Skip to main content
Page is available only in Latvian
Studentiem
Darbiniekiem
Starptautiskā sadarbība

Ar tiešsaistes vieslekciju Elektrokonvulsīvā terapija: mīti un klīniskā realitāte 21. gadsimtā otrdien, 19. oktobrī, Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) uzstāsies profesors Čārlzs H. Kelners (Charles H. Kellner), kurš ir viens no vadošajiem elektrokonvulsīvās terapijas ekspertiem ASV.

Vieslekcija par sabiedrībā plaši diskutēto un aizspriedumiem aptverto tēmu būs saistoša gan augstskolas studentiem, rezidentiem un dažādu specialitāšu mācībspēkiem, gan praktizējošajiem ārstiem. Pasākumu rīko RSU Medicīnas fakultātes Psihiatrijas un narkoloģijas katedra sadarbībā ar Strenču psihoneiroloģisko slimnīcu un Baltijas-Amerikas Brīvības fondu, un tā norise plānota Zoom platformā no plkst. 15.00 līdz 16.00. Viesprofesora lekciju noslēgs diskusija.

"Pēdējos gados Latvijā novērojama pozitīva tendence – psihiskās veselības jautājumiem plašāka sabiedrības uzmanība tiek pievērsta ne tikai 10. oktobrī, kad tiek atzīmēta Pasaules psihiskās veselības diena.

Taču par psihiatriju un tajā lietotajām ārstēšanas metodēm vēl aizvien valda daudz aizspriedumu. Īpaši noturīgi šie aizspriedumi ir par elektrokonvulsīvās terapijas izmantojumu, kas spilgti un neprecīzi atainots, piemēram, ikoniskajā mākslas filmā Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu,”

stāsta RSU Psihiatrijas un narkoloģijas katedras vadītājs prof. Elmārs Rancāns.

Kā uzsver profesors, pacienta ceļš līdz psihiatram parasti ved caur citu specialitāšu mediķiem, tāpēc izzināt šīs un citu psihiatrisko metožu mītus un klīnisko realitāti ir būtiski ne vien topošajiem psihiatriem, bet jebkuras jomas mediķiem, veidojot realitātei atbilstošu priekšstatu gan par šīs metodes lietošanu un ārstēšanas iespējām, gan par psihiatriskās aprūpes nozari.

Profesors Čārlzs H. Kelners ir pieredzējis psihiatrs, kurš lielāko daļu profesionālās karjeras veltījis elektrokonvulsīvās terapijas izpētei un terapijas ietekmei dažādu psihiatriska spektra traucējumu ārstēšanai. Viņš ir vairāk nekā 300 publikāciju autors vai līdzautors dažādos zinātniskajos nozares izdevumos, kas saistīti ar šo terapiju un garastāvokļa traucējumiem. Čārlzs H. Kelkners ir līdzautors neskaitāmiem Amerikas Psihiatrijas asociācijas publicētajiem pētījumiem un viens no izstrādātājiem elektrokonvulsīvās terapijas rokasgrāmatai. No 1994. līdz 2004. gadam psihiatrs Kelners bija galvenais redaktors elektrokonvulsīvās terapijas žurnālam ASV psihiatriem. Ārsts ir Amerikas Psihiatrijas asociācijas elektrokonvulsīvās terapijas darba grupas loceklis.

Reģistrēties lekcijai

Saite uz lekciju tiks nosūtīta automātiski, par to atgādinot dienu pirms lekcijas.

Dalība pasākumā – bezmaksas.