Skip to main content
Page is available only in Latvian
Studentiem
Darbiniekiem
Skolēniem
Uzturs

Nākotnes pārtika, sezonālo un reģionālo produktu ietekme uz veselību un vidi, veselīga ēdienkarte skolēniem un uztura nozīme emocionālās veselības veicināšanā jauniešiem – šādas tēmas iecerēts interaktīvā veidā aptvert Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja (MVM) rīkotajā nodarbību ciklā MVM uztura darbnīcas ģimenēm, kurā piedalīsies gan Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) absolventi, gan mācībspēki. Cikls tapis sadarbībā ar veselīga uztura kustību OnPlate, ko radījušas RSU absolventes.

mvm_uztura_darbnicas_gimenem.jpg

12. augustā plkst. 18.00 aicinām apmeklēt uztura darbnīcu Kā garšo gadalaiki? Vietējā un sezonālā pārtika, kurā uztura speciāliste Veronika Avdejeva iepazīstinās ar sezonālā uztura priekšrocībām. Nodarbībā varēs nogaršot mazāk populārus vietējos dārzeņus, uzzināt, kāda ietekme uz vidi ir mūsu uztura un iepirkšanās paradumiem, kādi ir ieguvumi, izvēloties sezonālos un vietējos produktus, un ko nozīmē ilgtspējīgs uzturs.

19. augustā plkst. 18.00 norisināsies Veselīgo našķu darbnīca. Ceļvedis skolēna ēdienkartē kopā ar uztura speciālisti Veroniku Avdejevu. Darbnīcā runāsim par bērna ēdienkarti skolas vecumā – tās veidošanas pamatprincipiem, kā vecāki un izglītības iestāde var ietekmēt bērna uztura paradumus un veicināt veselīgas izvēles, kādi ir pamatprincipi, kas atvieglo ikdienu, veidojot maltītes bērniem. Nodarbības laikā īpaša uzmanība tiks pievērsta pārtikas produktu sastāva izvērtēšanai. Dalībnieki varēs pagatavot un degustēt našķus no veselīgām sastāvdaļām un gūt iedvesmu dažādām receptēm.

26. augustā plkst. 18.00 notiks darbnīca Ko ēdīsim nākotnē? Ilgtspēja, circeņi un sliekas, kurā Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes vadošā pētniece Ilga Gedrovica un uztura speciāliste Linda Valkovska iepazīstinās dalībniekus ar nākotnes uzturu. Plānots skatīt cilvēku un dzīvnieku veselību un labklājību, to, kā cilvēki izmanto planētas resursus, kā arī nākotnes uztura pētījumus. Dalībnieki varēs degustēt neparastas nākotnes uzkodas un iesaistīties diskusijā, uzdodot jautājumus.

2. septembrī plkst. 18.00 notiks Darbnīca jauniešiem. Ēdiens un emocionālā veselība, kurā psihoterapeite, RSU Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas katedras docētāja Laura Valaine aicinās uz diskusiju par uztura saistību ar psihisko veselību, sabalansēta uztura ieguvumiem emocionālajai veselībai, emocionālo ēšanu un uzturu kā pašpalīdzības praksi. Dalībnieki varēs izmēģināt apzinātas ēšanas treniņu un vingrināties pozitīva ķermeņa tēla uztveres veicināšanā.

Norises vieta: MVM dārzs vai MVM Konferenču zāle Rīgā, Antonijas ielā 1. Līdzdalība ir bez maksas, iepriekš reģistrējoties https://mvm.lv/aktualie-pasakumi vai www.visidati.lv/aptauja/1757156602/, vai pa telefonu 26644548. Dalībnieku skaits ir ierobežots.

Apmeklētājiem, izņemot bērnus līdz 12 gadu vecumam, jāuzrāda derīgs Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, vai derīgs testēšanas sertifikāts. Sīkāk par apmeklējuma noteikumiem.

MVM uztura darbnīcas ģimenēm tiek īstenotas Eiropas Sociālā fonda projektā Nr. 9.2.4.1/16/I/001 Kompleksi veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi.

vm_ieguldijums_tava_nakotne_esf.jpg