāms RSU Youtube kanālā.

Raidierakstā regulāri tiksies augstskolas pārstāvēto tik dažādo jomu mācībspēki un zinātnieki, lai vienkāršās sarunās dalītos ar jaunākajiem atklājumiem un atgādinātu senas patiesības par to, kā varam dzīvot veselīgāk un harmoniskāk. Šī būs tikšanās vieta tiem, kuri grib ieviest veselīgus paradumus savā ikdienā – veselīgāk strādāt, ēst, domāt, sportot un mācīties.

Raidieraksta RSU Veselības ekspresis īpašais pienesums ir starpdisciplinaritāte.

"Mūsu vēlme ir ļaut klausītājiem uz vienu jautājumu vai problēmu palūkoties no atšķirīgiem skatupunktiem, tāpēc kopā ar ārstiem uz tikšanos aicināsim dažādu profilu pārstāvjus –

mikrobiologus, farmaceitus, sociālantropologus, darba drošības un veselības komunikācijas speciālistus, mākslas terapeitus, psihologus, veselības sporta trenerus, uztura speciālistus un citus RSU mācībspēkus –, lai dotos kopā pretī veselīgākai dzīvei!" stāsta RSU Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Inguna Potetinova, kura raidierakstu veido kopā ar kolēģi Vinetu Romāni.

Pirmajā raidieraksta RSU Veselības ekspresis epizodē tiekas RSU asociētā profesore, endokrinoloģe Ilze Konrāde un RSU docētāja, psiholoģe, supervizore un mākslas terapeite Indra Majore-Dūšele. "Esam daudzus mēnešus dzīvojuši ārkārtas situācijas apstākļos – vairāk mājās, ilgākas stundas pie datora, mazāk saules, mazāk svaiga gaisa, mazāk kustību un arī izklaižu. Ar kādu noskaņojumu un kādā fiziskajā un emocionālajā formā sagaidām šo pavasari? Ja neesam apmierināti ne ar vienu, ne ar otru, ko savā labā varam darīt?

Runājam par to, kā sākt sevis sakārtošanu, kā nomest kovidriepu un kā būt laipniem pret sevi, ko varam mācīties no kaķiem un kā atgūt kluso laimes sajūtu, ka dzīve ir skaista," epizodes saturu ieskicē Vineta Romāne.

podkasts_rsu_veselibas_ekspresis.png

Raidieraksts klausāms RSU Youtube kanālā.

Nākamajā RSU Veselības ekspreša epizodē gaidāma saruna ar RSU docētāju, ārstu psihoterapeitu Artūru Miksonu un sociālantropoloģi Annu Žabicku, šķetinot iemācītās bezpalīdzības jēdzienu un mēģinot rast atbildi uz jautājumu, vai tiešām latvieša gēns liek redzēt visu tumšās krāsās.

Jaunais raidieraksts savu nosaukumu aizņēmies no augstskolas un AS Pasažieru vilciens kopīgi īstenotās akcijas RSU Veselības ekspresis, kas norisinājās kopš 2013. gada. Akcijas laikā īpašos reisos devās augstskolas mācībspēki un studenti, lai popularizētu veselīgu dzīvesveidu un uzkrātajās zināšanās dalītos ar plašāku sabiedrību. Tāds ir arī jaunā raidieraksta mērķis, lielāku akcentu liekot uz starpdisciplināro aspektu, pie diskusijas galda pulcējot dažādu disciplīnu ekspertus.